En Sıcak Konular

PETROL FİYATI 40 DOLARA GERİLEDİ

9 Ocak 2009 18:22 tsi
PETROL FİYATI 40 DOLARA GERİLEDİ Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı, ABD'de işsizlik oranının artması üzerine 40 dolara geriledi. Küresel ekonomik kriz nedeniyle ekonominin her sektöründe görülen işten çıkarmalar petrol sektörünü de etkilemeye başladı.

VİYANA - Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı, ABD'de işsizlik oranının artması üzerine 40 dolara geriledi.
     ABD ham petrolünün varil fiyatı şubat ayı teslimi 1 dolar gerileyerek 40,70 dolara düştü. Dün ABD ham petrolünün varil fiyatı 41,70 dolara inmişti. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 86 sent azalarak, 44,81 dolara geriledi.
     ABD'de işsizlik oranının geçen yıl aralık ayında yüzde 7,2 ile 1993 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı açıklamasının, ekonomik durgunluğun derinleştiği kaygılarını artırması nedeniyle petrol fiyatları gerilemeye başladı.
     Piyasa uzmanları talebin kötü olduğunu ve önemli bir şok olmadığı sürece petrol fiyatının 40 doların altına ineceği yorumunda bulundular.
     Petrol fiyatları İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Rusya ve Ukrayna arasındaki doğal gaz krizi ile OPEC'in petrol kesintileri nedeniyle hafta başında 50 doları aşmıştı.

İŞTEN ÇIKARILMALAR PETROL SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEMEYE BAŞLADI

HOUSTON - Küresel ekonomik kriz nedeniyle ekonominin her sektöründe görülen işten çıkarmalar petrol sektörünü de etkilemeye başladı.
     ABD'li petrol arama şirketi Schlumberger, Kuzey Amerika'da 1000 personeli işten çıkaracağını ve başka yerlerde de istihdam azaltmayı planladığını açıkladı.
     Şirket, Kuzey Amerika'da 19 bin ve dünya çapında ise 84 bin kişiyi istihdam ediyor.Bu arada 55 binden fazla kişiye istihdam sağlayan Halliburton petrol şirketi de işçi çıkarmaya başlayacağını açıkladı, ancak sayı ve tarih konusunda ayrıntı vermedi.
     Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol üretiminde kesintiye gitmesi Venezuela'da işçi çıkarmalara yol açtı.
     Venezuela'da petrol endüstrisinde çalışan işçilerin sendikasının lideri Rafael Zambrano, ülkede OPEC'in petrol kesintileri kararlarının uygulanmaya başlamasıyla sadece ülkenin batısındaki petrol zengini Zulia eyaletinde 3,000 ila 4,000 işçinin işten çıkarıldığını söyledi.
     Ülkenin başka yerlerinde kaç petrol işçisinin bu durumdan etkilendiği bilinmezken, muhalefet yanlısı sendika lideri Froilan Barrios da diğer petrol üretimi yapılan bölgelerde de işten çıkarmalarla toplam 10 bin petrol işçisinin işini kaybedebileceğini belirtti.
     Her iki sendika lideri, Venezuela'nın OPEC'in günlük petrol üretiminin 2,2 milyon varil azaltılması yönündeki kararının uygulanmaya başlamasıyla en az 8 petrol kulesinde üretimin durduğunu ifade ettiler.
     Venezuela devlet petrol şirketi ''Petroleos de Venezuela SA (PDVSA)'' konuya ilişkin açıklama yapmadı.



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,125 µs