En Sıcak Konular

GENİŞLEME KARARLARI ONAYLANDI

14 Aralık 2007 18:08 tsi
GENİŞLEME KARARLARI ONAYLANDI AB devlet ve hükümet başkanları, AB dışişleri bakanlarının hafta başında genişleme konusunda aldığı kararları değiştirmeden onayladı.

BRÜKSEL - AB devlet ve hükümet başkanları, AB dışişleri bakanlarının hafta başında genişleme konusunda aldığı kararları değiştirmeden onayladı.
     AB Zirvesine hazırlık kararları almak için 10 aralıkta toplanan AB dışişleri bakanları, genişlemeye ilişkin kararlarda, Fransa'nın ısrarı nedeniyle ''katılım konferansı'' yerine "hükümetler arası konferans ifadesi" tercih edilirken ''müzakerelerin amacının üyelik olduğu'' ifadesini kullanmaktan kaçınmışlardı.
     AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler Konseyi kararlarında, ''genişleme stratejisi'' başlığı altında Batı Balkanlar için kuvvetli ifadeler kullanılırken Türkiye'ye yer verilmiyor.
     ''Teknik hazırlıkları tamamlanan fasılların, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne uygun şekilde mevcut prosedürler uyarınca açılması gereği hatırlatılır'' denilen kararlarda, AB Konseyinin Türkiye ve Hırvatistan'la ''bu ay içinde düzenlenecek Hükümetler Arası Konferanslarla'' yeni fasılların açılmasını beklediği dile getiriliyor.
     Belgede Türkiye başlığı altında, ''bu yıl daha önce karşılaşılan siyasi ve anayasal krizin çözülmesinden'' memnuniyet duyulduğu vurgulanarak, Türkiye'nin bu süreçten ''demokrasisini güçlendirerek'' çıktığı kaydediliyor.
     Türkiye'deki son seçimlerden ''yüksek katılım oranı'' ve ''TBMM'de daha geniş temsil imkanı sunması'' nedeniyle övgüyle bahsedilen belgede, Türk halkının ''demokrasi, istikrar ve ilerleme'' iradesini gösterdiği belirtiliyor.
     Türkiye'nin reform sürecini yenileyerek yoğunlaştırması zamanının geldiği vurgulanan kararlarda, ''taahhütlerin somut ve elle tutulur eylemlere dönüşmesinin'' beklendiğinden bahsediliyor.
     Yeni anayasa çalışmalarına da değinilen belgede, Türkiye'nin bütünüyle Avrupa standartlarında bir anayasaya kavuşması için bunun çok önemli bir fırsat olduğu vurgulanıyor.
     Anayasa çalışmaları nedeniyle acil reformların geciktirilmemesi de istenen belgede, ''yargı reformu, yolsuzlukla mücadele, azınlık hakları, kültürel hakların güçlendirilmesi, kadın hakları, çocuk hakları, sendikal haklar ve ordu üzerindeki sivil kontrol'' hala daha fazla çaba gösterilmesi gereken konular arasında sayılıyor.
     Belgede, ''Doğu ve Güneydoğu için AB Konseyi, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasını garanti altına alacak kapsamlı bir stratejinin hızla geliştirilerek uygulanması gereğini hatırlatır'' deniliyor.
     Türkiye'deki terör saldırılarının kınandığı ve Türk halkıyla dayanışma içinde olunduğu vurgulanan belgede, ''Türkiye'nin, insan haklarına, temel özgürlüklere, uluslararası hukuka saygı göstererek ve bölgesel barış ve istikrarı koruyarak vatandaşlarını koruma ve terörle mücadele çabasına destek verildiği'' ifade ediliyor.
     Türkiye'nin Ek Protokol yükümlülüklerini yerine getirmediği ve Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerini normalleştirme yolunda adım atmadığı ileri sürülen belgede, bu konularla ilgili ''hızlı ilerleme beklentisinden'' bahsediliyor.
     AB Konseyi kararlarında ayrıca, Kıbrıs sorununun BM önderliğinde kapsamlı çözümü için Türkiye'ye 8 temmuz sürecine aktif destek vermesi çağrısı yapılıyor.

 AKİL ADAMLAR GENİŞLEME VE TÜRKİYE KONUSUNA KARIŞMAYACAK

BRÜKSEL - AB devlet ve hükümet başkanları, ''AB'nin geleceğini düşünmek'' amacıyla oluşturulacak akil adamlar grubunun başkanlığına İspanya'nın eski sosyalist başbakanı Felipe Gonzales'i atarken, ''AB'nin genişlemesi ve sınırları'' konusu ile ''Türkiye dosyası''nın bu grubun ele alacağı konular dışında bırakıldığı bildirildi.
     Brüksel'de, AB zirvesi çerçevesinde buluşan üye ülkelerin liderleri, en fazla 9 katılımcıdan oluşacak akil adamlar grubunda, Başkan Gonzales'e yardımcı olarak eski Letonya Devlet Başkanı Vaira Vike-Freiberga ile Nokia Başkanı Jorma Ollila'nın atanmasını kararlaştırdı.
     Gonzales, grubun diğer üyelerini belirleyerek, 2008 yılının Mart ayında yapılacak zirvede devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunacak.
     Akil adamlar grubu, AB'nin 2020-2030 döneminde nasıl şekillenmesi gerektiği konusunda ''kafa yoracak'' ve 2010 yılında, AB'nin Haziran ayı zirvesinde sunacağı raporla önerilerde bulunacak.
     AB'nin gelecekte karşılaşacağı sorunları ele alacak grubun incelemesi ve görüş bildirmesi istenen konular arasında; sosyoekonomik modeller, hukuk devleti yapısı, kalıcı büyüme ve gelişme, küresel istikrar, göç, enerji ve suç örgütlerine karşı mücadele gibi dosyalar yer alıyor.
     Diplomatik kaynaklar, ''Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ısrarlarına rağmen, genişleme ve Türkiye dosyalarının akil adamlar grubunun kapsama alanına alınmadığını bildirdiler. Oluşturulacak grup, AB'nin mali ve kurumsal sorunlarını da düşünce alanı dışında bırakacak.



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,701 µs