En Sıcak Konular

NÜKLEER YARIŞMASINDA SONA GERİ SAYIM

17 Ocak 2009 10:42 tsi
NÜKLEER YARIŞMASINDA SONA GERİ SAYIM Türkiye'de nükleer güç santrali kurulup işletilmesine yönelik nükleer santral yarışmasında son aşamaya gelindi.

ANKARA - Türkiye'de nükleer güç santrali kurulup işletilmesine yönelik nükleer santral yarışmasında son aşamaya gelindi.
     Türkiye Atom Enerji Kurumunun (TAEK), 24 Eylül'de yapılan yarışmada tek teklif veren ''Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik'' ortaklığının nükleer santral yapımı için verdiği teknoloji teklifini olumlu karşılamasının ardından, TETAŞ'ın üçüncü yani fiyat zarfı, 19 Ocak tarihinde saat 10.00'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı E Blok 1 No.lu Toplantı Salonunda açılacak.
     İhalede tek teklif veren Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik'in fiyat zarfında, teklife esas yıllara sari kilovat saat (kWh) cinsinden elektrik üretim miktarları ve satış fiyatları yer alacak.
     TAEK'in nükleer santral için teknolojik kriterlerinden başarıyla geçen söz konusu ortaklığın alım garantisinin bulunduğu 15 yıl boyunca devlete satacağı elektrik için de ucuz fiyat teklif etmesi gerekiyor.
     TETAŞ tarafından fiyat zarfının açılmasının ardından yapılan değerlendirme Bakanlar Kurulunun onayına sunulucak.
     Nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek ve Bakanlar kurulunun uygun görmesi durumunda firma ile sözleşme imzalanarak, santral yapımına başlanacak.
     Enerji sektöründe kimi söz konusu süreci destekliyor, kimi ise şiddetle karşı çıkıyor.
     Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, Türkiye'nin nükleer enerjiden artık kaçamayacak bir duruma geldiğini belirtirken, ülkenin elektriğin yüzde 50'sinden fazlasını doğal gazdan üretecek kadar zengin olmadığını savundu.
     Enerji Uzmanı Necdet Pamir de ''Bu işin mevcut yasayla her tarafı açık, bir sürü soruna açık, sorunun hiç bir tanesi üzerinde çalışma yapılmamışken, atık yönetimi başta olmak üzere AB standartlarında uygunluk açısından yapılması gerekenler varken, her tarafı delik deşik, eksik bir düzenlemeyle, tek bir şirketin verdiği teklif üzerinden bu işin yürütülmesini son derece sağlıksız buluyorum'' dedi.
     Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen de dünyada küresel krizin yaşandığı, talebin düştüğü ve sanayinin çıkmaza girdiği bir ortamda, Türkiye'de nükleer santral yatırımının gerçekleşeceğine inanmadığını söyledi. Yarışmaya tek bir teklifle devam edilmesini de eleştiren Çeçen, şöyle devam etti:
     ''ABD'de ilan edilen 7-8 sent fiyatlarla enerji üreten çok az sayıda santral var ve bu konuda da çok sayıda dava açıldığını biliyoruz. Dolayısıyla bu yarışmada bir kamu yararı var, ne de ucuz fiyat beklentisi.''

Bu haber 246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,781 µs