En Sıcak Konular

AVRUPA'DA ''DOĞAL GAZ'' KRİZİ

14 Ocak 2009 14:25 tsi
AVRUPA'DA ''DOĞAL GAZ'' KRİZİ Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz krizi devam ederken,Ukrayna, Rus doğal gazının Avrupa'ya sevkıyatını başlatmayacağını bildirdi. Barroso iki tarafı da uyardı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz krizi büyüyor. Ukrayna, Rus doğal gazının Avrupa'ya sevkıyatını başlatmayacağını bildirdi.

BARROSO RUSYA VE UKRAYNA'LI ŞİRKETLERİ UYARDI

STRASBOURG - Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB'nin, Rusya'nın Gazprom ve Ukrayna'nın Naftogaz şirketleri aleyhinde yasal işlem başlatabileceği uyarısında bulundu.
     Avrupa Parlamentosu genel kurulunda konuşan Barroso, ''bu iki şirket, AB ülkelerine giden doğal gaz ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde, AB'li enerji şirketlerinin, yasal işlemleri başlatmaları için tavsiyede bulunabilirim'' dedi.
     Barroso, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizi ''kabul edilemez'' ve ''güven zedeleyici'' olarak gördüklerini söyledi.

UKRAYNA:RUS GAZININ AVRUPA'YA SEVKIYATINI BAŞLATMAYACAĞIZ

KİEV - Ukrayna, Rus doğal gazının Avrupa'ya sevkıyatını başlatmayacağını bildirdi.
     Ukrayna doğal gaz şirketi Naftogaz Başkanı Oleh Dubina, Rus doğal gazının Avrupa'ya sevkıyatını başlatmayacağını belirterek, bundan, Rus doğal gaz şirketi Gazprom'un koyduğu şartları sorumlu tuttu.
     Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın gaz gönderdiği hattın iç tüketim için kullanıldığını ve buradan Avrupa ülkelerine gaz gönderilebilmesi için ülke içine verdikleri gazı kesmek zorunda olduklarını söylüyorlar.
     Dubina, Gazprom'un bugün de benzer talepte bulunduğunu, Naftogaz'ın Ukraynalı tüketicilere gazı kesmeyi kabul etmeyeceğini ifade etti.

MACAR DOĞAL GAZ ŞİRKETİ NAFTOGAZ HAKKINDA DAVA AÇTI

BUDAPEŞTE - Macaristan'da hizmet veren doğal gaz şirketi EMFESZ, Rusya'dan gelen doğal gazın dağıtımını engellediği gerekçesiyle Ukrayna doğal gaz şirketi Naftogaz hakkında dava açtı.
     Macaristan doğal gaz şirketi EMFESZ Genel Müdürü İstvan Goczi, yaptığı açıklamada, Ukrayna doğal gaz firması yüzünden hem milyonlarca dolar zarar ettikleri hem de zor durumda bırakıldıkları gerekçesiyle Macaristan mahkemesine başvurduklarını söyledi. Goczi, daha önce de buna benzer bir dava açtıklarını ve üçüncü bir ülkeye karşı açılan bu davayı kazandıklarını hatırlattı.
     EMFESZ Genel Müdürü Goczi, Rusya'nın, Ukrayna şirketi yüzünden 14 günden bu yana Avrupa'ya doğal gaz akımını durdurduğunu, AB'nin bir an önce, Ukrayna doğal gaz şirketi Naftogaz'ı cezalandırarak yaptırım uygulaması gerektiğini kaydetti.

GAZPROM'UN KRİZ YÜZÜNDEN KAYBI 1,1 MİLYAR DOLAR

MOSKOVA - Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz krizi yüzünden Gazprom'un uğradığı kaybın 1,1 milyar dolar civarında olduğu belirtilirken, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev bu kaybın Ukrayna'dan tahsil edilmesini istedi.
     Medvedev, Gazprom Başkanı Aleksiy Miller'ı kabul ederek, Ukrayna ile yaşanan gaz krizi konusundaki son gelişmelerle ilgili bilgi aldı.
     Miller, yaptığı açıklamada Gazprom'un 1 ocaktan beri kaybının toplam 1,1 milyar dolara yükseldiğini belirterek, Naftogaz'ın aksine dünden beri gaz göndermeye çalıştığı hattın teknik açıdan uygun olduğunu ancak Ukrayna'nın hala gaz geçişine izin vermediğini söyledi.
     Medvedev de yaptığı konuşmada, Gazprom'un uğradığı maddi zararın Ukrayna'dan tahsil edilmesini isteyerek, ''Ülkemiz bu miktardaki maddi kayıpları kaldıramaz. Karşılıksız hediye dönemleri sona erdi. Söz konusu para bu durumun sorumlularından tahsil edilmeli'' diye konuştu.



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,965 µs