En Sıcak Konular

GAZZE'DE TEK YANLI ATEŞKES

18 Ocak 2009 08:57 tsi
GAZZE'DE TEK YANLI ATEŞKES İsrail güvenlik kabinesi, Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta, tek taraflı ateşkes kararına vardı. Ateşkes kararı TSİ 02.00 itibarıyla yürürlüğe girdi.

TEL AVİV - İsrail güvenlik kabinesi, Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta, tek taraflı ateşkes kararına vardı. Ateşkes kararı  TSİ 02.00 itibarıyla yürürlüğe girdi.
     Başbakan Ehud Olmert, güvenlik kabinesinin dün akşam yaptığı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, yerel saatle 02.00'den (GMT 00.00) itibaren tekyanlı olarak ateşkes uygulayacaklarını söyledi.Olmert, ''02.00'de silahlarımız susacak ama Gazze Şeridi ve çevresinde kalmaya devam edeceğiz'' dedi.
     İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile birlikte gelen Ehud Olmert,  Barak ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile 3 hafta kadar önce askeri bir operasyon için karar verdiklerini belirterek, ''Operasyona çıktığımız günkü hedeflere, hem askeri ve hem de siyasal anlamda ulaştığımıza karar verdik'' dedi.
     Yurtdışındaki Hamas liderlerinin, Gazze'deki Filistinliler'in acılarını hiç hesaba katmadıklarını ve onların adına halen savaşı sürdürmek istediklerini vurgulayan Olmert, şöyle devam etti:
     ''Ben, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştüm. Onun isteği üzerine bu ateşkes kararını değerlendirdik. Gece yarısı sonrası, saat 02.00'den itibaren ateşkes yürürlüğe girecek ve İsrail ordusu, ateşkesi korumak için konuşlanacaktır. Ancak İsrail ordusu, ateşkes ihlal edildiği takdirde karşılık vermeyi kendi hakkı sayacaktır.''
     Olmert, Gazze'deki ailelere de seslendi ve ''Bizim savaşımız sizinle değildi. Ama bu savaş sırasında ailelerinize ve masum insanlara acı verilmiştir. Zarar gören çocuklarınızın acısını yüreğimizde hissediyoruz'' dedi.
     İsrail, ateşkes anlaşmasını ve koşullarını Mısır ile görüşüyor. Anlaşma, Mısır üzerinden yapılacak. 
     Anlaşmanın koşullarından birisini, 2.5 yıl önce kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasının oluşturduğu belirtiliyor. Olmert de ''Gilad Şalit'i asla unutmadıklarını'' ve geri getirilmesinin öncelikli olduğunu belirtirken, bu konuyu kimsenin kendilerine hatırlatmasına gerek olmadığını dile getirdi.
     Anlaşmanın bir başka koşulu da Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki, tünellerin kazıldığı Filadelfi Yolu'nun kontrol altına alınarak silah kaçakçılığının önlenmesi. Bu konuda da ABD ile bir anlaşmaya varılmıştı.
     Hamas ateşkesi yetersiz buldu:

HAMAS: İŞGAL DEVAM ETTİĞİ SÜRECE DİRENİŞ SÜRECEK

     İsrail güvenlik kabinesi ve başbakan Ehud Olmert tarafından alınan Gazze'deki savaşı tek taraflı durdurma kararı, Gazze'deki Filistinli gruplarca kabul edilmedi.
     Hamas ve diğer gruplar, işgal devam ettiği ve İsrail ablukası sürdüğü müddetçe direnişi sürdüreceklerini bildirdiler.
     Hamas'ın siyasi liderlerinden Fevzi Barhum, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun varlığını kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, ''Gazze'de bir tek İsrail askeri bile kaldığı sürece direniş haklarını koruyacaklarını'' söyledi. Barhum, ''Siyonist düşman, saldırılarını durdurmalı ve Gazze Şeridi'nden tamamıyla çekilmeli, ablukayı kaldırmalıdır'' dedi. Barhum, geçiş noktalarının açılması gerektiğini kaydetti.
     Halk Direniş Komiteleri'nin askeri kanadı Nasır Selahaddin Tugayları Sözcüsü Ebu Müjahid de İsrail'e saldırılarını sürdüreceklerini kaydetti.
     İsrail Parlamentosu'nun Arap milletvekillerinden Talib El-Sana da tek taraflı ateşi bırakma kararını, İsrail'in üzerindeki uluslararası baskıları hafifletmek amacıyla yaptığı bir gösteri olarak nitelendirdi. 

