En Sıcak Konular

MERKEZ BANKASI ÖDEMELER DENGESİ İSTATİSTİKLERİ AÇIKLAMASI

12 Ocak 2009 18:00 tsi
MERKEZ BANKASI ÖDEMELER DENGESİ İSTATİSTİKLERİ AÇIKLAMASI Merkez Bankası 2008 yılı Ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerinde net hata ve noksan kaleminde her hangi bir revizyon yapılmayacağını bildirdi.

ANKARA - Merkez Bankası 2008 yılı Ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerinde net hata ve noksan kaleminde her hangi bir revizyon yapılmayacağını bildirdi.
     Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, 19 Aralık 2008'de yayımlanan Ekim 2008 ödemeler dengesi istatistiklerinde yer alan Net Hata ve Noksan kalemiyle ilgili çalışmaların sürdüğünün, aynı tarihli Banka basın bildirisiyle duyurulduğu hatırlatıldı.
     Konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar sonucunda; 2008 yılı Ekim ayında gerçekleşen bazı gelişmelerin Net Hata ve Noksan kaleminde önemli etkileri olduğunun anlaşıldığı belirtildi.
     Yurt dışında yerleşik kişilerle Yeni Türk lirası üzerinden gerçekleştirilen ödemeler dengesine konu işlemlerin, bankaların bu işlemlere ilişkin Yeni Türk lirası hesaplarındaki bir önceki aya göre olan değişimlerden takip edildiği, hesaplamalarda ABD doları karşılıkları için ilgili ayın Banka ortalama döviz alış kuru kullanıldığı kaydedildi.
     Açıklamada 2008 yılı Ekim ayında, Yeni Türk lirasının ABD doları karşısındaki değişiminin, dönem boyunca düzenli ve önemli ölçüde değer kaybetme yönünde olduğu belirtilerek, şöyle denildi: 
    ''Bunun sonucunda, Yeni Türk lirası hesaplarındaki değişimlerin ABD dolar karşılıklarının ortalama kurdan hesaplanan değeri ile döviz üzerinden gerçekleştirilen karşı hesapların ABD dolar karşılıklarının işlem sırasında geçerli olan kurlardan bulunması, aynı işlemin karşılıklı kayıtları için farklı ABD dolar karşılıkları yaratmıştır.
     Ödemeler dengesi istatistiklerine kaydı yapılamayan yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışındaki mevduatlarından yurda getirilerek döviz tevdiat hesaplarına aktarılan tutarlardan Yeni Türk lirası karşılığı alışı yapılan döviz miktarında çarpıcı bir artış gözlenmektedir.
     Önceki dönemlerle karşılaştırıldığında, 2008 yılı Ekim ayında, bankacılık sistemi dışında tutulan efektif şeklindeki tasarrufların önemli ölçüde bankalara Yeni Türk lirası karşılığı satıldığı görülmektedir.
     2008 yılı Ekim ayı ödemeler dengesi istatistiklerinde yer alan Net Hata Noksan kaleminin içeriğini büyük ölçüde oluşturan yukarıdaki nedenlerin sayısal büyüklüklerinin kesin olarak saptanması mümkün bulunmamaktadır. Sonuç itibarıyla, ödemeler dengesinin diğer kalemlerinde herhangi bir hataya rastlanılmadığından 2008 yılı Ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerinde Net Hata ve Noksan kaleminde her hangi bir revizyon yapılmayacaktır.''

 CARİ İŞLEMLER AÇIĞI YÜZDE 83,3 AZALARAK 559 MİLYON DOLARA GERİLEDİ

     Türkiye'nin cari işlemler açığı, geçen yıl kasım ayında yüzde 83,3 azalarak 559 milyon dolara gerilerken, Ocak-Kasım dönemi itibariyle yüzde 17,6 artış ile 38,8 milyar dolara ulaştı.
     Merkez Bankası, 2008 Kasım ayı Ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı.
     Buna göre, 2007 yılı Kasım ayında 1 milyar 380 milyon dolar olan cari açık, geçen yıl, yüzde 83,3 düşüşle 559 milyon dolara geriledi. Kasım'da cari açığın düşmesinde, ithalattaki azalma ve hizmet gelirlerindeki artış etkili oldu. Geçen yıl Kasım'da, önceki yıla göre, dış ticaret açığı yüzde 63,3 düşerek 1 milyar 380 milyon dolara gerilerken, hizmetler dengesinde net gelirler yüzde 62,1 artarak 948 milyon dolara yükseldi. Aynı ay itibariyle net giderler de yüzde 26,5 azalarak 255 milyon dolara geriledi.
     Geçen yıl Kasım ayında ayrıca, cari transferlerden kaynaklanan girişler, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,5 düşerek, 128 milyon dolar olarak gerçekleşti.
     Verilere göre, Ocak-Kasım döneminde ise 2007 yılında 33 milyar 56 milyon dolar olan cari açık yüzde 17,6 artarak 38 milyar 861 milyon dolara yükseldi.
     Ocak-Kasım döneminde, 2007 yılında 104,9 milyar dolarlık ihracat ve 146,7 milyar dolarlık ithalat nedeniyle dış ticaret dengesi 41,8 milyar dolar açık verirken, geçen yıl 132,3 milyar dolarlık ihracat, 182,7 milyar dolarlık ithalat nedeniyle dış ticaret dengesindeki açık, yüzde 204 artarak 50,3 milyar dolara yükseldi.
     Bu dönemde bavul ticareti gelirlerinin, yüzde 3,3 artışla 5,6 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,959 µs