En Sıcak Konular

TÜRKÇE SÖZLÜK ARTIK YOĞUN DİSKTE

15 Aralık 2007 10:51 tsi
TÜRKÇE SÖZLÜK ARTIK YOĞUN DİSKTE TDK,Türkçe sözlüğü yoğun diske (YD) taşıdı. Etkileşimli yoğun diskte güncel Türkçe sözlük ,imla kılavuzu,4 oyun, bulmaca sözlüğü, tekerlemeler ve kafiye bulma bölümü de bulunuyor.

ANKARA - Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçe sözlüğü yoğun diske (YD) taşıdı. Etkileşimli yoğun diskte güncel Türkçe sözlük ve yazım kılavuzunun yanı sıra 4 oyun, bulmaca sözlüğü, tekerlemeler ve uyak bulma bölümü de bulunuyor.
     Güncel Türkçe Sözlük ve Yazım Kılavuzu Etkileşimli Yoğun Disk'i AA muhabirine anlatan TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, yaklaşık bir yıl önce YD üretimine başladıklarını anlattı. Akalın, basılı sözlüklerden farklı olacak pek çok özelliğin yeni hazırlanan sözlükte yer alması için çalışmaların başlatıldığını ve bu düşüncelerden en başta geleninin sözlüğün sesli olması olduğunu dile getirdi.
     ''Türkçe'nin kullanımında pek çok söyleyiş hatası yapılıyor, vurguda hata yapılıyor. Doğru güzel ve örnek söyleyiş konusunda bir başvuru kaynağı yok'' diyen Akalın, sözlük veri tabanındaki madde başı ve madde içi bütün sözcüklerin seslendirildiğini dile getirdi. Akalın, sözlüğü TRT sunucularından Göksel Durna ile Rahmi Aygün'ün seslendirdiğini belirtti.
     Türkçe'nin söz zenginliğini gözler önüne serebilmek için aranan sözcüklerin içinde geçtiği deyim ve atasözleri ile birlikte yer aldığını Akalın, ''Sözlük bölümünde arama yapıldığında o sözün adeta kültür hazinemiz olarak karşımıza çıkmasını sağlıyor'' dedi.
     Akalın, sözlüğün bir diğer özelliğinin ayrıntılı arama yapabilme olduğunu anlatarak, Türkçenin söz varlığındaki sözcük türlerini, yabancı dillerden geçen sözcükleri, özel kullanım alanına giren sözcükleri terim niteliğinde kullanılan sözcüklerin hepsinin bu bölümde görülebildiğini ifade etti.
     Akalın, sözlüğün yazım kılavuzu bölümündü yazılışı bilinmeyen sözcüğe bir kaç harfi yazarak ulaşmanını mümkün olduğunu da söyledi.
     200-300 sözcükle insanların gününü geçirdiklerini ifade eden Akalın, hazırlanan YD'ye insanların söz varlıklarını geliştirmelerine yardımcı olacak 4 oyun koyduklarını belitti. Akalın, bunların sözcük türetme içerikli ''dağarcık'', TDK'nın türetmiş olduğu terimleri bulmaya yönelik ''terim avı'', bir tür kripto çözme oyunu olan ''şifre çözümü'' ve çocuklara yönelik ''söz hazinesi'' oyunu olduğunu anlattı.
     Yazılım paketinde, ayrıca ''kafiye bulma'', ''bulmaca kılavuzu'' ve ''yazılım güncelleme'' bölümleri de bulunuyor.
     Akalın, ''Küçük bir yoğun disk ama bunun içerisinde Türkiye Türkçesinin söz hazinesi yer alıyor'' diye konuştu.
     Yoğun Disk'in TDK satış merkezinde satışa sunulduğunu ve en kısa zamanda yurdun dört bir köşesindeki kitap evlerinde ve bilgisayar mağazalarında yer alacağını belirten Akalın, YD'nin fiyatının 8 YTL olduğunu, TDK'dan alındığında yüzde 25 indirimli olarak 6 YTL'ye satılacağını söyledi.


Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,111 µs