En Sıcak Konular

ABD'DEN TÜRKİYE'YE 'UZUN VADELİ HEDEF BELİRLEME YARDIMI'

15 Aralık 2007 10:56 tsi
ABD'DEN TÜRKİYE'YE 'UZUN VADELİ HEDEF BELİRLEME YARDIMI' ABD Genelkurmay Başkanlığı Harekat Planlama Direktörü Tümgeneral Richard Sherlock, Türkiye'ye, "PKK'ya ilişkin uzun vadeli hedeflerini belirlemesine" yardım ettiklerini söyledi.

WASHINGTON - ABD Genelkurmay Başkanlığı Harekat Planlama Direktörü Tümgeneral Richard Sherlock, Türkiye'ye, terör örgütü PKK konusunda istihbarat sağlamanın yanı sıra "PKK'ya ilişkin uzun vadeli hedeflerini belirlemesine" yardım ettiklerini söyledi.
     ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da, Irak konusunda brifing veren Tümgeneral Sherlock, terör örgütü PKK'nın gündeme gelmesi üzerine, sağlanan gelişmeleri anlatırken, "Bu, sadece askeri bir mesele değil. Daha önce de dile getirdiğim gibi, terörist örgütlerin her biriyle tamamen aynı şekilde uğraşamazsınız. Dolayısıyla diğer yönetimsel unsurları katmanız gerekiyor. Bunlara ekonomik fırsatlar, enformasyon fırsatları ve diğer iktidara ait unsurlar dahil. Sanırım bu, şimdiye kadar sürdürdüğümüz görüşmelerden elde edilen bir kazanç" dedi.
     "İstihbarat paylaşımının, Türkiye'nin Irak'a geniş çaplı bir kara operasyonu ihtimalini azaltıp azaltmadığının" sorulması üzerine, "Bu karar Türklere ait" diyen Tümgeneral Sherlock, sözlerine, "Yaptığımız iş, nerede elde edersek PKK'ya ilişkin Türklere bilgi vermek. Ayrıca onlara, PKK'ya ilişkin uzun vadeli hedeflerinin neler olduğunu belirlemelerinde yardım sağlıyoruz. Yani sadece onlarla birlikte çalışıp askeri operasyon imkanı sağlamıyoruz" diyerek devam etti.
     Tümgeneral Sherlock, "Yapmaya çalıştığımız şey, onların (Türklerin), bunu daha geniş bir kapsama yerleştirmeleri gerektiğini, Başbakanlarının da yakın zamanda belirttiği gibi, bunun sadece askeri bir çözüm olmadığını, bunun daha geniş bir çözümü olması gerektiğini kavramalarını sağlamak. Uzun vadeli hedeflerinin neler olduğunu ve ayrıca uzun vadeli çözüme yardım edecek diplomatik, ekonomik, enformasyonel fırsatları nasıl bir araya getirebileceklerini belirlemelerini sağlamak" dedi.
     "Kış koşullarından dolayı Türk birliklerinin sınır bölgesinden daha içeri çekilip çekilmediğinin" sorulması üzerine Tümgeneral Sherlock, buna ilişkin pek bir bilgisi olmadığını, ancak kış koşullarının yaklaşmasıyla bunun göz önüne alınacağını ve Türk kuvvetlerinin gerekli görüldüğü şekilde konuşlandırılacağını söyledi.
     Sherlock, Türk ve Irak hükümetleri arasında diyaloğun ilerlemesiyle bunun, "yerel bir çözüm yerine uzun vadeli, geniş tabanlı bir çözümü geliştireceğini" kaydetti.
     Türkiye ile Irak arasında terör örgütü PKK'ya ilişkin diyaloğun arttığını anlatan Tümgeneral Sherlock, Irak hükümetinin ve Iraklı Kürtlerin de bazı olumlu adımlar attığını söyledi.
     Sherlock, "Bölgesel Kürt yönetimi, PKK'yı, onun finans kaynaklarını, harekat kabiliyetini kısıtlamaya başladı ve PKK, bunun etkisini hissediyor" dedi.
     Tümgeneral Richard Sherlock, PKK sorununun, "Türkiye'ya karşı Irak" veya "Türkiye'ye karşı Kürtler" şeklinde bir konu olmadığını, ABD ve AB'nin de PKK'yi terörist bir örgüt olarak gördüğünü kaydetti.


Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,409 µs