En Sıcak Konular

KÜRESEL ISINMA, HAYVAN TÜRLERİNİ TEHDİT EDİYOR

15 Aralık 2007 23:41 tsi
KÜRESEL ISINMA, HAYVAN TÜRLERİNİ TEHDİT EDİYOR Küresel ısınma sebebiyle,kuşların yüzde 12'si, kurbağaların yüzde 32'si, kaplumbağaların yüzde 42'si, memelilerin yüzde 23'ü ve yaşayan fosillerin yüzde 52'sinin yok olma riski var...

ANKARA - Coşkun Ergül - Küresel ısınma nedeniyle, dünyadaki kuşların yüzde 12'si, kurbağaların yüzde 32'si, kaplumbağaların yüzde 42'si, memelilerin yüzde 23'ü ve yaşayan fosillerin yüzde 52'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Nilgün Kazancı, küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan TBMM Meclis Araştırma Komisyonuna yaptığı sunumda, tatlı su ekosistemlerinin (akarsu, göl, sulak alanlar, soğuk ve sıcak su kaynakları), iklim değişikliklerinden önemli derecede etkilenecek ekosistemlerin başında geldiğini ifade etti.
Türkiye'nin, küresel ısınmanın etkileri yönünden risk grubu ülkeler arasında bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Kazancı, 2025 yılında dünyadaki su kaynaklarının tahmini dağılımı haritasına göre, Türkiye'nin sıkıntı yaşayacağını ifade etti.
Türkiye'deki iklim değişikliklerinin, sucul ekosistemler üzerine olumsuz etkileri olduğunu belirten Kazancı, ''Su hacmindeki değişim, göllerde, sulak alanlarda ve akarsulardaki canlıların yaşam ortamlarında değişime, hassas bazı canlıların ise ortadan kalkmasına neden olacaktır'' dedi.
Nilgün Kazancı, kurbağaların yüzde 32'si, kaplumbağaların yüzde 42'si, kuşların yüzde 12'si, memelilerin yüzde 23'ünün ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu kaydederek, ''784 tür ortadan kalkmıştır, 16 bin 119 tür de kalkmak üzeredir'' dedi.

Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,087 µs