En Sıcak Konular

ECZACI KAR ORANLARINDA ARTIŞ

17 Ocak 2009 14:08 tsi
ECZACI KAR ORANLARINDA ARTIŞ İlaç perakende satış fiyatları belirlenirken uygulanacak eczacı kar oranları, bazı kademeler için artırıldı.

ANKARA - İlaç perakende satış fiyatları belirlenirken uygulanacak eczacı kar oranları, bazı kademeler için artırıldı.
     Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
     Buna göre, ilaç perakende satış fiyatı belirlenirken uygulanacak eczacı kar oranları, 2. ve 3. kademedeki fiyat aralıkları için artırıldı.
     Depocuya satış fiyatının 10-50 TL arasındaki kısmı için eczacı karı yüzde 24'den 25'e, 50-100 TL arasında kalan kısmı için ise yüzde 23'den yine 25'e çıkarıldı.
     Tebliğin Geri Ödeme Komisyonu ile ilgili 4. maddesi de yürürlükten kaldırıldı.
     Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı koordinatörlüğünde, Maliye ve Sağlık bakanlıklarının temsilcilerinin katılımıyla ''Geri Ödeme Komisyonu'' oluşturulmasını öngören madde, komisyonun, ilaç sektörü ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini de dikkate alarak, geri ödeme usul ve esaslarını tespit etmesini düzenliyordu.
     Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Hilmi Şener, eczacı karı oranlarının artırılması için bir süre önce Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşme yaptıklarını belirterek, bu artışın kendileri için yeterli olmadığını ifade etti.
     Depocuya satış fiyatının 100-200 TL arasında kalan kısım için yüzde 16 kar öngörülen 4. kademe ile 200 TL üstünde kalan kısım için yüzde 12 kar öngörülen 5. kademede de ciddi sıkıntıları bulunduğunu savunan Şener, şöyle konuştu:
     ''Bu son 2 kademedeki eczacı giderleri yüzde 13-14'lerde. Kamu kurum ıskontosu da içine girince eczacılar 4. ve 5. kademelerde zarar ediyor. Bunlarda da mutlaka 2'şer puanlık artış gerekiyordu. Bu durum, bazı ilaçların eczanelerde bulundurulmasını zorlaştırıyor. Eğer 4. ve 5. kademelerde de artış olsaydı, teşekkür ederdik.''
     ''Serbest eczanelerden ilaç alım protokolü konusunda SGK ile yürütülen görüşmelerin sonuçlanıp sonuçlanmadığı'' sorusu üzerine de Şener, kamu kurum ıskontoları ile ilgili taleplerine henüz olumlu yanıt alamadıklarını söyledi.
     Ödemelerin 60 güne çıkmasına odalardan çok tepki geldiğini kaydeden Şener, SGK'nın, reçete dağıtım sisteminin devam etmesine de yanaşmadığını kaydetti.
     Şener, bu konuların, protokolün imzalanması için ''olmazsa olmazları'' olduğunu, 19 Ocak Pazartesi günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir görüşme yapılmasının planlandığını bildirdi.

Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,248 µs