En Sıcak Konular

GÜLER İLE EKREN MOSKOVA'DAKİ ''GAZ ZİRVESİ''NE KATILACAK

17 Ocak 2009 09:55 tsi
GÜLER İLE EKREN MOSKOVA'DAKİ ''GAZ ZİRVESİ''NE KATILACAK Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Rusya ile Ukrayna arasındaki doğal gaz krizine çözüm bulmayı amaçlayan ''Gaz Zirvesi''ne katılmak üzere Rusya'ya gitti.

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Rusya ile Ukrayna arasındaki doğal gaz krizine çözüm bulmayı amaçlayan ''Gaz Zirvesi''ne katılmak üzere Rusya'ya gitti.
     Ekren ve Güler, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in davetlisi olarak Türk Hava Yollarının (THY) tarifeli uçağıyla saat 08.35'te Rusya'nın başkenti Moskova'ya hareket etti.
     Zirveye, Avrupa'da doğal gaz kullanan ve krizden etkilenen ülkelerin temsilcileri katılacak. Nazım Ekren ve Hilmi Güler'in yarın Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

GÜLER: DOĞAL GAZ ZİRVESİNE İYİMSER BAKIYORUZ

SEYİTGAZİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gaz sorununun çözümü için Rusya'da yapılacak toplantıya ''iyimser'' baktıklarını ifade ederek, ''doğal gaz konusunda şu anda bizde olağanüstü bir durum yok ama krizin bir an evvel bitmesi sadece bizim için değil, herkes için önemli. Bunun mutlaka normale dönmesi lazım'' dedi.
     Bakan Güler, Kırka Bor İşletme Müdürlüğünde dün yapılan temel atma ve açılış töreninin ardından, doğal gazda yaşanan soruna ilişkin açıklamalar yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     ''Rusya dönüşümde orada gördüğüm hava gerçekten ciddi bir kriz şeklindeydi'' diyen Güler, Rusya'dan gaz alan AB ülkelerinin liderlerinin katılımıyla Moskova'da yapılacak toplantıya ''iyimser baktıklarını'' söyledi.
     Doğal gazdaki sorun nedeniyle olağanüstü hal yaşayan ülkeler bulunduğunu ifade eden Güler, ''Bunun yanında bizim olağanüstü bir durumumuz yok. Ama krizin bir an evvel bitmesi de sadece bizim için değil herkes için önemli. Bunun mutlaka normale dönmesi lazım. Çok büyük bir sıkıntı olduğu için, herhalde bu çekilen sıkıntılar, her iki ülke tarafından da karşılıksız kalmayacaktır diye ümit ediyoruz'' şeklinde konuştu.
     Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Rusya'dan gaz alan ülkeler ve AB ülkelerinin üst düzey katılımı için davette bulunduğunu anımsatan Güler, toplantıya Türkiye adına da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'le birlikte katılacaklarını kaydetti.
     Doğal gaz konusunda bir sıkıntı yaşanmaması için önceden beri çalışmaların sürdüğünü ifade eden Güler, gazın depolanması için daha evvel gazı alınmış 8 kuyuda etütlerin sürdüğünü bildirdi. Söz konusu kuyuların depo olup olamayacağı üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Güler, şunları kaydetti:
     ''Bunların sızdırmazlığının olup olmamasını etüt ediyoruz. Depo olmaya müsait olup olmayanları araştırıyoruz. Bu konuda yoğun bir çalışmayı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların yanında depo olarak kabul edilmese de LNG terminalleri devamlı hareket halindeki kaynaklarımız. Bunları devamlı canlı tutuyoruz.
     Bize gelen gaz 40 milyon metreküp eksik geliyor ve bu gazın yokluğu, tüketimin en fazla olduğu bölgede yaşanıyor. Ama biz buna rağmen yönetiyoruz. 40 milyon metreküp göreve geldiğimizde Türkiye'nin tüm tüketimiydi. Şu anda o kadar gaz gelmediği halde, Türkiye'de ne elektrik kesintisi var, ne de gaz kesintisi... Ne halkımız üşüyor ne de elektriğimiz kesik.''