MUHALEFETTEN TEPKİ 
     
     İsrail muhalefet partisi Likud milletvekillerinden Yuval Steinitz de güvenlik kabinesinin kararını değerlendirirken, ''Korkarım ki, ordunun Gazze'deki operasyonuyla asıl hedefleri karşılanmamıştır'' dedi. Steinitz, hangi mekanizmanın Gazze'ye silah kaçakçılığını önleyeceğinin belli olmadığını ifade ederken, ''Niye Mısır'a güveniyoruz?'' diye sordu.
     Öte yandan, Gazze sınırında kaçırıldıktan sonra 2.5 yıldır Gazze'de esir tutulan İsrailli asker Gilad Şalit'in babası Noam Şalit de bir ateşkes anlaşmasının oğlunun serbest bırakılmasını da içermesini istedi.
     Naom Şalit ve eşi Aviva, oğullarının evine döneceği umudunu koruduklarını belirtirlerken, savaşın sonuna yaklaşılmasından memnun olduklarını kaydettiler.

İSRAİL ABLUKAYI KALDIRMAYACAĞINI AÇIKLADI

     İsrail, tek yanlı ateşkes sürerse, Gazze'ye gıda ve ilaç yardımlarının hızla akmasını sağlayacağını bildirdi, ancak kaçırılan İsrail askeri serbest bırakılana kadar ablukayı tamamen kaldırmayı reddetti.
     Başbakanlık sözcüsü Mark Regev, ''Ateşkes sürerse, gıda ve ilaç gibi yardımların önemli ölçüde artırılmasında hiçbir sorun olmayacaktır. Ateşkes sürerse, yeniden inşa için uluslararası camiayla birlikte çalışacağız'' dedi.
     Ancak Regev, ''Gilad Şalit esir kaldığı sürece sınır geçişlerinde tam normalleşme sözkonusu olamayacaktır'' diye konuştu.
     Ablukanın kalkması, Hamas'ın ateşkes için öne sürdüğü şartların başında geliyor.

BAN: İSRAİL ASKERLERİNİ EN KISA SÜREDE ÇEKMELİ

BEYRUT - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in Gazze Şeridi'nde ateşkes ilan etmesiyle rahat bir nefes aldığını belirterek, İsrail'den askerlerini mümkün olan en kısa sürede çekmesini istedi.
     Ban, gazetecilere açıklamasında, ''İsrail hükümetinin gece yarısı itibarıyla harekata son vermesi kararıyla rahatladım. Bu, İsrail askerlerinin Gazze'den tamamıyla çekilmesi için ilk adım olmalı'' dedi. Ban, çekilmenin ''en kısa sürede'' olmasını istediğini bildirdi.
     Hamas'ın da roket saldırılarına son vererek üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Ban, Gazze halkı için insani yardımın geçisine öncelik verilmesi gerektiğini, BM'nin bu konuda hemen harekete geçmeye hazır olduğunu kaydetti.
     Ban, ''Kalıcı çözüm, Gazze sınır geçişinin yeniden açılması ve silah kaçakçılığının önlenmesini kapsamalı'' diye konuştu.

RICE TARAFLARA ÇAĞRIDA BULUNDU

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail'in Gazze'de ateşkes kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, tüm taraflardan düşmanca faaliyetleri derhal durdurmalarını beklediklerini söyledi.
     İsrail'in ateşkes kararını açıklamasından sonra yazılı bir açıklama yapan Rice, ''Gazze'de istikrar ve normalleşmeyi sağlayacak, tamamıyla uyulan ve kalıcı bir ateşkes amacımız olmaya devam ediyor'' dedi.
     ABD'nin, gösterdiği çabalardan dolayı Mısır'ı takdir ettiğini belirten Rice, masum Filistinliler'in çilesinden de derin kaygı duyduklarını bildirdi.

İNGİLTERE ATEŞKESTEN "BÜYÜK FERAHLIK" DUYDU

LONDRA - İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İsrail'in tek yanlı ateşkes kararıyla ''büyük ferahlama'' olduğunu söyledi.
     David Miliband, yaptığı yazılı açıklamada, ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Hamas'a da roket saldırılarına son vermesi çağrısında bulundu.
     Yardım kuruluşlarının Gazze'ye girişine hemen izin verilmesi ve işlerini engelle karşılaşmaksızın yapabilmeleri için güvenliklerinin güvence altına alınması gerektiğini belirten Miliband, ülkesinin ateşkesi korumak için elinden geleni yapacağını bildirdi.

 



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,350 µs