En Sıcak Konular

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SALDIRISINA YURT GENELİNDE VE AVRUPA'DA TEPKİLER

28 Aralık 2008 20:41 tsi
İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SALDIRISINA YURT GENELİNDE VE AVRUPA'DA TEPKİLER İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde ve Avrupa'nın birçok kentinde protesto edildi.

ANKARA - İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.
     Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Kaptanpaşa Camisi'nde kılınan ikindi namazından sonra bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi partilerin temsilcileri, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
     Namazın ardından Boyacılar Parkı'na yürüyen gruptakiler adına açıklama yapan Erdoğan Akın, ''İsrail'in terörist bir devlet olduğunu ve hain yüzünü Filistin topraklarında Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırıyla bir kez daha gösterdiğini'' söyledi.
     İsrail'in, aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce masum insanı öldürdüğünü belirten Akın, ''İsrail, başta İslam alemi olmak üzere tüm insanlığın nefretini kazanmıştır. İsrail'in masum ve savunmasız Gazze halkına yönelik saldırısını nefretle kınıyor ve lanetliyoruz'' dedi.
     Topluluk, daha sonra İsrail aleyhine sloganlar atarak dağıldı.
     Uşak Ulu Cami'de ikindi vakti kılınan gıyabi cenaze namazının ardından konuşan Uşak Müftüsü Osman Akdemir, saldırıların bir an önce önüne geçilmesini istedi.
     Akdemir ''Kullanılan orantısız güç dünya ülkeleri tarafından engellenmeli. İslam alemi bu tür saldırılara karşı koyabilmek için daha güçlü olmak zorunda. Birlik ve beraberlik zamanı. Hepimizin başı sağ olsun'' dedi.
     Camiden çıkan yaklaşık grup Filistin bayrakları, İsrail'i kınayan pankart ve dövizlerle, yoğun kar yağışı altında Tiritoğlu Parkı'na kadar yürüdü.
     Çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı eylemde konuşan Eğitim Bir Sen Uşak Şube Başkanı Sezai Yılmaz, ''İsrail bir defa daha vahşi yüzünü gösterdi. Bu bir insanlık suçu, adı konulmamış bir soykırımdır. İsrail vahşetini lanetliyoruz'' dedi.
     Anadolu Gençlik Derneği Uşak Şube Başkanı Habil Candoğan ise ''İsrail vahşetini lanetliyor, BM, İslam Konferansı Örgütü ve AB ülkelerini katliama sessiz kalmamaları konusunda uyarıyoruz'' diye konuştu.
     Isparta'da, Anadolu Gençlik Derneği organizasyonuyla bir araya gelen vatandaşlar, saldırı sırasında ölen Filistinliler için Mimar Sinan Camisinde gıyabi cenaze namazı kıldı. Namaz sırasında caminin musalla taşına Filistin bayrağı serildi.
     Namazın ardından Belediye İşhanı'na kadar yürüyen grup, ''Kahrolsun İsrail'', ''Filistin halkı yalnız değildir'' şeklinde sloganlar attı.
     Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, Madenci Anıtı'nda yaptığı basın açıklamasında, medeniyetler ittifakından bahseden, dünya barışı ve özgürlük çağrıları yapan Batı dünyasının sahte yüzünün, İsrail'in gerçekleştirdiği katliamlara sessiz kalmasıyla bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.
     Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyelerinin yanı sıra vatandaşlar ve çocukların da katıldığı protesto eyleminde sloganlar atıldı, tekbir getirilerek İsrail kınandı.
     Şanlıurfa'da, Atatürk Bulvarı'nda toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, üzerinde İsrail'in saldırıları sonucu yaralanan Filistinlilerin fotoğraflarının bulunduğu dövizlerle, tekbir ve sloganlar eşliğinde Karakoyun İş Merkezi'ne kadar yürüdü.
     Memur Sen Diyarbakır İl Temsilcisi Yasin Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'ye yönelik gerçekleştirilen bu canice saldırıda 200 üzerinde Filistinli'nin hayatını kaybettiğini anımsattı.
     Edirne'de, Anadolu Gençlik Derneği'ne üye bir grup, Fatih Sultan Mehmet heykelinin bulunduğu alanda yaptığı basın açıklamasıyla İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösterdi.
     Grup adına açıklama yapan Sinan Tekin, saldırıların ''soykırım'' olduğunu belirterek, ''Dünya, tarihin gördüğü en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne oluyor. Irkçı emperyalistlerin başını çektiği İsrail bütün dünyanın gözleri önünde bir soykırım gerçekleştiriyor'' dedi.

 İSRAİL, AVRUPA'DA PROTESTO EDİLDİ

LONDRA - İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları, Avrupa'nın birçok kentinde protesto edildi.
     Londra'daki İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, saldırıları protesto ettiler. Göstericilerden 6'sı, ''toplumun huzurunu bozdukları'' gerekçesiyle gözaltına alındı. Polise göre göstericilerin sayısı 700, gösterileri düzenleyenlerden bir kişiye göreyse 3 bin kişi kadardı. Göstericiler, Filistin bayrakları ve üzerinde ''Gazze'de soykırım'', ''Barış yok, adalet yok'' yazılı pankartlar taşıdı.
     Paris'te, Cezayir, Fas ve Tunus kökenlilerin yoğun olarak bulunduğu Barbes mahallesinde yaklaşık 1300 kişi gösteri düzenledi. Göstericiler, ''Masum katliamına son'' yazılı pankartlar astılar. Polise göre 150, gösteriyi düzenleyenlere göre 300 kişi ise Etoile Alanı'nda toplanarak ''İsrail terörist, Avrupa suç ortağı'' ve ''Gazze'de soykırım'' sloganları attılar.
     Madrid'de 500 ila 1000 kişi, İsrail Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi. Göstericiler, ''Filistin'e soykırıma hayır'' pankartları taşıdılar.
     Danimarka'da polise göre 700, gösteriyi düzenleyenlere göre 2 bin kişi, İsrail Büyükelçiliği önünde saldırıları protesto etti. Ülkenin ikinci büyük kenti Aarhus'da ise yaklaşık 300 kişi toplandı.
     Roma'da yaklaşık 200 kişi Navone Alanı'nda, hükümetin İsrail ile tüm ekonomik ve askeri anlaşmaları dondurması için oturma eylemi düzenledi. Göstericiler, ''İsrail'in terörünü ve yaptığı etnik temizliği'' kınadılar.
     Bu arada İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 300'e yaklaştı.
     Filistin hastane kaynaklarına göre ölü sayısı 289'a çıktı. Saldırılarda, 600'den fazla kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

CUMHURBAŞKANI GÜL, MÜBAREK'İ ARADI

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i arayarak, iki liderin ''durum değerlendirmesinde'' bulundukları bildirildi.
     Edinilen bilgiye göre Abdullah Gül, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar üzerine Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i telefonla aradı.
     Gül ve Mübarek'in, son gelişmeler çerçevesinde durum değerlendirmesinde bulundukları öğrenildi.

 



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,674 µs