En Sıcak Konular

BAYRAKTAR: ARALIKTA EN ÇOK PATLICAN FİYATI ARTTI

1 Ocak 2009 16:19 tsi
BAYRAKTAR: ARALIKTA EN ÇOK PATLICAN FİYATI ARTTI Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2008 yılı Aralık ayında, marketlerde fiyatı en çok artan ürünün ''patlıcan'', fiyatı en çok düşen ürünün ise ''limon'' olduğunu kaydetti.

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2008 yılı Aralık ayında, marketlerde fiyatı en çok artan ürünün ''patlıcan'', fiyatı en çok düşen ürünün ise ''limon'' olduğunu kaydetti.
     Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların yaş sebze ve meyvede yüzde 468,7, baklagillerde yüzde 351,5, kurutulmuş ürünlerde yüzde 346,4, pirinçte yüzde 273,2'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 269,6'lara kadar çıktığını belirten Bayraktar, ''üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 468,7 ile mandalina, yüzde 385,3 ile salatalık, yüzde 352,1 ile domates, yüzde 351,5 ile nohut, yüzde 346,4 ile kuru üzüm olduğunu'' ifade etti.
     Tüketici fiyat seviyelerindeki yüksekliğin üreticiden kaynaklanmadığını vurgulayan Bayraktar, ''Tüketicilerimizin gıda ürünlerini pahalıya tüketmesinin sorumlusu üretici değildir. Bilakis ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının, fiyat artışlarında önemli rol oynadığı anlaşılmaktadır'' dedi.
     Hal Kanunu Tasarısının bir an önce yasalaştırılmasını isteyen Bayraktar, ''üretici ve tüketici arasındaki zincir kısaltılmalı. Mevcut sistemde tüketicinin ödediği fiyat üreticiye yansımadığı gibi bu durumdan ne üretici ne de tüketici karlı çıkmaktadır. Bu sistem böyle devam ettiği sürece dar gelirli insanlarımızın bu ürünlere ulaşması giderek zorlaşmaktadır'' diye konuştu.

Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,632 µs