En Sıcak Konular

GÜL: ''KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ MORAL OLUR''

2 Ocak 2009 08:18 tsi
GÜL: ''KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ MORAL OLUR'' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kurumlar arasında farklı görüşler, farklı yorumların olabileceğini belirterek, kurumlar arasındaki işbirliği, dayanışma ve harmoninin Türk halkı için en büyük moral kaynağı olacağını bildirdi.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kurumlar arasında farklı görüşler, farklı yorumların olabileceğini belirterek, kurumlar arasındaki işbirliği, dayanışma ve harmoninin Türk halkı için en büyük moral kaynağı olacağını bildirdi.
     Cumhurbaşkanı Gül, ATV'de yayınlanan, gazeteci Yavuz Baydar ve Fuat Uğur'un sunduğu Açık Kapı programına konuk oldu. Çekimleri Çankaya Köşkü'nde yapılan programda Cumhurbaşkanı Gül, 2008'i değerlendirdi ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
     Gül, dünyanın birçok ülkesi gibi Türkiye'de de terörle mücadelenin sürdüğünü hatırlatarak, Türkiye'de terörü haklı çıkartacak hiçbir gerekçe olmadığını söyledi. ''Teröre müsamahakar bakmak asla mümkün değildir'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, demokrasinin Avrupa standartlarına taşınmaya ve eksikliklerin giderilmesine çalışıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye'de herhangi bir şekilde teröre gerekçe gösterilecek bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Anayasamıza göre ve fiilen de bu böyledir, Türkiye'de bütün vatandaşlarımız eşittir, aynı hak ve hukuka sahiptir'' dedi.
     Türkiye'nin bazı bölgelerinin diğerlerine göre daha az gelişmiş olduğunu, en gelişmiş bölgelerde, İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerin yakınlarında bile böyle yerler bulunabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu tür eksikliklerin giderilmeye çalışıldığını anlattı. Gül, bölücü terör saldırılarının zaman zaman artmasının bir nedenini ''komşudan faydalanıyor olması'' olarak niteleyerek, komşu ülkedeki boşlukların terör örgütü için bir fırsat oluşturduğunu ve terör örgütünün lojistik üs kullanma imkanı bulduğunu anlattı. Gül, şöyle devam etti:
     ''Önemli olan şudur: Terörü yok etmek. Yok edemiyorsanız minimize etmek, onun için bütün yolları denemek. Elinde silah olan, 'Ben silahla devlete karşı mücadele ediyorum' diyene çok daha güçlü silahla muhakkak ki mücadele sürecektir. Ama bunlarla mücadelede bütün yollar şüphesiz ki denenecektir. En önemlisi de onları izole etmektir. İzole etmenin yolu da demokrasi. Demokrasi çözüm olmuyor ama onları izole ediyor. Onların herhangi bir şekilde halk içerisinde sempati toplamaması gerekiyor. O açıdan Türkiye kararlı bir şekilde demokratik açılımlarına devam ederken, diğer yandan da terör örgütünün gücünü kırmak için her şeyi yapacaktır.
     Başkalarıyla işbirliği önemlidir. Bunlar madem ki Irak'ta, Türkiye tabii ki Irak ile ilişkilerini de geliştirecek ve talepte bulunacaktır. 'Sen de üzerine düşeni yap' diyecektir. Terör örgütünün en çok istismar ettiği şey, sadece Türkiye'deki kendi Kürt vatandaşlarımız değil, Irak'ta da Irak'ın Kürt vatandaşları vardır. Bunlar gerçektir. Onları da istismar etmek istemektedirler. Halbuki tüm tarih boyunca Türk, Kürt herkes birbirinin kardeşi olmuştur.''
     Türkiye'nin zor zamanlarında Irak Kürtlerine hep yardım elini uzattığını, yüz binlerce kişiye sınırlarını açtığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, büyük bir ülke olan Türkiye'nin hiçbir kompleks içinde olmadığını, herkesle görüşüp konuşacağını söyledi.
    
     -Katkı sağlamaz-
    
     1915 olaylarına ilişkin başlatılan özür kampanyasının Ermenistan-Türkiye ilişkilerindeki süreci etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
     ''Açık konuşmam gerekirse olumsuz etkiler. Birisi bir şey yaparken devletten, kurumlardan izin alarak yapmıyor bu ülkede. Ama neticeleri açısından bu son tartışmalara baktığımızda ben bunların olumlu katkıları olduğu kanaatinde değilim. Etkilemiştir de. Türkiye'de beğendiğiniz veya beğenmediğiniz, sevdiğiniz veya sevmediğiniz, desteklediğiniz, mücadele ettiğiniz fikirler eğer şiddet yoksa konuşulabilir. Ama bunlar bazen öyle bir zaman süreci içerisinde oluyor ki konuların hassasiyeti itibariyle kutuplaşmalar gibi çok büyüt boyutlara ulaşıyor.''
     Bu olayla ilgili sözlerinin de çarpıtıldığı değerlendirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ''Çarpıtıldı tabii. Benim ömrüm Türkiye'de inandığım davaları anlatmakla geçmiş. Bu meselenin aslı nedir, ne nasıl olmuş bunu anlatmakla geçmiş. Bir ay önceki Avrupa'nın en çok satan Fransızca Ekspres dergisine bakarsanız benimle yaptığı mülakatta hiç kimsenin inanamayacağı şeyler yayınlandı. 1,5 milyon satan bir dergi eğer bu iş nasıl oldu, ne olduğunu, Türkiye'nin nasıl haksız suçlandığını net bir şekilde basabiliyorsa, anlatabiliyorsa bu Türkiye'nin inandırıcılığı ve itibarının arttığından dolayıdır'' diye konuştu.
    
     -''Kurumlar arası çatışma''-
    
     Gül, geçen yıl gerek kurumlar arası, gerekse kurumlar içinde uyumsuzluğa tanık olduğunun hatırlatılması üzerine
     ''2008 yılı içinde sizler de takip ettiniz zaman zaman ben burada kurumların başkanlarını, bazen tek tek, bazen toplu olarak, siyasi partilerin başkanlarını da davet ettim. Hep beraber burada görüşmeler yaptık. Türkiye'nin o günkü konularını ele aldık. Tabii ki ben bu çalışmalarıma devam edeceğim. Ama şu bir gerçek ki, özellikle kurumlarımız arasında farklı görüşler, farklı yorumlar olabilir. Kurumlarımız arasındaki işbirliği, dayanışma, bir harmoni Türk halkı için en büyük moral kaynağıdır.''

Bu haber 427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,465 µs