En Sıcak Konular

GAZZE'DE BOMBARDIMAN SÜRÜYOR

29 Aralık 2008 17:27 tsi
GAZZE'DE BOMBARDIMAN SÜRÜYOR Gazze, İsrail bombardımanı altında ikinci gününü geride bırakırken, ikinci operasyon gününün sonunda, ölü sayısı 310'u, yaralı sayısı da 1420'yi buldu.

TEL AVİV - Gazze, İsrail bombardımanı altında ikinci gününü geride bırakırken, ikinci operasyon gününün sonunda, ölü sayısı 310'u, yaralı sayısı da 1420'yi buldu.
     Gazze Şeridi'nde elektrik trafoları ve kablolarının zarar görmesi üzerine, elektrik sıkıntısı had safhaya ulaştı.
     Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa'nın bir doktoru, elektrik kesintisi yüzünden bazı yaralılar cep telefonlarının ışığıyla ameliyat edilidiğini belirtti.
     Doktor, "hastanelerde yaralıları koyacak yer kalmadı. Koridorlar bile doldu. Sadece koridorda 30 kadar yaralıyı ameliyat ettim. Elektrik kesildi. Yaralılardan bazılarını, yakınlarının tuttuğu cep telefonlarının ışığı altında ameliyat etmek zorunda kaldım" dedi.
     Bu arada İsrail ordusu, hava akınlarını sürdürürken, birlikler de Gazze çevresinde yoğunlaşmaya başladı. Gazze ile İsrail sınırı arasındaki Erez geçiş noktasının hemen 300-500 metre civarında tanklar ve zırhlı buldozerler muhtemel bir kara operasyonu için hazırlanıyor.
     İsrail kabinesi, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın yedek askerlerin silah altına çağrılması talebine onay vermişti. 6700 yedek askerin orduya çağrılacağı bildirilirken, Bakanlar Kurulu Sekreteri Oved Yehezkel, "Önümüzdeki günlerde İsrail savunma kuvvetleri daha fazla yedeği çağıracak" dedi.

BARAK: HAMAS'A KARŞI SONUNA KADAR SAVAŞACAĞIZ

KUDÜS - İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze'deki Hamas'a karşı sonuna kadar savaşacaklarını bildirdi.
     Barak, parlamentonun özel oturumunda yaptığı konuşmada, önceki gün başlatılan hava saldırılarının, Gazze'nin sakinlerini değil, Hamas yöneticilerini hedef aldığını belirtti.
     Operasyonun hedefinin, Hamas'ı "İsrailli sivillere yönelik düşmanca eylemlerini" durdurmaya zorlamak olduğunu kaydeden Barak, operasyonun süreceğini bildirdi.

DAN HAREL:"GAZZE'DE HAMAS'A AİT HİÇBİR BİNA AYAKTA KALMAYACAK"

     İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Dan Harel, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği operasyonlarının sonunda burada Hamas'a ait hiçbir binanın ayakta kalmayacağını söyledi.
     Dan Harel, "Operasyondan sonra Gazze'de Hamas'a ait hiçbir bina ayakta kalmayacak. Bu operasyon öncekilerden farklı. Çıtayı çok yükselttik ve bu yönde ilerliyoruz" dedi.
     "Sadece teröristleri ve roketatarlarını vurmuyoruz" diyen Harel, "Hamas hükümetinin tamamını da vurduklarını", "hedeflerinde resmi binalar ile güvenlik güçlerinin bulunduğunu, tüm olan bitenin sorumlusu olarak Hamas'ı gördüklerini ve farklı kolları arasında ayrım yapmadıklarını" söyledi.
     Harel, "Gazze Şeridi'nde oyunun kurallarını değiştirmek istiyoruz" dedi.

GAZZE'DE HAMASLI KOMUTAN'IN AİLESİ KATLEDİLDİ

GAZZE - İsrail'in Gazze'de düzenlediği hava saldırısında Hamas'ın silahlı kanadından bir komutanın evinin vurulduğu, saldırıda komutanın ailesinden 4 kişinin öldüğü bildirildi.
     Hamas yetkilileri, komutanın evinin yıkıldığı saldırıda 20 kişinin de yaralandığını kaydetti.
     Evi vurulan Hamaslı komutan Mahir Zakut'un saldırı sırasında evde olmadığı belirtildi.

SUUDİ ARABİSTAN YARALILAR İÇİN 2 UÇAK GÖNDERİYOR

RİYAD - Suudi Arabistan, İsrail bombardımanında yaralananların tahliyesi için Gazze Şeridi'ne iki hastane uçak gönderiyor.
     Resmi SPA ajansının haberine göre, Suudi Arabistan Kızılhaç teşkilatı temsilcileri ile tıp personelinin bulunduğu iki uçağın Mısır'daki El Ariş Havaalanı'na inmesi bekleniyor.
     Filistinlilerin tedavi için Suudi Arabistan'a nakledileceği belirtilirken, Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Hamad El Mane de ülkesindeki hastanelerin yaralı Filistinlileri kabul etmeye hazır olduğunu bildirildi.
     İsrail'in cumartesi günü başlayan bombardımanında şimdiye kadar 310 kişi öldü, 1420 kişi yaralandı.

