En Sıcak Konular

473 BİN 419 HEKTAR ALAN 2-B

11 Ocak 2009 11:26 tsi
473 BİN 419 HEKTAR ALAN 2-B Hükümetin 29 Mart yerel seçimlerinden önce yasa çıkarmayı planladığı 2-B'ler (orman dışına çıkarılmış araziler) Türkiye'de 473 bin 419 hektarlık bir alanı kaplıyor.

ANKARA - Hükümetin 29 Mart yerel seçimlerinden önce yasa çıkarmayı planladığı 2-B'ler (orman dışına çıkarılmış araziler) Türkiye'de 473 bin 419 hektarlık bir alanı kaplıyor.
     Edinilen bilgiye göre, hazırlanan yasa taslağıyla hak sahiplerine rayiç değerler üzerinden satılması, TOKİ'ye emlak vergisine tabi değerler üzerinden devri planlanan 2-B'lerin toplam büyüklüğü 473 bin 419 hektarı buluyor. Kadastro çalışmaları tamamlandığında bu rakamın 600 bin hektara ulaşacağı tahmin ediliyor.
     Mevcut rakamlara göre en fazla 2-B alanı, 45 bin 548 hektar ile Antalya'da bulunuyor. Bunu 9 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile Balıkesir, 29 bin 632 hektar ile Sakarya, 29 bin 138 hektar ile de Muğla izliyor. 2-B'lerin oluşturduğu alan İstanbul'da 18 bin 233 hektara, İzmir'de 14 bin 772 hektara, Bursa'da 14 bin 534 hektara ulaşıyor.
     Hakkari, Van, Şırnak, Mardin, Batman, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde ise hiç 2-B arazisi görünmüyor.
     Devletin resmi verilerine göre, 2-B'lerin 22 bin 233 hektarının üzerinde toplu yerleşim alanları bulunuyor. 6 bin 624 hektarlık alanda ilçeler, 8 bin 514 hektarlık alanda beldeler, 7 bin 35 hektarlık alanda da köyler yer alıyor.
     Sera alanları 2-B'ler içinde 2 bin 365 hektar, narenciye, zeytinlik, fındıklık, meyvelik ve bahçelikler 111 bin 115 hektar, otlak ve yaylaklar 35 bin 419 hektar, diğer ekili alanlar ve değerlendirilemeyecek alanlar da 294 bin 206 hektarlık alan oluşturuyor.
     2-B'ler için hazırlanan ''Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı''nın gerekçesinde, orman vasfını tam kaybettiği için orman sınırları dışına çıkartılan yerlerin 10-30 yıldır işgalcilerin elinde bulunduğu belirtilerek, şu değerlendirmeler yapıldı:
     ''Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, İstanbul ve Bursa il sınırları içinde orman sınırları dışına çıkarılan alan 160 bin hektar civarında olup, bu yerler, narenciye, muz, sera, zeytinlik, toplu yerleşim yerleri ve sanayi alanları gibi rayiç değerleri çok yüksek olan yerlerdir.
     10-30 yıldır işgalcilerin elinde bulunan, devlete o günden bu yana bir kuruş ödemeyen, aksine kullanan kişilerce harici senetlerle alınıp, satılan yeniden orman yapılması mümkün olmayan bu arazilerin, kullananların elinden alınıp, orman içi köyler halkına tahsis edilebilmesi de mümkün değildir. Bu yerlerin rayiç değerleri üzerinden değerlendirilerek sağlanacak mali kaynak, öncelikle nakledilecek orman köylülerine ait taşınmazların kamulaştırılması, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen, ancak tarım alanı olarak kullanılmasında yarar görüldüğü için orman sınırları dışına çıkartılan yerlerin ıslah, imar ve ihyası, naklen iskan, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve yeni orman alanlarının tesisinde kullanılacaktır.''

Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,630 µs