En Sıcak Konular

İHSANOĞLU: İSRAİL'İN SUÇLULUĞUNU TESPİT EDEN BİR KARAR

12 Ocak 2009 20:37 tsi
İHSANOĞLU: İSRAİL'İN SUÇLULUĞUNU TESPİT EDEN BİR KARAR Ekmeleddin İhsanoğlu, Cenevre'de toplanan BM İnsan Hakları Konseyi'nin aldığı kararın,BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararların çok ötesine geçtiğini ve Güvenlik Konseyi'nin değinmediği noktaları kapsadığını belirtti.

BEYRUT - İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Cenevre'de toplanan BM İnsan Hakları Konseyi'nin aldığı kararın, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararların çok ötesine geçtiğini ve Güvenlik Konseyi'nin değinmediği noktaları kapsadığını belirtti.
     İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi'nin önde gelen üyeleriyle, geçen hafta yaptığı temaslar ve İKT'nin daimi temsilcisi ile hafta boyunca sürdürülen çalışmalar neticesinde, çıkartılan bu kararın çok önemli olduğunu belirterek, "Alınan karar, Filistin halkının haklı davasını tescil etmiş ve İsrail'in bu konudaki sorumluluğunu açıkça belgelediğini ortaya koymuştur. Bu karar, İsrail'i sorumluluğa davet eden ve suçluluğunu tespit eden bir karardır" dedi.
     İhsanoğlu, Gazze'ye iki kanaldan insani yardımların gönderilmekte olduğunu, üst düzey bir heyet gönderilerek Mısır hükümetiyle anlaşma yapıldığını, İKT'nin, Mısır ile Gazze arasında bulunan sınıra yakın bir ofis açacağını ve insani yardım koordinasyonunu sağlayacağını açıkladı.
     Üye ülkelerden ve sivil toplum kuruluşlarından yardım akışının sürdüğünü belirten İhsanoğlu, "Bir çok ülkede, hem resmi, hem de sivil kuruluşlar, yardımlarını İKT üstünden aktarmak istiyor. Biz, bu konuda ülkelerle temas halindeyiz ve bu devletler yardımlara hazırlar" dedi.
     İKT yetkililerinden alınan bilgiye göre, teşkilat, Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'ni harekete geçirdi ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının çok ötesine geçen ve Konsey'in değinmediği noktaları da kapsayan kapsamlı bir karar aldı.
     Cuma günü başlayan ilk görüşmeler, bütün BM üyelerine açık olarak yapıldı. Bütün üye ülkeler sırasıyla söz aldılar ve büyük çoğunluğu İsrail'i kınadı.
     Konuşmacılar, özellikle İsrail'in insan haklarını ihlal etmesi, insani yardımları engellemesi ve insani yardım konvoylarına yaptığı saldırıları güçlü şekilde kınadı ve bağımsız araştırma komisyonu kurulması istedi.
     Bu çağrılara, yaptığı etikleyici bir konuşmayla İnsan Hakları Yüksek Komiseri de katıldı. Hafta sonu İnsan Hakları Konseyi çerçevesinde, AB ve İKT grupları arasında müzakereler sürdü. Kanada, karara karşı çıkarken, AB ülkeleri ise kararın İsrail lehine yumuşatılması için çaba harcadı ve sonuçta Kanada bugün yapılan oylamada karşı oy kullandı. AB'yi temsil eden 13 Avrupa ülkesi çekinser oy kullandı. Bunun karşılığında tasarı, 47 üyenin 33'ünün olumlu oyunu ve desteğini alarak, geçti.
     Kararın geçmesinde, İKT'nin öncülüğünün ve yapmış olduğu diplomatik temasların büyük payı olduğu öğrenildi. Cenevre'de İnsan Hakları Konseyi'nde alınan bu kararın, BM Güvenlik Konseyi kararlarının çok ötesine geçtiği ve İsrail'in çok daha güçlü kınanmasını sağladığı belirtildi.
     Karar gereğince, insan hakları ihlallerinin resmen araştırılması ve sonucun tekrar İnsan Hakları Konseyi'nin gündemine getirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Alınan kararın, ileri aşamalarda başka süreçlere yol açması bekleniyor.
     Genel Sekreter İhsanoğlu'nun, Cenevre'de yapılan müzakereleri, konuşmaları ve oylamayı yakından takip ettiği ve çıkan sonucu çok olumlu karşıladığı belirtildi. İhsanoğlu'nun çıkan karardan memnun olduğunu ifade ettiği ancak, AB'nin çekinser kalmasını da eleştirdiği öğrenildi.

Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,225 µs