En Sıcak Konular

GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISINDA İSRAİL'E BASKI

7 Ocak 2009 08:17 tsi
GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISINDA İSRAİL'E BASKI BM Güvenlik Konseyi'nde sona eren Gazze toplantısında İsrail birçok ülke tarafından eleştirildi ve bir an önce askeri operasyonlarını durdurmaya çağrıldı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi'nde sona eren Gazze toplantısında İsrail birçok ülke tarafından eleştirildi ve bir an önce askeri operasyonlarını durdurmaya çağrıldı.
     Konsey'de yaklaşık 4.5 saat devam eden toplantıya başkanlık eden Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, derhal bir ateşkes sağlanması ve Hamas'ın roket saldırılarını sona erdirmesi gerektiğini, İsrail'in Fransa ve Mısır tarafından önerilen ateşkes önerisine de yanıt vermesini beklediklerini söyledi. Kouchner, Fransa'nın hem roket saldırılarını hem de İsrail'in askeri operasyonunu kınadığını anımsattı.
     BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da açıklamasında İsrail'in, Gazze'deki operasyonlarında 570'den fazla Filistinlinin öldüğünü ve 2700'den fazlasının da yaralandığını söyledi. Ban, İsrail tarafında ise Hamas'ın roket saldırıları sonucu 5 askerin öldüğünü, 50 askerin yaralandığını, 4 İsrailli sivilin öldüğünü belirterek, şiddetin derhal sona ermesi ve acilen ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.
     Ban, gelecek hafta Orta Doğu'yu ziyaret edeceğini bildirdi ve ''İşgal altındaki toprakları ve bölge ülkelerinin başkentlerini ziyaret etmeyi istiyorum'' dedi.
     Kendisi bölgeye gitmeden önce şiddet olaylarının sona ereceğini umduğunu belirten Ban, ''Şiddete son verilmesi için böyle bekleyemeyiz. Hemen şiddete son verilmeli'' diye konuştu.

BABACAN BM GÜVENLİK KONSEYİNDE KONUŞTU

     Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'deki durumun ''insani bir trajedi'' olduğunu belirterek, İsrail'in askeri operasyonlarının derhal durdurulması gerektiğini söyledi.
     Bakan Babacan, Gazze'deki durumun ele alındığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.
     Konuşmasında ''Trajik bir durumla karşı karşıyayız'' diyen Babacan, İsrail operasyonunu devam ederken krizin kapsam ve etkilerinin giderek derinleştiğini, sivillerin ıstırap çekmeye devam ettiklerini söyledi. Gazze'de şiddetin artmasının bölgeyi barıştan uzaklaştırdığını ve Gazze'deki durumun son derece ağır olduğunu kaydeden Babacan, ''Sivillerin ölümünden büyük üzüntü duymaktayız'' dedi. Babacan Gazze'de sivillerin hedef ve kurban haline gelmesinin son derece üzüntü verici olduğunu vurguladı.
     Gazze'deki halkın gıda ve tıbbi malzeme dahil temel ihtiyaçlardan yoksun bulunduğuna dikkati çeken Ali Babacan, kentte altyapının neredeyse tamamen harap olduğunu ve binlerce insanın evlerini kaybettiklerini ifade etti.
     Babacan ''Gazze'de karşı karşıya olduğumuz durum bir insani trajedidir, İsrail'in, Gazze'deki askeri operasyonları aşırı ve orantısız güç kullanımıdır ve derhal durdurulmalıdır'' diye konuştu.
     Babacan, İsrail'in operasyonlarıyla ilgili olarak ''Tüm bir nüfusun refahına zarar veren bu tür cezai önlemler daha fazla dargınlık yaratmaktan başka bir amaca hizmet edemez. Unutmayalım ki, bugün bombalanan ve saldırıya uğrayan Filistinliler sonsuza dek İsrail'in komşuları olacak'' dedi.
    
     -''Türkiye çabalarına devam ediyor''
    
     Babacan konuşmasında, Türkiye'nin bölgeye barış, güvenlik, istikrar gelmesine katkıda bulunmak amacıyla aktif diplomatik çabalarına devam ettiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır, Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğini ve Filistin yönetiminin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da aralarında bulunduğu muhataplarıyla görüştüğünü söyledi. Babacan, bu kapsamda İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) İcra Komitesi Olağanüstü Bakanlar Toplantısı'nın da yine Türkiye'nin katılımı ve talebiyle yapıldığını hatırlattı.
     ''Biz gelinen noktada önceliğin, İsrail'in askeri operasyonlarının acil olarak durdurulması, saldırıların durması, sürdürülebilir ateşkes üzerinde anlaşılması ve ablukanın sona ermesi için Gazze'ye sınır geçişlerinin açılması olduğuna inanıyoruz'' diye konuşan Babacan, bu arada Gazze halkının insani ve ekonomik ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışılması gerektiğini, bunun da eşit oranda acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
     Türkiye'nin bu yönde çabalarını artırdığını belirten Babacan, ancak daha fazla yapılması gerekenler bulunduğunu ve İsrail'in insani yardımların Gazze'ye engelle karşılaşmadan ulaşmasında ve geçişlerin yeniden açılmasında işbirliği yapması gerektiğini kaydetti.



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,813 µs