     Enerjide kaynak çeşitliliğine gittiklerini, kömür santralları, rüzgar, hidroelektrik santralları, jeotermal kaynakları harekete geçirdiklerini anlatan Güler, ''Türkiye'nin dışardan aldığı gazın yarısı elektriğe gidiyor. Elektriği bu yeni kaynaklarla ürettiğimiz takdirde gaza bağımlılığımız daha da azalmış olacak'' dedi.
     Silivri Doğalgaz Depolama tesisinin ''çok güzel bir kaynak'' olduğunu ifade eden Güler, daha önce günlük çıkış kapasitesi 12 milyon metreküp olan tesisin kapasitesini şu anda 17-18 milyon metreküpe çıkardıklarını, çıkış kapasitesini önce 25 milyon, peşinden de 40 milyon metreküpe çıkaracaklarını bildirdi.
     Bakan Güler, ''Bunun etüdü yapılıyor. Biz, kriz olmadan önce bu çalışmalara başladık. Bütün yumurtaları bir sepete koymama yaklaşımımız burada etkili oldu. Bütün kaynaklarımızı ayrı ayrı değerlendiriyoruz'' diye konuştu.
     Türkiye'nin diğer ülkelere elektrik ve gazda yardımcı olduğunu belirten Güler, ''Değirmenci, değirmen durunca uyanırmış. Şu anda biz böyle bir şeyi size hissettirmediğimiz için mutluyuz. Ama bazı yerlerde değirmenci uyandı'' dedi.
     Bakan Güler, İran'dan gelen gazda bir artış olup olmadığının sorulması üzerine de, İran'dan halihazırda günlük 15-18 milyon metreküp gaz geldiğini, bunun da yettiğini, aynı şekilde Mavi Akım'dan gelen gazın da 40 milyon metreküpten 48'e çıktını, onun için bir sorun bulunmadığını söyledi.
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, kriz nedeniyle termik santrallarda üretim kısıldığına ilişkin haberler konusunda da şunları söyledi:
     ''Elektrik üretimindeki dengemiz, doğalgaz, kömür ve hidroelektrik santrallarıyla birlikte yenilenebilir enerji kaynakları. Buna göre günlük ihtiyacımızı işin ekonomisini de göz önüne alarak bir program dahilinde ele alıyoruz. İhtiyacımız ne kadarsa o kadar üretiyoruz. Bunları en ekonomik nasıl sürdürebiliriz diye suyumuzu, kömürü gazı ona göre kullanıyoruz. Şu anda elektrikte herhangi bir darboğaza girmeyecek şekilde sistemimizi yönetiyoruz. Onun için ikincil yakıta geçmemiz de bu işin gereklerinden bir tanesiydi. Önemli olan bunu dengeli halde götürmek.''
     Bakan Güler, Rusya'nın 13 Ocak itibariyle gaz kesintisini ''mücbir sebep'' ilan ettiğinin anımsatılarak, o tarihten önceki kesintinin ödenmesi ya da tazminat talebi gibi bir durumun söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de ''Bizim Rusya ile gayet dengeli, güzel ilişkilerimiz var. Bunu BOTAŞ yönetimi bu ilişkilerin ışığı altında değerlendirir'' dedi.
     Nabucco projesine de değinen Güler, ''Biz Nabucco projesi konusundaki çalışmalarımızı yaptık. Hükümetlerarası anlaşma ve ev sahibi ülke anlaşması taslaklarımızı ilgili ortaklarımıza ilettik. Onlar değerlendiriliyor. Onların ikisinin birden imzalanmasını bekliyoruz'' dedi.
     Bakan Güler, doğal gazda indirim beklentisine ilişkin sorular üzerine de, doğal gaz fiyatının belirlenmesinde petrol ve doların önemli olduğunu söyledi.
     Petrol fiyatlarının düşüş trendinde olduğunu, doların değerinin de çok artmaması gerektiğini ifade eden Güler, ''Dolar makul bir bantta olursa bu indirimi gayet tabi ki düşünüyoruz'' dedi.



Bu haber 237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,922 µs