En Sıcak Konular

ÇİÇEK: BAŞBAKANIMIZ, BÖLGE ZİYARETİNE ÇIKACAK

29 Aralık 2008 21:33 tsi
ÇİÇEK: BAŞBAKANIMIZ, BÖLGE ZİYARETİNE ÇIKACAK Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gazze'deki gelişmelerle ilgili olarak 31 Aralık 2008 Çarşamba günü Suriye, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'ı kapsayacak ziyaretlerde bulunacağını bildi

ANKARA - Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gazze'deki gelişmelerle ilgili olarak 31 Aralık 2008 Çarşamba günü Suriye, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'ı kapsayacak ziyaretlerde bulunacağını bildirdi.
     Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırının da ele alındığını belirtti.
     Cemil Çiçek, ziyaretlerin iki gün süreceğini bildirdi.
     Çiçek ayrıca, ödenmemiş çek, senet, kredi ve kredi kartı borçlarının ödenmesi veya bankaca yeniden yapılandırılması halinde Merkez Bankasında tutulan kayıtların silinmesini içeren sicil affı ile ilgili tasarının TBMM'ye gönderilerek en kısa sürede yasalaştırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
     Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaya Türk Milleti ve tüm insanlığın yeni yılını kutlayarak başladı.
     Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 4 ülke dışında, başta İsrail ve Filistin olmak üzere başka ülkeleri ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, ''Türkiye, zaten iki tarafla da teması olan dünyadaki çok az ülkenin başında gelmektedir. Belki bölgedeki tek ülkedir. Türkiye, Filistin ve İsrail ile baştan beri iş bu noktalara gelmesin diye her zaman çaba sarf etmiştir, her zaman diyalogdan yana olmuştur. Karşılıklı taleplerin birbirine iletilmesi suretiyle acaba bir ortak nokta bulunabilir mi diye Türkiye çaba sarf etmiştir, sarf ediyor. Bugün de bu görüşmeler değişik seviyelerde sürdürülüyor. Önümüzdeki günlerde gelişmeler inşallah olumlu yönde olur. Türkiye bu noktada ne gerekiyorsa yapacaktır'' dedi.
     Cemil Çiçek, ''AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayının kendisinin olduğu'' yönünde çıkan haberlerle ilgili bir soruya, ''Sizden duydum. Bunlar benim dışımdaki hususlardır. Benim ne böyle bir düşüncem var, ne böyle bir niyetim var, ne de bundan sonra böyle bir niyetim olur. Bunlar benim dışımdaki gelişmeler'' yanıtını verdi.
     Çicek, ''İsrail ile ilişkileri gözden geçirme durumu var mı? Özellikle, geçen hafta bir ihale yapılmıştı. 140 milyon dolar tutarında bir savunma projesi İsrail'li bir firmaya verilmişti. Bu proje askıya alınabilir mi, böyle bir ihtimal var mı?'' sorusunu şöyle yanıtladı:
     ''Konuları birbirine karıştırmamak lazım. Türkiye bir taraftan bu çabalarını, insani çabalarını sürdürür, bu noktada gayret eder. Bir katkısı olacaksa da onu yapmaktan geri kalmaz. 6 yıllık iktidarımız döneminde bunu herkes gördü. Sadece Orta Doğu meselesinde değil, Kafkaslar'da da, Balkanlar'da da birçok konuda Türkiye barış için katkı vermeye çalışıyor. Sadece bu üç bölge için de değil, Afrika dahil biliyorsunuz Türk Silahlı Kuvvetleri barışa katkı sağlamak için Afganistan dahil yurt dışında görev yapıyor. Türkiye'nin bir barış misyonu var. Dış politikasının özünde de bu var. Bu işin bir yönü. Öbür taraftaki konular ülkenin menfaatleri ile ilgili konulardır. Bu konuları birbirine karıştırmamak gerekir''