İRAN'IN İLK YARDIM GEMİSİ BUGÜN GİDİYOR

TAHRAN - İran'da sertlik yanlısı bir grup din adamı, Gazze Şeridi'nde savaşacak gönüllü topluyor.
     Hükümetle ilgisi olmadığı belirtilen Savaşçı Din Adamları Cemiyetinin, "Gazze Şeridi'nde, 300'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği bombardımanları düzenleyen Siyonist rejime karşı askeri, mali ve propaganda alanlarında gönüllü savaşçılar aradığı" belirtildi.
     İsrail'e karşı savaşmak için 1100'den fazla kişinin halihazırda başvuruda bulunduğu kaydedildi.
     Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, Gazze Şeridi'ne yardım götürecek ilk geminin bugün yola çıkacağını söyledi.

MISIR GAZZE ŞERİDİ'NE YARDIMLARA İZİN VERDİ

REFAH - Mısır, insani yardım taşıyan kamyonların Gazze Şeridi'ne girmesine izin verdi.
     Gıda ve tıbbi malzeme taşıyan kamyonlar bu sabahtan itibaren Mısır-Gazze Şeridi sınırındaki Refah geçişinin dışında Gazze'ye girmek için sıraya girdi. Sınır muhafızları da öğleden sonra Refah terminalini açarak bazı kamyonların Gazze'ye geçişini sağladı.
     Merkezi Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan bir yardım kuruluşunun yetkilisi Mustafa İsmail ise kamyonların yardımları Refah terminalinde indirmesine izin verildiğini, Gazze'ye giremediklerini söyledi.
     İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 300'den fazla Filistinli öldü, 1000'den fazlası da yaralandı.

BABACAN VE EBUL GEYT'TEN ORTAK ATEŞKES ÇAĞRISI

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundular.
     Babacan, Ankara'ya günübirlik çalışma ziyaretinde bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi.
     Düzenlenen ortak basın toplantısında, Babacan, Türkiye'nin Mısır'ın çabalarını takdirle izlediğini ve her zaman desteklediğini belirtti.
     Babacan, "Gelişmeler bölge istikrarını son derece olumsuz etkileyecek ve şiddet sarmalını artıracak nitelikte. Bölge halkları infial içerisinde. Bu gergin hava mutlaka yumuşatılmalıdır. BM Güvenlik Konseyinin iki gün önce Gazze konusunda aldığı kararı destekliyoruz. İsrail'e Gazze'ye karşı giriştiği askeri harekatı derhal durdurma çağrısında bulunuyoruz. Diğer taraftan Hamas da İsrail'in askeri saldırılarına gerekçe teşkil edecek eylemlerde bulunmamalıdır, bu eylemlere son vermelidir" dedi.
     Ebul Geyt, "Bölgedeki durum maalesef çok tehlikeli. Mısır olarak İsrail'in Gazze'deki operasyonlarını kınıyoruz ve bütün gücümüzle buna karşı çıkıyoruz" dedi. Ebul Geyt, Mısır'ın Gazze'deki Filistinlilerle ilgili özel bir sorumluluğu olduğunu bildirdi.
     Mısırlı Bakan, çatışmayı önlemek amacıyla İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'yi davet ettiklerini ve kendisine Filistinlilere karşı askeri harekatta bulunulmaması yönünde mesaj ilettiklerini söyledi.

ERDOĞAN-EBUL GEYT GÖRÜŞMESİ

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile yaptığı görüşmede, Gazze'deki insani trajediye sessiz kalınamayacağını ve uluslararası toplumun mutlaka harekete geçmesi gerektiğini söylediği öğrenildi.
     Ebul Geyt'in, çatışmaların sona erdirilmesi konusundaki çabaları hakkında Başbakan Erdoğan'a bilgi verdiği bildirildi.
     Başbakan Erdoğan konuk Dışişleri Bakanı'na, insani trajediye sessiz kalınamayacağını ve uluslararası toplumun mutlaka harekete geçmesi gerektiğini söylediği kaydedildi. Özellikle Birleşmiş Milletler'e bu konuda büyük görev ve sorumluluk düştüğünü kaydeden Erdoğan'ın, Türkiye'nin bu konudaki çabalarının ve gayretlerinin yoğunlaşarak devam edeceğini vurguladığı ifade edildi.
     Erdoğan'ın, bu konudaki birinci önceliğin, saldırıların bir an önce sona erdirilmesi ve acil insani yardımların süratle Gazze halkına ulaştırılması olduğunu söylediği belirtildi.

GÜL: BİR AN ÖNCE ATEŞKES SAĞLANMALI

     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt'i kabulünde, Filistin ve bölge ülkeleri arasında bölünme olmamasının önemine işaret ederek, İsrail-Filistin arasında bir an önce ateşkes ve normalleşmenin sağlanması ve insani yardımların başlaması gerektiğini ifade ettiği bildirildi.
     Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt'in Ankara'ya bugün yaptığı ziyaret, Cumhurbaşkanı Gül ile Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in dün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde kararlaştırıldı.
     Ebul Geyt'in kabulde, İsrail'in Gazze'ye saldırısıyla ortaya çıkan durum öncesi ve gelinen noktaya ilişkin geniş bir brifing verdiği öğrenildi.
     ''Filistin ve bölge ülkeleri arasında bölünme olmamasına'' işaret eden Cumhurbaşkanı Gül'ün, ''bir an önce ateşkesin ve normalleşmenin sağlanması ve insani yardımların başlamasının önemine değindiği'' aktarıldı. Gül'ün, barış sürecine katkıda bulunabilmesi için ABD'nin yeni yönetimine rahat bir ortam sağlanmasının da herkesin yararına olacağını ifade ettiği öğrenildi.

 

 

 

 

 

 



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,560 µs