En Sıcak Konular

2009 YILI İTHALAT REJİMİ YAYINLANDI

1 Ocak 2009 08:00 tsi
2009 YILI İTHALAT REJİMİ YAYINLANDI 2009 yılı İthalat Rejimi ile sivil hava taşıtlarında kullanılan ürünler için özel liste oluşturuldu.

ANKARA - 2009 yılı İthalat Rejimi ile sivil hava taşıtlarında kullanılan ürünler için özel liste oluşturuldu.
     Bazı tarım, demir-çelik ürünleri ve kimyasal maddelerin gümrük vergilerinde ayarlama yapıldı.
     Resmi Gazete'nin 2. mükerrer sayısında yayımlanan İthalat Rejimi Kararı'na Ek Karar Taslağı (2009 yılı İthalat Rejimi) ve İthalat Tebliğleri, Türkiye'nin taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş anlaşması, Avrupa Birliği ile ihdas edilen Gümrük Birliği kararı ve bu karara bağlı olarak muhtelif ülkelerle yapılan Serbest Ticaret Anlaşmaları, Avrupa Birliği'nin otonom rejimi çerçevesinde tanınan tek taraflı tavizler ile En Az Gelişmiş Ülkeler, Özel Teşvik Düzenlemeleri Ülkeleri ve Bazı Gelişme Yolunda Ülkelere tanınan tercihli rejimler, kalkınma planları ile yıllık programlarda öngörülen hedefler çerçevesinde, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri dahilinde tarım ve sanayi sektörlerinin ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak hazırlandı.
     Söz konusu kararda, ithalata konu ürünlere uygulanacak gümrük vergisi nispetleri ve toplu konut fonu miktarları, ülke ve ülke grupları bazında ayrı ayrı gösterilmek suretiyle 6 liste ekinde düzenlendi. Bu listeler, ''tarım ürünleri'', ''sanayi ürünleri'', ''işlenmiş tarım ürünleri'', ''balıkçılık ve su ürünleri'', ''gümrük vergisi askıya alınacak ürünler'' ve ''sivil hava taşıtlarında kullanılmaya mahsus bazı ürünler'' şeklinde hazırlandı.
     Öte yandan, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarında veya madde isimlerinde Gümrük Müsteşarlığı'nca yapılan 2009 yılına yönelik değişiklikler çerçevesinde ithalat Rejimi Kararı eki tüm listelerde ve ithalat tebliğlerinde gerekli düzenlemeler de yapıldı.
     İthalat Rejimi ile bazı tarım, demir-çelik ürünleri ve kimyasal maddelerin gümrük vergilerinde ayarlama yapıldı.
     Sivil hava taşıtlarında kullanılan bazı eşyaların nihai kullanım kapsamında gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilmesine dair AB uygulamasının üstlenilmesini teminen özel liste oluşturuldu.
     İthalat Rejimi Kararının uygulanması ile ilgili 21 adet tebliğde ise taraf olunun uluslararası anlaşmalar, uygulanan genel ithalat ve madde politikaları, kamu sağlığı, kamu güvenliği ve kamu düzeni dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapıldı.
     Avrupa Birliği ile Türkiye arasında gümrük birliğinin işleyiş esaslarını düzenleyen Ortaklık Konseyi kararı gereğince, gümrük birliği kapsamında yer alan ürünlerde 3. ülkelere karşı Avrupa Birliği ile eş zamanlı olarak Ortak Gümrük Tarifesi uygulanıyor. Bu bağlamda, Avrupa Birliği'nin 1 Ocak 2009'dan itibaren geçerli olmak üzere bazı maddeler için 3. ülkelere uyguladığı vergi oranlarında değişiklik ithalat Rejimi Kararı eki 2. listeye yansıtıldı. Bu çerçevede, AB'nin özel teşvik düzenlemeleri ülkeleri ile en az gelişmiş ülkeler ve bazı gelişme yolundaki ülkelere genelleştirilmiş tercihler sistemi çerçevesinde tanıdığı tarife tavizleri Türkiye tarafından da üstlenilerek listede belirtildi.
     Avrupa Birliği ile müştereken hazırlanan ve yerli üretimi bulunmayan özel nitelikli bazı kimyasal ham maddelerde ve elektronik sanayi girdilerinde ortak gümrük tarifesi hadlerini indiren ve sıfıra çeken ''Askıya Alma Listesi'', yerli üreticilerin girdi ithalinde topluluk üyesi ülkeler üreticileri ile birlikte maliyet avantajı sağlayarak rekabet edebilmelerini teminen, 5 sayılı liste olarak düzenlendi.
     İthalat Rejimi Kararı eki 3 sayılı liste kapsamında bulunan işlenmiş tarım ürünlerinin sanayi paylarına uygulanan gümrük vergilerinde topluluğun ortak gümrük tarifesine uyum sağlandı.

Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,121 µs