En Sıcak Konular

TALAT-HRİSTOFYAS YENİ YILDA İLK KEZ BULUŞTU

5 Ocak 2009 14:56 tsi
TALAT-HRİSTOFYAS YENİ YILDA İLK KEZ BULUŞTU KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması amacıyla geçen 11 Eylülde başlayan müzakereler çerçevesinde bugün 14. kez bir araya geldi.

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Lefkoşa ara bölgede, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yaptığı görüşme sona erdi.
     Liderler bugünkü görüşmede, "normlar hiyerarşisi" de denilen yasaların kurucu devlet ve federal devlet bağlamında nasıl dengeleneceğini ile federal hükümetle kurucu devletlerin ve kurucu devletlerin kendi aralarındaki işbirliği düzenlemelerini ele aldı. Liderlerin bu iki konuda "önemli yakınlaşma sağladığı" açıklandı.
     BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun, 3 saati aşkın süren ve bir saati liderler arasında baş başa yapılan görüşmeden sonra açıklama yaptı.
     Zerihoun, açıklamasında, "liderlerin, kurucu devletlerle federal devlet arasındaki uyum ve işbirliği konusunda tam bir anlayış birliği içinde" olduğunu belirtti.
     Liderlerin gelecek görüşmede, uluslararası anlaşmalar konusunu ele alacağını kaydeden Zerihoun, 12 Ocak Pazartesi günü yapılacak görüşmenin 15.30'da başlayacağını ve görüşmeye, Cuma günü adaya gelecek olan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın da katılacağını söyledi.

TALAT-HRİSTOFYAS'TAN ORTAK GAZZE KINAMASI

     KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, yaptıkları orak açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı.
     İki liderin Gazze ile ilgili ortak açıklaması şöyle:
     "İki lider, Gazze'ye yapılan saldırıyı ve İsrail güçlerinin kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda masum sivilin hayatını kaybetmesine neden olan orantısız güç kullanımını kınar.
     İki lider, uluslararası topluma, şiddet olaylarının derhal sona erdirilmesi için nüfuzunu kullanması yönünde güçlü bir şekilde çağrıda bulunur."
     Liderler, Gazze ile ilgili ortak açıklama yapmaya, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün bir araya geldikleri görüşmede karar vermişti.

TALAT: İKİ KONUDA BÜYÜK YAKINLAŞMA SAĞLANDI

     KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün yaptıkları görüşmede ele aldıkları iki konuda "büyük bir yakınlaşma sağlandığını" açıkladı.
     Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas'la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Talat, şunları söyledi:
     "Bugün iki önemli konuyu ele aldık. Bir tanesi, normlar hiyerarşisi dediğimiz, yasaların ve kuralların kurucu devlet ve federal devlet bağlamında nasıl seviyeleneceğini ela alan husustu. O konuda önemli bir yakınlaşma var. Bunun dışında, federal hükümetle kurucu devletlerin ve kurucu devletin kendi aralarında işbirliği düzenlemeleri ve anlaşmalar konusunu ele aldık. Orada tam bir yakınlaşma sağlandı. Dolayısıyla bu iki önemli konuda büyük bir yakınlaşma bugün sağlandı diyebiliriz."
     Cumhurbaşkanı Talat, bir soru üzerine, Rum meclis başkanı ve Demokratik Parti (DİKO) Genel Başkanı Marios Karoyan'ın, yeni yıl dolayısıyla gönderdiği hediye sepetini üzerindeki yazılar nedeniyle kabul etmemesiyle ilgili soru üzerine, kişisel olduğu için konunun görüşmede gündeme gelmediğini söyledi.
     Herhangi bir art niyet taşımadan hediye gönderdiğini ve hediye göndermeyi ilk kez yapmadığını, eski Rum lider Tasos Papadopulos'a da hadiye gönderdiğini anlatan Talat, "Böyle bir muameleyle hiç karşılaşmadım. Niye böyle yapıldığı, kendisi tarafından açıklanmalı. Herhangi bir art niyet yoktu" dedi.



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,646 µs