En Sıcak Konular

TÜRKİYE İLE KOSOVA ARASINDA KARŞILIKLI VİZE MUAFİYETİ ANLAŞMASI

13 Ocak 2009 20:55 tsi
TÜRKİYE İLE KOSOVA ARASINDA KARŞILIKLI VİZE MUAFİYETİ ANLAŞMASI Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin İsrail ile farklı düzeylerde temas durumunda olduğunu belirterek, ''En zor şartlarda dahi bu temas kesilmez. Ancak öte yandan bu temasların ve olabilecek ziyaretlerin kuşkusuz içeriği önemlidir'' dedi.

PRİŞTİNE - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin İsrail ile farklı düzeylerde temas durumunda olduğunu belirterek, ''En zor şartlarda dahi bu temas kesilmez. Ancak öte yandan bu temasların ve olabilecek ziyaretlerin kuşkusuz içeriği önemlidir'' dedi.
     Ali Babacan, Kosova'ya yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde, Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hüseyni ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından Babacan ve Hüseyni, 2 anlaşmaya imza koydular ve basın toplantısı düzenlediler.
     Bu anlaşmalardan ilki olan, Kosova ve Türkiye arasındaki işbirliğinin esaslarına dair strateji belgesiyle, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amaçlanıyor. İkinci anlaşma olan karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasıyla ise iki ülke vatandaşlarının karşılıklı ziyaretlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor. 
    Babacan, ziyaretinin, Kosova'nın bağımsızlığının ilanının ardından Türkiye'den Kosova'ya yapılan ilk resmi ziyaret olduğunu vurgulayarak, kendisine gösterilen yakınlık ve konukseverlik için Hüseyni'ye teşekkür etti.
     Türkiye ile Kosova arasındaki bağların tarihin derinliklerinden gelen güçlü bağlar olduğunu belirten Babacan, ''Aynı zamanda bu bağlar insan insana kuvvetli bağlardır. Türkiye'de, kökleri Kosova'da olan çok sayıda vatandaşımız var ve yine Kosova'da önemli miktarda Türk var. Halklarımız arasındaki bu güçlü gönül bağı, iki ülke arasındaki ilişkileri çok sağlam bir zemine oturtmaktadır'' diye konuştu.
     Türkiye'nin, Kosova'nın uluslarararası toplumda yerini almasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Babacan, genç Kosova'nın önünde çözmesi gereken sorunlar da olduğunu kaydetti. Kosova'nın, bağımsızlık bildirgesinde komşularıyla iyi ilişkiler temelinde oturtulmuş bir perspektif çizdiğini belirten Babacan, bölgede kırılgan olan barış ve istikrar ortamının Kosova'nın bölgeyle olan ilişkilerindeki dikkatli tutumuyla doğrudan ilgili olduğunu söyledi.
     Babacan, Kosova'nın, bölgenin barış ve istikrarına olumlu katkılarda bulunacak iradeye sahip olduğunu vurgulayarak, Kosova temasları çerçevesinde cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan ve dışişleri bakanıyla görüştüğünü ve iki ülke ilişkilerinin bu görüşmelerde tüm boyutlarıyla ele alındığını bildirdi. ''Kosova Meclisi'ne hitap etmekten onur duydum'' diyen Babacan, iki ülke arasındaki anlaşmalara değinerek, vize muafiyeti anlaşmasıyla ilgili şunları kaydetti:
     ''Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra artık Kosova vatandaşları pasaportlarını ceplerine koyup vizesiz Türkiye'ye gelebilecekler. İstanbul'a, Ankara'ya, Antalya'ya, Türkiye'nin dört bir köşesine Kosova vatandaşlarını bekliyoruz. Rahatlıkla ziyaret etmelerinin de böylece önünü açılmış oldu.''
     Babacan ayrıca, Kosova'nın altyapı, eğitim, sağlık gibi alanlardaki gelişimine katkılarının devam edeceğini bildirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Türkiye'ye yapacağı ziyareti hatırlatması ve Gazze'de Türkiye'nin oynadığı role ilişkin bir sorusu üzerine Babacan, Türkiye'nin Gazze'de ateşkes sağlanması için çok yönlü çabalarını sürdürdüğünü söyledi. İslam Konferansı Teşkilatı ve BM gibi uluslararası kuruluşların da Türkiye gibi çaba göstermeyi sürdürdüklerini belirten Babacan, aynı zamanda bölgedeki tüm ülkelerle yapılan temaslarda da ateşkesin bir önce sağlanması için yoğun çaba gösterildiğini dile getirdi.
     Babacan, şöyle konuştu:
     ''Şu anda yaptığımız çalışmalara resmen 'arabulucu' adı vermek doğru değil, ancak Türkiye tüm taraflarla rahat konuşan bir ülke olarak, aynı zamanda pek çok ülkenin ve grubun aynı anda güvendiği bir ülke olarak yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor. Bu çabaların riski yok mudur? Vardır ama siyaset ve diplomasi risktir. Eğer konu insan hayatıysa, her türlü riski biz göze alırız ve bu sorunu çözmek için elimizden geleni yaparız.''
     Babacan, Gazze'deki durum çerçevesinde Türkiye'nin İsrail ile görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine ise, Türkiye'nin İsrail'i tanıyan bir ülke olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     ''Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkileri vardır. Türkiye, İsrail ile farklı seviyelerde temas halinde olan bir ülkedir. En zor şartlarda dahi bu temas kesilmez. Farklı seviyelerde devam eder. Ancak öte yandan bu temasların ve olabilecek ziyaretlerin kuşkusuz içeriği önemlidir. Gerçekten içerikli, sonuç almaya yönelik ve özellikle bölgede bir an önce ateşkesin arkasından kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik görüşmeye biz her zaman açığız.''
     Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hüseyni de iki ülke arasında 2 önemli anlaşmanın imzalandığını hatırlatarak, Türkiye'nin, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, her zaman Kosova'ya destek olduğunu ve bu destekten dolayı Babacan'a şükranlarını ilettiğini ifade eden Hüseyni, ''Türkiye ile Kosova ortak hedefleri paylaşmaktadırlar'' dedi. Hüseyni, Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu da kaydederek, Türkiye'nin Kosova'nın da bu kuruluşa üyeliği konusundaki desteğini beklediğini bildirdi.
     Bu arada bugün, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a Kosova ziyaretinde eşlik eden Türk işadamları, Kosovalı işadamlarıyla biraraya gelip toplantılar düzenlediler. Bu toplantılar çerçevesinde de Türkiye-Kosova İş Konseyi kuruldu.
     Babacan'ın bugün Kosova'da yaptığı temaslarda, Kosovalı yetkililerin, ülkelerin tanınması konusunda Türkiye'ye duydukları şükranı, ayrıca Kosova'daki Türk toplumuna duyulan güveni dile getirdikleri öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Türkiye'nin, yalnızca tanıma konusunda değil her konuda desteğini ifade ettiği kaydedildi.

TÜRKİYE'NİN PRİŞTİNE BÜYÜKELÇİLİĞİ KONUTU AÇILDI

     Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği konutunun açılışı yapıldı.
     Açılışı, Kosova'ya resmi bir ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan yaptı.
     Maslahatgüzar düzeyinde temsil edilen Türkiye'nin, yakında büyükelçi ataması öngörülüyor.
Kosova, 17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan etmişti. Pek çok ülke Priştine'de büyükelçilik açmış bulunuyor.

 



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,410 µs