En Sıcak Konular

İKTİSADİ YÖNELİM ANKETİ

29 Aralık 2008 17:45 tsi
İKTİSADİ YÖNELİM ANKETİ Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine olan seyirde sınırlı bir azalış gözleniyor.

ANKARA - Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine olan seyirde sınırlı bir azalış gözleniyor.
     Aralık ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 1,8, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 69,8 oldu.
     Merkez Bankası, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.234 iş yerinin katıldığı İktisadi Yönelim Anketi Aralık ayı sonuçlarını açıkladı.
     Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde Kasım ayında güçlenen azalış eğiliminin, Aralık ayında da sürdüğü gözlendi.
     Son üç ayda alınan toplam sipariş miktarı, ihracat siparişleri ve iç piyasa siparişleri eğilimlerinde de azalış diyenler lehindeki seyrin güçlenerek devam ettiği görüldü.
     Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlenerek devam ettiği, mamul mal stoklarının mevsim normalleri üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise zayıfladığı görüldü.
     Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmine ilişkin beklentilerde azalış yönlü seyrin güçlenerek devam ettiği gözlendi.
     Aralık ayında gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı beklentilerinde azalacak diyenler lehine olan seyri bir miktar zayıflarken, iç piyasa sipariş miktarındaki azalış yönlü beklentiler güçlenmeye devam etti.
     Gelecek üç ayda toplam istihdamdaki azalış yönlü beklentiler aynı kalırken, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamaları beklentilerindeki azalış yönlü seyrin güçlenerek devam ettiği görüldü.
     Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğilimi ve gelecek üç aydaki artış beklentileri zayıflarken, gelecek üç aydaki satış fiyatları beklentisinin azalacak diyenler lehine olan seyri güçlenerek devam etti.
     Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi geçen aya kıyasla 0,3 puan azalarak yüzde 12,5 oldu.

Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,748 µs