En Sıcak Konular

VERGİDE ''BORÇ TAKİP SİSTEMİ VE CEBRİ TAHSİLAT''

9 Ocak 2009 10:35 tsi
VERGİDE ''BORÇ TAKİP SİSTEMİ VE CEBRİ TAHSİLAT'' Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ve diğer kamu alacakların erken tespiti için ''Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi'', alacakların zamanında ödenmesi için de ''Cebri Tahsilat Sistemi'' kuruyor.

ANKARA - Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ve diğer kamu alacakların erken tespiti için ''Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi'', alacakların zamanında ödenmesi için de ''Cebri Tahsilat Sistemi'' kuruyor.
     Edinilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca 2009-2013 döneminde hayata geçirilecek düzenlemelerin yer aldığı ''Stratejik Plan'' belli oldu.
     Stratejik Plan'ın girişinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Gelir idaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy'un değerlendirmelerine yer verildi.
     Unakıtan, 2009-2013 dönemini kapsayan Stratejik Plan'da katılımcılık, hesap verilebilirlik, saydamlık, vatandaş-müşteri odaklılık ve toplam kalite yaklaşımıyla hareket edildiğini, bu süreçte vergi bilincinin güçlendirilip, giderlerin finansmanında kamuoyunun gönüllü katılımının sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.
     Ulusoy da, ''önümüzdeki 5 yıllık dönemin yol haritası'' olarak nitelendirdiği Plan döneminde gelir politikalarında adalet ve tarafsızlık içinde yüksek katılımlı hizmeti amaçladıklarını ifade etti.
     Gelir İdaresi Başkanlığının Stratejik Planı ile 4 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan bazı düzenlemeler şöyle:
     -Vergi ve diğer yükümlülüklerin zamanında ödenmesini sağlamak amacıyla etkin bir ''cebri tahsilat sistemi'' oluşturulacak. Yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesini sağlamak amacıyla, vergisini zamanında ödemeyenler tespit edilecek ve süresinde ödenmeyen vergi ve cezaların cebren tahsilini sağlayacak sistemler oluşturulacak. Bu amaçla gerekli teknolojik yatırımlar tamamlanacak.
     -Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi kurulacak. Kamu alacaklarının takibinin gecikmeksizin sağlanması için sorunun erken tespitine yönelik bilgi teknolojisi temelli analiz ve takip sistemi oluşturulacak. Bu amaçla merkezde kurulan Borç Takip ve Değerlendirme Birimi ile koordineli olarak çalışmak üzere yerel düzeyde de Özel Borç Takip ve Değerlendirme Birimleri oluşturulacak.
     -Tahsilat birimlerinin hedeflerinin açık olarak belirlenmesi, performanslarının düzenli olarak izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik sistemin etkinliği artırılacak. Vergi dairelerinin borç takip ve tahsilatlarını izlemek üzere oluşturulan veri tabanı geliştirilecek.
     -E-ticareti kavramaya yönelik denetim teknikleri geliştirilecek ve bu çerçevede uluslararası deneyimlerden yararlanmak üzere çalışmalara başlanacak.
     -Vergi ceza sistemi rasyonelleştirilecek. Yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getirmeyen mükelleflere vergi mevzuatı çerçevesinde uygulanan cezaların caydırıcılığının artırılması ve vergi ceza sisteminin gerek yeterliliği, gerek sistematiği ve gerekse uygulanabilirliği açısından geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunulacak.
     -Denetim performansı ve sonuçlarının düzenli olarak izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik sistem güçlendirilecek. Bu amaçla vergi denetimlerinin etkinliği ölçmek için denetim performansı düzenli izlenecek.
     -Veri Ambarının kapasitesi genişletilecek.
     -Mükelleflerin yasal kayıtlarının elektronik ortam aracılığıyla vergi denetim elemanlarına aktarımına imkan veren özel bir yazılımın kullanılmaya başlanmasıyla incelemelere hız ve etkinlik kazandırılacak.
     -Vergi denetimi ilke ve standartları geliştirilecek.
     -İncelenecek mükelleflerin seçiminde kullanılan risk analizine dayalı model geliştirilecek.
     -Kayıtdışı ekonominin büyüklüğü ölçülerek sektörel dağılımlar ve sebepleri tespit edilecek.
     -Vergi açığı düzenli olarak ölçülecek.
     -Mükelleflerin uyum konusundaki davranış eğilimlerinin tespit edildiği ve risk faktörlerine göre denetlenmek üzere seçildiği bir sistem kurulacak.
     -Ekonominin makro ve mikro boyutuyla izlenmesi ve analiz edilmesine yönelik fonksiyonlar geliştirilecek.

Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,811 µs