     Cemil Çiçek, Sağlık Bakanlığının Gazze'deki yaralıların Türkiye'ye getirilmesi için yaptığı girişimlerle ilgili bir gelişme olup olmadığına ilişkin soru üzerine, ''Henüz bir cevap alınamadı. Türkiye bu türlü taleplerini değişik kanallardan ilgili makamlara iletiyor, Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere. Ümit ederiz olumlu bir sonuç alınır ve biz de bu yönde gerekeni yaparız. Zaten ilaç ve gıda yardımı konusunda Türkiye'nin hazırlıkları var. Bölgeye önceden gönderilmiş tırlar var. Bunlar bir an evvel ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilirse herhalde acılar bir nebze olsun dindirilmiş olur diye düşünüyoruz. Teşebbüsler var, ama olumlu bir sonuç şu ana kadar çıkmış değil'' diye konuştu.
     Cemil Çiçek, Gazze'ye saldırı öncesinde, Hem Filistin hem de İsrail kanadından Hamas'ın ikna edilmesi yönünde arabuluculuk teklifi gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:
     ''Meseleye iddia açısından bakmak yerine, ortada gerçekten çok üzücü ve vicdanları paralayıcı bir durum var. Bunu televizyon ekranlarından da herkes görüyor. Basından da yakinen takip ediyor. Türkiye bu sürecin biran evvel sona ermesi, kan dökülmenin durdurulması, acıların sona ermesi bakımından ne yapabilecekse, ne imkan varsa bu imkanların hepsini kullanmayı arzu eder. Bütün mesele, bu çabaların sonucunda herkesin arzu edeceği bir sonuca varılabilmiş olmasıdır. Meseleye bu açıdan bakmak lazımdır.
     Biz şu taraf, bu taraf açısından meseleye bakmıyoruz. Sayın Başbakan'ın ziyareti de tamamen barışçıl amaçlarladır. Barışın tesis edilmesidir. Bu üzücü durumların bir daha yaşanmamasıdır. Mevcut olan durumun da ortadan kaldırılmasıdır.''
     Cemil Çiçek, belde belediyeleriyle ilgili Danıştay kararına ilişkin bir soru üzerine de, şunları kaydetti:
     ''Seçim işini hükümet yapmıyor. Bu ülkede temel sıkıntımız kimin yetkili olduğu, kimin sorumlu olduğu noktasında herşeyin birbirine karışmış olmasıdır.
     Anayasa'nın 67. maddesine göre seçimlerin güven içinde yapılması Yüksek Seçim Kurulu'na verilmiştir. Dolayısıyla YSK ne karar alıyorsa, Türkiye'de seçimler o çerçevede yapılmaktadır. YSK'nın hükümetten veya idareden herhangi bir talebi varsa o da karşılanmaktadır. Dolayısıyla seçimlerle ilgili soruların muhatabı biz değiliz, hükümet değil. Bu türlü kararlar hangi gerekçeyle alınıyor, nasıl yapılacak, bu tür kararları veren YSK'dır, biz de uyuyoruz.
     Son seçimler 22 Temmuz'da yapıldı. 35-40 derece sıcaklıkta yapıldı. Biz sevk ettiğimiz teklifte seçimlerin 24 Haziran veya 1 Temmuz'da yapılmasını istedik. Ama YSK, 87 günden evvel seçimi yapamayız, dedi. YSK böyle arzu edince yasama organı da aynen uydu. Seçimlerin güven içerisinde, her türlü tartışmadan uzak yapılabilmesi doğrudan doğruya YSK ile alakalıdır. Ama şunu da görmüyor değiliz; bir kısım siyasi partiler 29 Mart'ın mazeretini şimdiden hazırlamaya çalışıyorlar. Bunu da kimse gözardı etmemelidir.''
     Çiçek, ''Başbakan Erdoğan yeni yıla Suriye'de mi girecek?'' sorusu üzerine de ''Yılbaşı diye, böyle bir üzüntülü ortamda kim yılbaşını düşünecek. Bütün mesele, Gazze'deki insan haftayı, ayı, günü, saatini şaşırmış. Şimdi yılbaşıdır diye nereden bilecek? Biz işin bir an evvel normale dönmesi için çok çaba sarf ediyoruz. Onun için bizim yılbaşıdır, vesairedir söz konusu değil. Yeter ki maksat hasıl olsun'' dedi.

Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,024 µs