En Sıcak Konular

İSRAİL ORDUSU GAZZE İÇİNDE

15 Ocak 2009 16:47 tsi
İSRAİL ORDUSU GAZZE İÇİNDE İsrail askerlerinin tamamına yakın ele geçirdiği Gazze kentinin batısındaki Tel El Hava mahallesinde,Filistinliler için gelen yardımların bulunduğu depolar bombalandı.

TEL AVİV - İsrail ordusu, Gazze kentinin Tel El Hava mahallesinin neredeyse tamamını ele geçirdi.
     Gazze'deki yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, dün gece yarısı sonrası hareketlenen tanklar, deniz kıyısı mahallede, bir çok evi ve binayı bombalayarak ilerledi ve Tel El Hava'nın merkezine kadar geldi.
     Tel El Hava'da Filistinli militanlarla İsrail askerleri arasında çatışmalar yaşandığı belirtilirken, yakınlardaki bir evde bulunan bir Gazzeli, atılan bomba ve füzelerin seslerini duyduklarını ama evlerinden çıkamadıklarını anlattı.
     Bir çok Tel El Hava sakini evlerinden kaçıp, mahalledeki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın okuluna sığınmaya çalışırken, binlercesinin evlerinde mahsur kaldıklarını belirtiliyor. Evlerinden çıkamayanlar, yerel radyoları arayarak, kendilerine yardım edilmesini istiyorlar.
     Ancak bölgedeki Kızılhaç merkezinin de muhasara altında olduğu, buradaki ambulansların, sivil savunma ekiplerinin hareket edemedikleri belirtiliyor.
     Edinilen bilgiye göre, ateş açarak ilerleyen tanklar, Tel El Hava'da bir çok binanın yanı sıra BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının merkez binasının da bir duvarını vurdu. Ayrıca, İslam Üniversitesi'nin önündeki Telatini caddesi de vurulan alanlardan biri oldu.
     İsrail tanklarının, Tel El Hava'da emniyet kuvvetlerine ait binaların hemen önünde oldukları belirtiliyor.
     Tankların, Tel El Hava'nın bir diğer tarafında, Kudüs hastanesinin, Barselona parkının bulunduğu yerde oldukları söyleniyor. Kaçan sivillerin bazılarının da Kudüs hastanesine sığındıkları haber veriliyor.

GAZZE'DE MEDYA KURULUŞLARININ BULUNDUĞU BİNA VURULDU

GAZZE - Gazze kentinde, Reuters ve diğer medya kuruluşlarının bulunduğu bir binanın vurulduğu bildirildi.
     Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, kentin merkezinde bulunan Eşşuruk binasının tahminen 13. katının güney cephesi bir İsrail füzesi ya da mermisi tarafından isabet aldı.
     Saldırıda Abu Dabi televizyon kanalı için çalışan bir gazetecinin yaralandığı kaydedildi.
     Reuters haber ajansının binadaki bürosunu boşalttığı belirtildi.
     İsrail ordu sözcülüğü de haberin araştırıldığını bildirdi.
     Bu arada Associated Press ajansının haberine göre, bir BM sözcüsü, BM mülteciler ajansının Gazze'deki merkezinin İsrail toplarının hedefi olduğunu duyurdu. Bu binada da yangın çıktığı kaydedildi.

GAZZE'DE HASTANEYE TOP ATEŞİ

     Gazze'de bir hastaneye İsrail topçusu ateş açtı.
     Tanıklardan alınan bilgiye göre, top mermisi isabet eden hastanede yangın çıktı.

GAZZE HASTANESİ YANIYOR

     İsrail topçusunun vurduğu Gazze hastanesinin, Filistin Kızılayına ait Kudüs hastanesi olduğu bildirildi. 
    Görgü tanıkları, mermi isabet edince alevler içinde kalan hastanenin Tel El Hava mahallesinde bulunduğu kaydedildi.
     Bazı kaynaklara göre, hastanede yaklaşık 500 kişi var.

BM, GAZZE'DE FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

     BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, Gazze'deki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.
     Ajans, İsrail topçusunun kuruma ait binayı vurması üzerine bu kararın alındığını duyurdu.
     İsrail saldırısında üç kişi yaralanmıştı.

