En Sıcak Konular

YILMAZ:200 TL'Yİ BASMAMAK EKSİKLİK OLURDU

30 Aralık 2008 14:27 tsi
YILMAZ:200 TL'Yİ BASMAMAK EKSİKLİK OLURDU Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 200 TL'yi basmanın değil, basmamanın bir eksiklik olacağını belirterek, bunun enflasyonla bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 200 TL'yi basmanın değil, basmamanın bir eksiklik olacağını belirterek, bunun enflasyonla bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.
     YTL'den TL'ye Geçiş Kampanyası ile ilgili düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, "Yeni banknotların piyasaya çıkışının enflasyona etkisi olur mu?" sorusuna "Hayır. Niye olsun?" yanıtını verdi.
     Para biriminin değişmediğini, aynı miktar ve aynı kupürlerin mevcut olduğunu, değişenin sadece 200 TL olduğunu belirten Yılmaz, 200 TL'nin de bankalarla, Merkez Bankası işlemlerinde kullanıldığını anlattı.
     Yılmaz, "TL'ye geçişin maliyeti" ile ilgili soru üzerine, tanıtım şirketini ihale yoluyla seçtiklerini ve ihale sonucunda verilen teklifler çerçevesinde kazanan şirketin, bütün bu tanıtımları, maksimum "1 milyon 140 bin YTL" ile yapacağı konusunda mutabık kalındığını ve sözleşmenin imzalandığını söyledi.
     Toplam maliyetle ilgili bir başka soruya verdiği yanıtta, tek bir banknotun maliyetinin 11-12 kuruş olduğunu söyleyen Yılmaz, "tedavülden çekilecek paralar" ile ilgili soru üzerine, kırpıntılar konusunun, Çevre ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde değerlendirildiğini, yüksek sıcaklıkta çeşitli tesislerde yakılarak enerji elde edilmesinde kullanıldığını anlattı.
     Yılmaz, kırpıntıların yol, asfalt yapında kullanılması için TÜBİTAK ile çalışma olduğunu hatırlatarak, "Oralardan bir sonuç çıkmayacağı sonucuna varmış bulunuyoruz. Sonuç itibariyle, yüksek derecede yakılarak yok edilmesi ana gündem maddemiz" dedi.
     Bankalar Birliği'nin 1 Ocak'ta ATM'lerden para çekilmesi ve kredi kartı kullanımında sorunlar olabileceği uyarısının hatırlatılması üzerine Yılmaz, ATM'lerle ilgili çalışmaların Bankalar Birliği ile birlikte koordineli bir şekilde yürütüldüğü bilgisiyle, "Buna rağmen bir takım zaman aralıklarıyla ilgili sorunların yaşanabileceğini, şeffaflık açısından ve vatandaşlarımızın hazırlıkları açısından kamuoyu ile paylaşılmasının doğru olacağını düşündük. Dolayısıyla buna hazırlıklı olalım, bu teknolojik gereklilik gibi gözüküyor" diye konuştu.

YILMAZ'DAN "YENİ BANKNOT" UYARISI

     Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle çıkacak banknotlarda halka yönelik 10 güvenlik özelliği bulunduğuna işaret ederek "Vatandaşlarımız, yeni banknotlarımızın en az üç güvenlik özelliğini çok iyi öğrensinler ve mutlaka kontrol etsinler" uyarısı yaptı.
     TL'ye geçişle ilgili düzenlediği basın toplantısında, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkacak Türk Lirası (TL) banknot ve madeni paraların tasarım ve boyutlarının tamamen yenilendiğini belirten Yılmaz, "Banknotlarımızın boyutları küçüldü. Artık cüzdanlarımıza rahatlıkla sığacak boyutlarda banknotlarımız olacak" dedi.
     Yılmaz, banknotlarda gelişmiş güvenlik özelliklerinden birini "holografik şerit folyo" diye açıkladı ve bu folyonun özellikleri itibarı ile dünyada ilk kez TL banknotlarda uygulandığını söyledi.
     Dolaşıma çıkarılacak Türk lirası banknot ve madeni paraların 2009 yılı boyunca bir yıl süre ile YTL banknot ve madeni paralarla birlikte tedavülde olacağını anımsatan Yılmaz, 1 yıllık birlikte dolaşım süresinin sona ermesiyle YTL banknotların 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edileceğini ve değiştirileceğini bildirdi.
     Yılmaz, dönüşüm için 1 yıllık süre öngörüldüğüne de işaret ederek vatandaşların paralarını değiştirmek ve Türk Lirasına çevirmek konusunda acele etmelerine hiç gerek olmadığını kaydetti.



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,875 µs