En Sıcak Konular

CARİ AÇIK GERİLEDİ

12 Ocak 2009 19:55 tsi
CARİ AÇIK GERİLEDİ Türkiye'nin cari işlemler açığının geçen yıl daralmasında ithalattaki artışın azalması ve net turizm gelirlerindeki artış etkili oldu.

ANKARA - Türkiye'nin cari işlemler açığının geçen yıl daralmasında ithalattaki artışın azalması ve net turizm gelirlerindeki artış etkili oldu.
     Merkez Bankası verilerine göre, 2007 yılı Ocak-Kasım döneminde 26,9 milyar dolar hizmet gelirine karşılık, 13,6 milyar dolar hizmet gideri olurken, geçen yıl gelirler 32,4 milyar dolara, giderler de 15,7 milyar dolara yükseldi.
     Hizmet kalemi içinde yer alan turizm sektöründe, Ekim ve Kasım ayları tahmini veriler olmak üzere, geçen yılın 11 aylık döneminde, turizm gelirleri yüzde 18,2 artarak 20 milyar 814 milyon dolara, turizm giderleri ise yüzde 8 artarak 3 milyar 162 milyon dolara yükseldi. Bu dönemde, net turizm gelirleri ise yüzde 20,2 artarak 17 milyar 652 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
     Hizmetler sektöründe yer alan taşımacılık alanında, 2007 yılının 11 aylık döneminde 187 milyon dolar net çıkış olurken, geçen yıl 31 milyon dolar net giriş kaydedildi.
     Yurt içinde yerleşik inşaat şirketlerinin yurt dışında gerçekleştirdikleri inşaat hizmetlerinden kaynaklanan net döviz girişi de 2007 yılına göre yüzde 27,1 artarak 873 milyon dolara yükseldi.
     Yurt dışında yerleşik kişilerle gerçekleştirilen sigorta ve reasürans işlemlerine ilişkin sigorta hizmetleri net gideri, 2007 Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 17,2 azalarak 642 milyon dolar oldu. 
    Böylece, 2007 yılın Ocak-Kasım döneminde 13,2 milyar dolar olan hizmetler dengesi fazlası, geçen yıl yüzde 26,1 artışla 16,6 milyar dolara yükseldi.
     Ücret ödemeleri ve yatırım geliri kalemlerinden oluşan gelir dengesi kalemindeki net çıkış, 2007 yılının Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 10,1 artarak 7 milyar 5 milyon dolar oldu.
     Yatırım geliri kaleminin altında büyük ölçüde kar transferlerinden oluşan doğrudan yatırımlar ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen net çıkış, sırasıyla yüzde 16,7 artışla 2 milyar 211 milyon ve yüzde 20,8 artışla 5 milyar 710 milyon dolar olurken, portföy yatırımlarından kaynaklanan net giriş 984 milyon dolara ulaştı.
     Geçen yıl Ocak-Kasım döneminde uzun ve kısa vadeli kredilere ilişkin faiz giderleri, 2007 yılının aynı dönemine oranla yüzde 13,1 artarak 7 milyar 545 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
     Cari transferler kaleminde, geçen yılın 11 aylık döneminde 1 milyar 869 milyon dolar net giriş olurken, bu, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 azalmayı gösteriyor.
     Bu dönemde, genel hükümet kaleminde 700 milyon dolar gelir sağlanırken, işçi gelirleri 1 milyar 186 milyon dolar oldu.

Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,815 µs