En Sıcak Konular

SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNİ TIP FAKÜLTELERİNE AÇACAK

2 Ocak 2009 10:27 tsi
SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNİ TIP FAKÜLTELERİNE AÇACAK Kamu ve üniversite hastanelerindeki hekimlerin tam zamanlı çalışmasını öngören ''Tam Gün Yasası''nın çıkması durumunda tıp fakülteleri, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde eğitim verebilecek.

ANKARA - Kamu ve üniversite hastanelerindeki hekimlerin tam zamanlı çalışmasını öngören ''Tam Gün Yasası''nın çıkması durumunda tıp fakülteleri, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde eğitim verebilecek.
     Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, YÖK ile tam gün yasası ve tıpta uzmanlık yönetmeliği üzerinde çalışma yürüttüklerini açıkladı.
     Tıpta uzmanlık yönetmeliğinin, ilgililerin 7-8 yıldır çıkmasını beklediği bir mevzuat olduğunu ifade eden Tosun, tıpta uzmanlık alanının gelişmiş ülkelerdekine uyarlanacağını söyledi.
     Yeni düzenlemeyle uzmanlık sürelerinde kısmi değişiklikler yapılacağını anlatan Tosun, ''Bazı branşlarda, başlangıçta süreler çok uzun planlanmış. Dünyadan daha ileri olduğumuz uzmanlık süreleri var. Bazı 5 yıllıkların 4 yıla, 4 yıllıkların 3 yıla indirilmesi planlanıyor. Ülke gerçekleriyle de bağdaşan bir çalışma olacak'' diye konuştu.
     Tosun, taslağın içerdiği yeniliklerle ilgili şu bilgileri verdi:
     ''Bu hastanelerde çalışacak üniversite elemanları, aynı bizim personelimizin özlük haklarına sahip olacak. Ayrıca, şu anda 62 eğitim hastanemizde 700 civarında doçent, 130 kadar da profesör var. Bu akademisyenler sadece kendi hastanelerindeki asistanlara eğitim veriyor. Yasa çıktığında, tıp fakültelerinden gelen öğrencilerin eğitimine de katkıda bulunacaklar. Dolayısıyla yasa öğretim üyesi paylaşımı açısından da fayda sağlayacak.''
     Eğitim ve araştırma hastanelerinin 3 büyük il dışındaki orta derecedeki illere de yaygınlaştırılacağını bildiren Tosun, bunun, o illerdeki tıp fakültelerine de katkısı olacağını kaydetti.
     Gelişmiş bir çok ülkede, tıp fakültelerinin kendi hastaneleri bulunmadığını, ya yakınlarındaki vakıf hastanelerinde ya da diğer kamu hastanelerinde eğitim verdiklerini belirten Tosun, ''O ülkelerdeki uzmanlar tıp fakültelerine gidip geliyorlar ve her iki yerdeki özlük haklarını da kullanıyorlar'' dedi.
     Gelişmiş ülkelerde hem hastane işletmeciliği hem de eğitimin bir arada yapılmadığına işaret eden Tosun, ''Hastanelerin yönetimi bizde olacak. Oraya gelen öğretim üyesinin üst sicil amiri hastane yöneticisi olmayacak, ama o öğretim üyesi hastanenin kurallarına uyacak. Performanstan ve diğer haklardan yararlanacak. Bunlar belirli bir protokolle belirlenecek'' diye konuştu.
     Yasanın, üniversitelerin eğitim kalitesini artıracağını belirten Tosun, ''Üniversitedeki akademisyenler çok daha iyi bir ücret alabilecek. Bir profesörün ortalama maaşı 10 bin YTL olacak. Bu da kötü bir para değil'' dedi.
     Bir soru üzerine, Tosun, Sağlık Bakanlığında görevli doktorların aldıkları performans ücretinin emekliliğe yansıması için Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''Zaten pirim ödeme sistemine geçildiğinde bir sorun olmayacak. Ne kadar pirim yatırıyorsa o kadar maaş alacak. Ama şu anda devam edenler için bir iyileştirme yapılmasına yönelik teklifimizi Maliye Bakanlığına götürdük. Onların değerlendirmesi devam ediyor. Böyle bir fedakarlık yapılıyorsa bunun karşılığında bir şey verilmesi de gerekir.''

Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,847 µs