En Sıcak Konular

GÜVENLİK KONSEYİ, GAZZE'DE ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNDU

9 Ocak 2009 08:46 tsi
GÜVENLİK KONSEYİ, GAZZE'DE ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNDU BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de Acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de Acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti.
     BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katıldığı, dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in başkanlık ettiği konsey toplantısında yapılan oylamada, karar tasarısı kabul edildi.
     Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14'ü Gazze'de ''acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze'den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes'' çağrısında bulunan karar tasarısına ''evet'' oyu verdiler.
     ABD ise oylamada çekimser oy kullandı. Oylamada ABD'yi, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice temsil etti.
     Güvenlik Konseyi geçici üyeliği bu yıl başında başlayan Türkiye, konseyde üye olarak 48 yıl aradan sonra ilk kez oy kullandı. Türkiye'yi toplantıda Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil etti.
     İngiltere tarafından sunulan ve kabul edilen karar tasarısında, Gazze'de derinleşen insani krizden ve şiddet olaylarından büyük endişe duyulduğu belirtilerek, gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeleri de içeren insani yardımın engelle karşılaşmadan Gazze'ye ulaşması, dağıtılması öngörülüyor ve BM ülkelerinin Gazze'deki insani ve ekonomik durumun düzelmesi için yürütülen uluslararası çabaları desteklemeleri isteniyor.
     Sivillere yönelik tüm şiddet ve terör eylemlerinin kınandığı kararda, kalıcı ateşkes ve sukuneti sağlamak için Gazze'ye yasadışı silahların ve mühimmatın girişinin önlenmesi ve İsrail-Gazze arasındaki geçiş noktalarının da yeniden açılması yönünde düzenlemeler yapılması için üye ülkelerin çabalarını yoğunlaştırmaları isteniyor. Bu kapsamda, hem Mısır'ın iki taraf arasında başlattığı, hem de aynı kapsamda süren diğer bölgesel ve uluslararası çabaların da memnuniyetle karşılandığı kaydediliyor.
     Kararda, Filistinler'in kendi aralarında uzlaşmaları yönünde somut adımları atmaları isteniyor ve bu çerçevede, Mısır ve Arap Birliği'nin arabuluculuk çabalarının da desteklendiği ifade ediliyor.
     Kararda, İsrail-Filistin sorununun ancak barışçıl yollarla çözülebileceği, iki devletli çözümün gerekli olduğu belirtilip, bu yönde tarafların ve uluslararası toplumun, ''İsrail ve Filistin'in iki demokratik ülke olarak yanyana ve barış içinde, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yaşamalarını öngören bir vizyonu temel alan kapsamlı bir barışa yönelik çabalarını acilen yeniden başlatmaları gerektiği'' de vurgulanıyor.
     Kararın giriş paragraflarında ise Gazze'nin bölgede kurulacak Filistin devletinin bir parçası olacağı belirtilerek, Filistin ve İsrail nüfuslarının korunması gerektiği belirtiliyor ve tüm sivillerin güvenliği ve refahının önemi vurgulanıyor.
     Konseyde TSİ 03.30'da yapılması beklenen oylama oturumu, TSİ saat 04.17'de başladı.
     Karar, BM'de gün boyu süren müzakerelerin sonunda hazırlanıp kabul edildi.
     BM Güvenlik Konseyi'nin kararları, uluslararası hukukta bağlayıcı nitelik taşıyor.

BABACAN: ''TÜRKİYE HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEK''

     Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ve Gazze'de acil ateşkes ile İsrail askerlerinin tamamıyla çekilmesi çağrısında bulunan kararın tüm yönleriyle uygulanması için her türlü çabayı göstereceğini söyledi.
     Ali Babacan, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısının kabulünün ardından Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini anlatan bir konuşma yaptı.
     Babacan, konuşmasının başında, 3 gündür süren müzakerelerin ardından bir karar tasarısı üzerinde uzlaşmaya varıldığını belirtirken, metin üzerinde belki tamamıyla tatmin olunmasa da kararın BM Güvenlik Konseyi'nin iradesini yansıtan bir uzlaşma metni olduğunu söyledi ve kararın kabul edilmesini sağlayan herkese teşekkür etti.
     Konseyin şu aşamada yapması gerekenin, kan dökülmemesi ve tüm askeri faaliyetlerin durdurulması amacıyla güçlü bir çağrıda bulunmak olduğunu ve bunu yaptığını belirten Babacan, kabul edilen kararın açık bir biçimde acil ateşkes ve İsrail'in birliklerinin Gazze'den tamamıyla çekilmesi çağrısında bulunduğunu vurguladı.
     Kararın, Gazze'ye insani yardımların engellenmeden ulaşması, malların ve insanların serbestçe Gazze'ye girebilmeleri çağrısında da bulunduğunu ve bunun da aynı derecede önemli olduğunun altını çizen Babacan, ''Aslında bu (Gazze'de) ablukanın tüm yönleriyle kaldırılması çağrısıdır'' dedi. Babacan, bu kapsamda kararın gecikmeksizin uygulanmasının önemli olduğunu belirterek, kararın tamamıyla uygulanmasının bu trajedinin ve Gazze halkının ıstıraplarının dinmesine yardımcı olacağını söyledi.
     Ateşkesin sağlanmasının hemen ardından çabaların Filistinliler'in kendi aralarında uzlaşmalarına yoğunlaşması gerektiğini belirten Babacan, Türkiye'nin, kabul edilen konsey kararının tüm yönleriyle uygulanması için her türlü çabayı göstereceğini dile getirdi.

BABACAN: ''KARARININ HERKES TARAFINDAN UYGULANMASI LAZIM''

     Dışişleri Bakanı Ali Babacan, BM Güvenlik Konseyinin Gazze'de derhal ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunan, İsrail birliklerinin Gazze'den çekilmesini öngören kararının ''herkes tarafından uygulanması gerektiğini'' söyledi.
     Babacan, 3 günlük zorlu bir müzakere sürecinden sonra nihayet BM Güvenlik Konseyinden bir karar tasarısı çıkarmayı başardıklarını belirterek, kararın bir yandan tarafları hemen ateşkese davet ettiğini, bir yandan İsrail birliklerinin Gazze'den geri çekilmesini öngördüğünü, aynı zamanda da Gazze'ye giriş-çıkışların tamamen normalleştirilmesiyle ilgili bir çağrıda bulunduğunu vurguladı.
     Karardaki unsurların hepsinin de önemli olduğunu kaydeden Babacan, ''ateşkes, İsrail birliklerinin Gazze'den çekilmesi, Gazze'ye insanların ve malların giriş çıkışlarının normalleştirilmesi, yani uzun bir süreden beri devam eden ablukanın sınırlamalarının sona ermesi. Bunları biz son derece önemsiyoruz'' diye konuştu.
     Filistinliler arasında ayrılık bulunduğuna işaret eden Babacan, bu ateşkesten hemen sonra bu ayrılığın da mutlaka giderilmesi için çalışmaların derhal başlaması gerektiğini vurguladı. Bakan Babacan ''aksi halde bu ayrılık Filistin davasına ciddi zarar veriyor. Bu birliği gerçekleştirmek için de bölge ülkeleri arasında, özellikle Arap ülkeleri arasında fikir birliği ve mutlaka dayanışma gerekiyor'' dedi.
    
     -''KARARIN HERKES TARAFINDAN UYGULANMASI LAZIM''-
    
     Kararın bugün geç vakitte de olsa kabul edilmesinin ve konunun neticelenmesinin gerçekten önemli bir adım ve başarı olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ''BM Güvenlik Konseyi kararının herkes tarafından uygulanması lazım. Bu uluslararası toplumun tek vücut olarak ortaya koyduğu bir duruştur, bir taleptir ve bu talebi İsrail'in ve tüm tarafların mutlaka uygulaması lazım, aksi halde buna rağmen bir uygulama, buna rağmen şiddetin bölgede devam etmesi kuşkusuz kabul edilebilir bir durum olmayacaktır'' diye konuştu.



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,726 µs