En Sıcak Konular

BAYKAL: ''SİYASİ BİR SÜREÇLE KARŞI KARŞIYAYIZ''

7 Ocak 2009 19:26 tsi
 BAYKAL: ''SİYASİ BİR SÜREÇLE KARŞI KARŞIYAYIZ'' CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gerçekleştirilen gözaltıları sert sözlerle değerlendirirdi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gerçekleştirilen gözaltıları değerlendirirken ''Çok açıktır ki ancak rejim değişikliği yaşanan ülkelerde, rejim değişikliği dönemlerinde böyle tablolarla karşı karşıya kalınır'' dedi.
     Baykal, parti genel merkezinde yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından üyelerin de katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.
     ''Ergenekon soruşturması'' kapsamında bugün yaşanan gözaltılara değinen Baykal, ''Türkiye'nin tarihi bir virajı döndüğünden kuşku olmadığını'' belirtti.
     ''Yaşanmakta olan olayların bizi yeni bir aşamaya getirdiğini görüyoruz. Türkiye'yi sistematik bir biçimde tarihi doğrultusundan, çizgisinden çıkarmaya yönelik bu uygulama, aşama aşama daha ileri bir noktaya doğru taşınıyor'' diyen Baykal, şunları kaydetti:
     ''Karşı karşıya bulunduğumuz durum bizi hukuki bir davayla değil siyasi bir davayla karşı karşıya bulunduğumuz gerçeğiyle yüzleştiriyor. Bu tespiti bu sürecin ilk başladığı günlerde ifade ettim. Önümüzdeki tablonun hukuki bir dava değil siyasi bir davayı ortaya koyduğunu söylemiştim. Bugün geldiğimiz noktada bu teşhisin çok yerinde olduğu ortaya çıkmıştır. Artık hukuki değil siyasi bir süreçle karşı karşıyayız.
     Bu davada yasanın uygulanmasının gerekleri değil yasayı kullanarak belli bir siyasi hesaplaşmanın yöntemi uygulanmaktadır. Böyle bir sistematik tablo ile hiç bir demokratik hukuk devletinde karşı karşıya gelemezsiniz. Hiç bir demokraside, hiç bir hukuk devletinde böyle manzaralar ortaya çıkmaz. Çok açıktır ki ancak rejim değişikliği yaşanan ülkelerde, rejim değişikliği dönemlerinde böyle tablolarla karşı karşıya kalınır. Humeyni öncesi Hemeyni sonrası, Hitler öncesi Hitler sonrası tablolarda birden bire toplumun değerler sistemi, toplumun temel değerleri, ilkeleri, saygın insanları yer değiştirirler. Yine böyle bir manzara ile karşı karşıyayız.
     Hukukun icabını yerine getirmek değil belli bir siyasi hesaplaşmanın gereğini yerine getirmek amaçlanmaktadır. Bir siyasi intikam arayışı, hesaplaşma söz konusudur. 'Sen madem dün bunları yaptın, bunları senin yanında bırakmayız, bunların hesabını gün gelir sorarız, burnundan fitil fitil getiririz' anlayışı maalesef yürürlüktedir. Bu bir hukuk operasyonu değil intikam operasyonudur, hesaplaşma söz konusudur. Belli bir kadroya geçmiş uygulamaları nedeniyle hesap sorulmakta, intikam alınmaktadır.
     Buradaki uygulama demokratik, hukuki bir uygulama değildir. Uluslararası hukuk standartlarına, Türkiye Anayasa'sına uygun değildir. Bu uygulama kendine özgü bir uygulamadır. Türkiye bir kez daha kanun ile hukuk arasındaki derin farklılığın ne kadar önemli olduğunu yaşayarak görmek durumunda kalmıştır.''

''İNTİKAM KOKUSU ALIYORUM''

     CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamındaki gözaltılarla ilgili, ''Ben bir intikam kokusu alıyorum. Neyin intikamı olduğunu herkes kendi gözleriyle değerlendirebilir'' dedi.
     Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet'in çok köklü bir nitelik değişimine sürüklenmek istendiğini iddia ederek, Cumhuriyetin savunulmasına her zamankinden daha şiddetle ihtiyaç duyduğunu söyledi. ''Bu gidiş, iyi gidiş değil. Hepimiz bu konuyu içimizde çok özel bir sorumluluk duygusuyla değerlendirmeliyiz.''
     ''Gözaltılar 28 Şubat'ın intikamı olabilir mi?'' sorusuna Baykal, ''Bilemem, ben bir intikam kokusu alıyorum. Neyin intikamı olduğunu herkes kendi gözleriyle değerlendirebilir'' dedi.
     Baykal, ''Sessiz kalanlar olduğunu söylediniz, bunlar kimlerdir, hangi kurumlardır?'' sorusunu, şöyle yanıtladı:
     ''Bizler, sizler, gazeteler, yazarlar, patronlar, ekonomiyi yönlendiren insanlar, sivil toplum kuruluşları, kadınlar, erkekler, gençler, yaşlılar, hepimiz, başka umut yok. Ancak bunlar duyarlılık sergilerse, bu iş önlenir. Başka bir yerden, sessiz kalmayarak, bir çare bulunmasına yönelik kafamızda hiçbir anlayış yok. O defter kapalı, onu kimse kafasından geçirmesin. İyi, kötü yok artık. Şimdi görev milletindir, halkındır, toplumundur, insanlarındır ancak biz hep birlikte bu gidişe son verebiliriz ve bunu denemeliyiz.''
     Baykal, hukuka olan inancını kaybedip kaybetmediği sorusuna ise ''Hukuka her zamankinden daha çok inanıyorum, hukuk alanındaki zafiyetlerin çözüm yolu da hukukun kendisidir. Hukuka dayanmadan, hukukun içine girdiği olumsuzluklardan kurtulamayız. Hukukla kurtulacağız. Umut hukuktur. Hukuk yaralı olabilir, hukuk kanıyor olabilir ama hukuku hukukla tedavi edeceğiz, hukukun sorunlarını çözeceğiz ve hukuk içinde Türkiye'yi yönetilebilir bir ülke haline getireceğiz'' karşılığını verdi.



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,548 µs