En Sıcak Konular

ÇELİK: YASAL DÜZENLEMEYSE YASAL DÜZENLEMEYİ DE YAPACAĞIZ

9 Ocak 2009 14:24 tsi
ÇELİK: YASAL DÜZENLEMEYSE YASAL DÜZENLEMEYİ DE YAPACAĞIZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir süreden beri bakanlık ile eczacılar arasında kamu ilaç alım protokolü konusunda yaşanan sıkıntıları değerlendirdi.

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir süreden beri bakanlık ile eczacılar arasında kamu ilaç alım protokolü konusunda yaşanan sıkıntıları değerlendirirken ''Ocak 16'ya kadar bu konu aramızda çözülür çözülür. Protokola dönüşür dönüşür. Dönüşmezse, yasal düzenlemeyse yasal düzenlemeyi de yapacağız'' dedi.
     Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasında imzalanan ''Kriz İşsizlerine Mesleki Eğitim Programı'' protokolünün imza törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin Türkiye Eczacılar Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında kamu ilaç alım protokolü konusunda yaşanan sıkıntılara ilişkin sorusu üzerine Türkiye Eczacılar Birliğinin anlaşmaya yanaşmadığını kaydetti. Çelik, ''sorunları konuşalım, anlaşalım diyoruz. (Anlaşmayız) derseniz. Şu anlam çıkar o zaman (70 milyon insanın sağlığı tehlikede) deriz'' dedi.
     Temmuz ayında eczacılarla anlaştıklarını anımsatan Bakan çelik, bu anlaşmayla eczacıların üzerindeki yüklerin 3'de iki oranında azaltıldığını, yüzde 3 olan iskonto oranını eczacılar lehine yüzde 1'e çektiklerini anımsattı.
     Türkiye Eczacılar Birliğine sorunu konuşmayı teklif ettiklerini, 4-5 maddeden söz edildiğini belirten Çelik, bunun kendileri açısından üzerinde çok rahat konuşup anlaşacakları bir konu olduğunu söyledi.
     Eczacının da ilaç üreticilerin de kamunun da sosyal güvenlik kurumunun da kendilerinin de kamu sorumluluğu bulunduğuna işaret eden Çelik, vatandaşın sağlığını tehlikeye atmak değil, en kestirme, en kolay yoldan sağlamak gerektiğini söyledi.
     Eczacılarla bir sorunları olmadığını da belirten Bakan Çelik, ''Ama bakın bunları açıklayacağız. Elimizde eczacılara adeta tehdit diyebileceğimiz düzeyde e-mailler var. Mesajlar var. Telefonlara mesajlar var. Böyle bir anlayış olabilir mi'' dedi.
     Türkiye Eczacılar Birliği ile birlikte çalışmaktan yana olduklarına vurgu yapan Çelik, ''Fakat yani konuşmadan, görüşmeden (ben bu oyunda yokum) mantığıyla yola çıkıp sonra da kamuoyunu yanıltmaya kalktığın zaman, halkla biz bunları çok net paylaşırız'' diye konuştu.
     Bir gazetecinin Türkiye Eczacılar Birliğinin yetkilerle görüşme talebi bulunduğunu aktardığını sorması üzerine Bakan Çelik, şunları kaydetti:
     ''Bize öyle bir talep gelmedi. Görüşen eczacılar var. Görüşülen odalar var. Rahatsız olan eczacılar çok fazla. Düşünebiliyor musunuz, insanların imzası alınıyor ve 22 bin eczacı diyor ki (biz e-sözleşmesi yapmayacağız). Biz eczacılardan e-sözleşmesi istemiyoruz ki. Biz eczacılara henüz demedik ki sizinle bireysel anlaşacağız. Vatandaşa diyoruz ki (Türkiye Eczacılar Birliği sorun çıkarmaya devam ederse biz eczacıyla anlaşırız) diyoruz. Siz sorun çıkarmaya niyetliyseniz, o zaman diğer sözleşme, yani eczacıyla sözleşme gündeme gelir. Bizim şu anda eczacılarla böyle bir görüşmemiz yok. Sizinle bire bir anlaşacağız diye bir çabamız, onlara dönük bir faaliyetimiz yok.
     Onun için Ocak 16'ya kadar bu konu aramızda çözülür çözülür. Protokole dönüşür dönüşür. Dönüşmezse biz geriye kalan 14 günlük süreyi... Biz yeni sisteme... Yasal düzenlemeyse yasal düzenlemeyi de yapacağız. Bu konuda kararımızı da söylüyoruz. Gerekirse yasal düzenlemede yapılacak. Bir gün içinde onlar da düzenlenecek. Vatandaşın ilaç mağduriyeti, mahrumiyeti diye bir şey kesinlikle olamaz. Ama tekrar ediyorum bu bizim Türkiye Eczacılar Birliğiyle çalışmama gibi bir niyetimizden kaynaklanmıyor. Türkiye Eczacılar Birliğinin uzlaşmaz tutumu söz konusu olur ise gündeme gelecek olan bir olaydır. Bunun bilinmesini özellikle ifade ediyorum.''

Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,369 µs