En Sıcak Konular

UNAKITAN: KRİZLE İLGİLİ YENİ TEDBİRLER GELECEK

15 Ocak 2009 11:00 tsi
UNAKITAN: KRİZLE İLGİLİ YENİ TEDBİRLER GELECEK Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerini azaltmaya yönelik yeni tedbirler alınacağını ve bunların bu ay içinde açıklanmasının beklendiğini bildirdi.

ESKİŞEHİR/ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerini azaltmaya yönelik yeni tedbirler alınacağını ve bunların bu ay içinde açıklanmasının beklendiğini bildirdi.
     Unakıtan, bu kapsamda otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere gidileceğini, firmaların işçi çıkarmaması için ''işsizlik yardımı'' gibi bir takım yardımlarda bulunulacağını belirtti.
     Dünyada yaşanan küresel krizin her şeyi değiştirdiğini, kendilerinin de krizin Türkiye'ye etkileri ve alınacak tedbirler konusunda sürekli toplantılar yaptıklarını söyleyen Unakıtan, ''Dışardaki krizde iyileşme olmadan, Türkiye'de iyileşme olması çok zor gözüküyor'' dedi.
     Dış piyasalardaki talep düşüşünün ihracatı daralttığını ifade eden Unakıtan, ''Bu da en çok otomotiv sektörünü etkiledi çünkü burada ihracatın yüzde 90'nı Avrupa'ya yapılıyor'' diye konuştu.
     Maliye Bakanı Unakıtan, otomotiv sektörünü rahatlatmak amacıyla hurda indirimine gidilip gidilmeyeceği sorusu üzerine, bu konuda açıklama yapmak istemediğini belirterek, şöyle devam etti:
     ''Açıklama yaptığımızda bütün piyasalar beklentiye giriyor. Bu sefer normal alışverişler de kesiliyor. Ama hükümetimizin ekonomiyle ilgili bakanları olarak sürekli çalışıyoruz. Krizle ilgili yeni tedbirler gelecek. Zaten bugüne kadar bazı tedbirleri aldık. Banka munzam karşılıkları düşürüldü, vergi borçları yapılandırıldı, diğer konularda da tedbirler aldık. Bu tedbirleri de almaya devam ediyoruz.
     Otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere de gidilecek. Onlarla ilgili çalışmalarımız var. Bir değil, bir kaç konu üzerinde duruluyor. Bu tedbirler için Ekonomi Koordinasyon Kurulunda konu ele alınmadan bir şey söylemek mümkün değil.Çalışmalar son noktalarda, bu ay içinde açıklanır diye düşünüyorum.''
     Kriz dönemlerinde krize karşı dayanıklı kalabilmek için ''bazen şirket birleşmelerinin şart olduğunu'' dikkati çeken Unakıtan, bu tür birleşmelerin teşvik edilmesi gerektiğine inandığını ifade etti.
     Bu konuda çalışma yürüttüklerini belirten Unakıtan, bunların Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşüldükten sonra açıklanacağını kaydetti.
     Kriz ortamında işçi çıkarma mecburiyetinde olan fabrikaların ve diğer işletmelerin işçi çıkarmaması için onlara ''işsizlik yardımı'' gibi bir takım yardımlarda bulunulacağını da bildiren Unakıtan, şöyle devam etti:
     ''Konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da oturup konuştuk, bazı kararlar aldık. İşçi çıkarılmasının engellenmesi için sigorta primi indirimi gibi değil de firmalara nakit yardım yapacağız, kısa işsizlik yardımı. Bu yöntemler firmalara 'sen işçi çıkarma ben senin işçilerin için sana şu kadar para veriyorum' denilecek. Bu, bir nakit yardım olacak, kredi değil.''
     Maliye Bakanı Unakıtan, kriz sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, ''Bu sene içinde yavaş yavaş dibe vurup, yine yavaş yavaş yukarı çıkarız. Sanıyorum ikinci yarıda yukarı çıkmaya başlarız'' dedi.
     Krize rağmen ülkemizden ''çok umutlu'' olduğunu dile getiren Unakıtan, Türkiye'nin çok dinamik bir ülke olduğunu, kriz zararlarını da değerlendirerek, fırsatlar yaratacak kapasiteye sahip bulunduğunu ifade etti.
     Maliye Bakanı Unakıtan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmelerde gider azaltıcı, gelir artırıcı yeni tedbirlerin gündemde olup olmadığına yönelik soru üzerine, Macaristan, Ukrayna ve İzlanda gibi ülkelerin gelir artırıcı tedbirlere başvurduğunu ve yeni vergiler koyduğunu belirtti.
     Unakıtan, ''Biz halkın üzerine yeni vergiler koymayı düşünmüyoruz. Zaten sıkıntıda olan halkın bu sıkıntısını artırmak istemiyoruz. Biz, piyasaların açılması, iç talebin artırılması için gereken önlemleri almaya çalışıyoruz'' diye konuştu.
     Bakan Unakıtan bir soru üzerine, mevcut ortamda krizden fazla etkilenmeyen özelleştirmelere yoğunlaşıldığını söyledi.
     Milli Piyangonun bunların başında geldiğini dile getiren Unakıtan, 2009'daki en büyük özelleştirmenin otoyol özelleştirmeleri olacağını belirtti.

Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,998 µs