En Sıcak Konular

SOLANA: TÜRKİYE YAPICI BİR ROL OYNUYOR

8 Ocak 2009 16:36 tsi
SOLANA: TÜRKİYE YAPICI BİR ROL OYNUYOR AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Gazze'de en kısa zamanda ateşkes sağlanmasını umduklarını söyledi.

ANKARA - AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Gazze'de en kısa zamanda ateşkes sağlanmasını umduklarını söyledi.
     Solana, AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği konutunda basın toplantısı düzenledi.
     Ankara'da birkaç saattir bulunduğunu hatırlatarak, yararlı görüşmeler yaptığını söyleyen Solana, ziyaretinin iki amacı bulunduğunu ve bunların Gazze'deki dramatik krizin çözümünde Türkiye'nin önemini vurgulamak ve acil bir ateşkes sağlanabilmesi için neler yapılabileceğini ele almak olduğunu kaydetti.
     Gazze'yle ilgili Mısır'ın ve AB adına Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yaptığı bazı girişimler olduğunu anımsatan Solana, bu girişimlerin bölgedeki birçok ülke ve İsrail tarafından sıcak karşılandığını hatırlattı.
     Javier Solana, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in temsilcisiyle ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in temsilcisinin görüştüklerini söyleyerek, bunun zorlu bir süreç içerisinde kendilerine "biraz ışık" verdiğini, en kısa zamanda ateşkes sağlanmasını umduklarını bildirdi.
     Ankara'daki görüşmelerinin "yapıcı geçtiğini" belirten Solana, Gazze'yle ilgili olarak AB ve Türk hükümetinin aynı frekansta olduğunu ve ateşkes olasılıklarının değerlendirildiğini belirtti. Gazze'de ateşkes sağlanması konusundaki görüşlerin gerçeğe dönüştürülmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını bildiren AB Konseyi Genel Sekreteri, "Şu anda herkes aynı doğrultuda çalışmakta ki böylelikle kısa bir süre içerisinde ateşkes ilan edilmesini görmek istiyoruz" dedi.
     Gazze'deki insani durumun önemine de dikkati çeken Solana, öncelik olarak bölgedeki insani sıkıntıların hafifletilmesi gerektiğini, uzun vadede de bölgedeki sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Solana, geçen aralık ayında Gazze'yle ilgili görüşmeler yaptıklarını ve 2009 yılında barış sürecine ilişkin birçok olumlu gelişmenin olacağını söylediklerini hatırlattı.
     Türkiye'nin Gazze'deki gelişmelere ilişkin tutumu ve AB ile ilgili olan görüş birliğinden dolayı Türk hükümetine teşekkür eden Solana, herkesin amacının aynı olduğunu ve Gazze'de en kısa zamanda ateşkes sağlanması gerektiğini yineledi.

Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,235 µs