İSRAİL BM GENEL SEKRETERİ BAN'DAN ÖZÜR DİLEDİ

     İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail güçlerinin bugün Gazze kentinde BM yardım binasına topçu saldırısında bulunmasından ötürü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan özür diledi.
     İsrail'de bulunan Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, Barak'ın saldırıyı "ciddi bir hata" olarak yorumladığını ve kendisinden özür dilediğini söyledi.
     Ban, saldırı nedeniyle hem Barak hem de İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'ye şiddetli protestosu ve öfkesini ilettiğini ve kapsamlı açıklama istediğini ifade etti.
     Barak'ın ciddi bir hata olduğunu kabul ettiğini ve olayı büyük ciddiyetle ele alacaklarını söylediğini belirten Ban, Barak'ın ayrıca bundan sonraki operasyonlarında BM binaları ve personelinin zarar görmemesi için daha fazla dikkat gösterecekleri ve benzeri saldırıların tekrarlanmayacağı güvencesi verdiğini kaydetti.

İSRAİL ASKERLERİ GAZZE'NİN İÇİNDE

     İsrail askerlerinin hemen tamamına yakının ele geçirdiği Gazze kentinin batısındaki Tel El Hava mahallesinde, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının, Filistinliler için gelen yardımların bulunduğu depolarını bombalandı. Depoda büyük bir çıktığı belirtilirken, depodaki un, yağ gibi yiyecek maddeleri ile diğer yardımların yandığı öğrenildi.
     Büyük bir alana yayılan BM merkezinde yanan binanın, merkez depo olduğu da bildirildi. Merkez deponun hemen yakınlarında BM yardım ofisinin akaryakıt depolarının da bulunduğu belirtilirken, buradaki görevliler, yangının bu depolara ulaşmasını engellemeye çalışıyor.
     Bölgedeki görgü tanıklarından alınan bilgilere göre, sadece BM binası değil, Kudüs hastanesi ile etrafındaki bazı binalar da atılan bombalar nedeniyle yanıyor. İçinde 500 dolayında hasta ve yaralı ile Tel El Hava'da İsrail tanklarından kaçanların da bulunduğu hastanenin ön cephesinin bir füzeyle vurularak tamamen tahrip edildiği öğrenildi.
     Hastanenin hemen yanı başındaki binada bulunan Filistin Kızılayı görevlileri ve araçları, İsrail tarafı ile koordinasyon sağlayıp vurulan binaya ulaşmaya çalışıyor.
     İsrail ordusunun saat 11.00'den 15.00'e kadar çatışmalara ara verildiğini ilan etmesine rağmen, bu süre içinde çok sık aralarla bombardımanın devam ettiği kaydediliyor.
     Vurulan Kudüs hastanesine ve burada bulunan görevlilerin telefonlarına ulaşmak mümkün olmuyor.
     Gazze'deki teknisyenlerinin hatları tamire çalıştığı, dün akşamdan bu yana birçok mahallede elektriklerin kesik olduğu da öğrenildi.

BM GENEL KURULU, GAZZE İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

     BM Genel Kurulu, Başkan Miguel D'Escoto'nun isteğiyle Gazze için olağanüstü toplanıyor.
     192 üyeli Genel Kurul, "İsrail'in Doğu Kudüs ve işgal altındaki Filistin topraklarında meşru olmayan eylemleri hakkında 10. Olağanüstü Oturumu" başlığı altında İsrail'in Gazze'deki saldırganlığını tartışacak.
     İslam Konferansı Örgütü (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da basın açıklamasında, D'escoto'nun Genel Kurulu toplama kararını memnuniyetle karşıladığını ve desteklediğini bildirdi.
     İsrail'in tüm bu eylemlerinin, savaş suçları ve bir işgal gücünün sorumlulukları bağlamında uluslararası hukukun ve Cenevre Konvansiyonunun maddeleri uyarınca ele alınması çağrısını yineleyen İhsanoğlu, Genel Kurul tarafından BM Şartının 22. maddesi uyarınca özel bir mahkeme kurulmasının yolunu açacak şekilde Lahey Adalet Divanının tavsiyesinin isteneceği bir karar çıkarılmasına tam destek verileceğini vurguladı.
     İKT Genel Sekreteri, bu endişelere yer vermeyecek bir Genel Kurul kararının Müslüman dünyası tarafından üzüntüyle karşılanacağını bildirdi.

 

 

 



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,798 µs