En Sıcak Konular

BAYKAL:''BU İNSANLAR NİÇİN SERBEST BIRAKILDI ?''

13 Ocak 2009 16:55 tsi
BAYKAL:''BU İNSANLAR NİÇİN SERBEST BIRAKILDI ?'' Baykal,''Eğer bu gözaltılar uygulanırken elde sağlam deliller var ise 3 gün içinde,hakimin önüne dahi götürmeden,bu insanlar niçin serbest bırakılmıştır?'' dedi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Baykal, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gerçekleştirilen gözaltılarla ilgili olarak ''Eğer bu gözaltılar uygulanırken elde sağlam kanıtlar, deliller var ise 3 gün içinde, daha hakimin önüne dahi götürmeden, bu insanlar niçin serbest bırakılmıştır?'' diye sordu.  
Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, ''Ergenekon'' soruşturmasını da eleştirerek, geçen hafta yaşanan gözaltılarının, bu konunun gerçek niteliğinin daha iyi anlaşılmasına, iç yüzünün doğru teşhis edilmesine yardımcı olduğunu söyledi.
''Ergenekon'' soruşturması konusunda yepyeni bir aşamaya gelindiğinin açıkça görüldüğünü belirten Baykal, toplumun en kritik noktalarında görev yapan kişilerinin gözaltına alınmasının toplumu derinden sarstığını öne sürdü.
Bu kişilerin görev yaptıkları dönemlerde haklarında herhangi bir iddianın ortaya atılmadığını, herhangi bir tahkikatın bulunmadığını ifade eden Baykal, ''Bu saygıdeğer insanlar acaba niçin birden bire gözaltına alınıyorlar? Bunlar ne yaptılar? Suçları nedir?'' sorularının akıllara geldiğini ve derin kaygılara neden olduğunu kaydetti.
Ergenekon davasının hukuki değil, siyasi bir dava olduğunu ileri süren Baykal, savcıların, ''Bir hukuk ihlalini ortaya koymak amacıyla kendi inisiyatifleriyle hareket etmediklerini'' iddia etti. Deniz Baykal, ''Siyasi talimatla, siyasi yönlendirmeyle bu doğrultuda emniyet güçlerinin ve savcıların harekete geçmesi talep edilmiştir. Bu talimatlar kamuoyunun bilgisi içindedir. Bu talimatı verenler arasında bizzat Başbakan vardır, şimdi ki Cumhurbaşkanı Dışişleri Bakanı olarak o talimatı daha o zamanlar vermiştir'' dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın,partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada,öne çıkan ifadeler şunlar:

"-Büyük söz söylemek istemiyorum ama, Başbakan'a CHP'yle uğraşmamasını tavsiye ediyorum. CHP ile uğraşmak, CHP’yi suçlamak Başbakan’ın boyunu aşar.

-Başbakanın gücü yetse CHP'ye bulaşacağından eminim. Eğer CHP'ye bulaşamıyorsa, bu gücünün yetmeyeceğini bildiğindendir.

-Başbakan'ın partisinin genel başkanı Susurluk için "gulu gulu dansı" derken, CHP en ciddi mücadeleyi veriyor, hesap sorulmasını istiyordu.

-Falan yerde adamın cebinde veya evinde kroki bulduk Gölbaşı'nı kazdık silah çıkardık., O silahları oraya kim koydu? O silahlar kimin? Bu örgüt devlet içinde mi, dışında mı? Bunları araştır. Adam gibi araştır. Sabih Kanadoğlu'nun o silahlarla ne ilgisi var. İbrahim Şahin ile Sabih Kanadoğlu nasıl aynı örgütte olabilir.

-Eğer senin amacın suç örgütleriyle mücadele etmekse, adam gibi yap o mücadeleyi, geçmişte adam gibi yapmamıştınız.

-Geçen hafta çarşamba günü gözaltılar gerçekleşti. Perşembe günü Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Bakanlar arasında görüşmeler oldu. Genelkurmay Başkanlığı’ndan ''Son olayları değerlendirdik” diye açıklama yapıldı. Memnuniyetle gördük ki, bir muhtıra verilmedi, bir kriz nedeni haline dönüştürülmedi.3 gün sonra gözaltına alınan generaller ve YÖK başkanı serbest bırakıldı. Başsavcının evinde yapılan inceleme sonuçlandırıldı.

-Ergenekon davasıyla ilgili olarak birden bire olayı yeni bir aşamaya taşıma kararının ciddi bir frenle durdurulduğuna tanık olduk.

-Eğer bu gözaltılar uygulanırken elde sağlam kanıtlar, deliller var ise, 3 gün içinde, daha hakimin önüne dahi götürülmeden bu insanlar niçin serbest bırakılmıştır. Bunların serbest bırakılmasından mutluluk duyuyorum, bu ayrı bir konu.

-Gözaltına alma kararını alan, serbest bırakma kararını alıyor, arada değişen sadece 3 gün. Ne oldu o 3 günde? O 3 gün neyi değiştirdi. Bunun aydınlığa kavuşturulması, bu davanın niteliğinin ortaya çıkması açısından çok önemlidir.

-"Bizim başından beri Ergenekon davasıyla ilgili bir iddiamız var. Biz, ‘Bu dava siyasi bir davadır’ diyoruz. Siyasi talimatla siyasi yönlendirmeyle emniyet güçleri harekete geçmiştir. Bu talimatı verenlerin arasında bizzat Başbakan vardır. Bu dava benim gözümde inandırıcılığını kaybetmiştir”

-Yeni dalgaları da bekliyoruz. Ama, dalga dalga adalet olmaz. O dalgalarla bir yere varılması mümkün değildir. Adalet bir bütündür. Başı sonu bellidir. Ucu açık adalet, ucu açık yargılama olmaz. Bu neye benziyor? Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne almak istemeyenler, 'ucu açık müzakere' demişlerdi... Buradaki tabloda o. Ucu açık yargılama. Böyle bir yargılama var mı?

-Kimse dokunulmaz değildir diye nutuk atmak kolay. O nutku atanların o sözün gereğini yapması lazım. Önce kendi dokunulmazlığını kaldıracaksın. Kendin dokunulmazlık zırhının arkasına saklanacaksın, sana hukuk işlemeyecek, ondan sonra çıkıp nutuk atacaksın. Önce sen hesabını ver. Maliye Bakanı versin. RTÜK Başkanı hesabını versin.

-Deniz Feneri davasının dosyası hala gelemedi. Önüne geleni gözaltına aldırıyorsun, üç günlüğüne de olsa gücün MGK Genel Sekreterine yetiyor da, Deniz Feneri sanıklarına niye yetmiyor.

-Başbakan diyor ki, "muhalefet ve medya panik içinde." Eğer gerçekten vatandaşlar panik içindeyse senin bununla iftihar etmen değil, bundan kaygı duyman gerekir. Demek ki sen bir korku ortamı yaratmışsın.

-70 milyonu tek başına Başbakan dinliyor. Onun atadığı kişi, onun emriyle dinletiyor, raporunu da Başbakan’a veriyor.

-İsrail’in saldırısı devam ediyor. Bu süreçte en yüksek sesle konuşan, en iddialı sözler söyleyen, en ağır suçlamaları yapan Türkiye, maalesef ateşkes kararına giden süreçte etkin bir rol oynayamamıştır”

 

 

 



Bu haber 340 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,013 µs