En Sıcak Konular

İSRAİL'İN ''HANUKA BAYRAMI'' KATLİAMINDA SON RAKAM :279 ÖLÜ

28 Aralık 2008 13:35 tsi
İSRAİL'İN ''HANUKA BAYRAMI'' KATLİAMINDA SON RAKAM :279 ÖLÜ İsrail'in, Hanuka Bayramı'nın son gününde düzenlediği ve adını da bayramdan esinlenerek "Dökme Kurşun" koyduğu saldırıda ölenlerin sayısı 279'a yükseldi.

GAZZE - İsrail'in, Hanuka Bayramı'nın (Işıklar bayramı) son gününde düzenlediği ve adını da bayramdan esinlenerek "Dökme Kurşun" koyduğu saldırıda ölen Filistinlilerin sayısı 279'a yükseldi. Yaralı sayısının da yüzlerce olduğu belirtiliyor.
     Gazze'deki sağlık kaynakları, yaralılarının çoğunun durumunun ağır olduğunu, ölü sayısının 350 dolayına yükseleceğinden endişe ettiklerini söyledi. Gazze'de yaralılarla dolup taşan hastane yetkilileri, Mısır'dan  Kahire'deki hastanelere yaralı taşımak için acil helikopter göndermesini istiyor.
     Gazze'deki sağlık kaynakları, yaralılardan en az 80'inin hastanelere parçalanmış şekilde getirildiğini belirtirken, Gazze'deki Acil hizmetler ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, görevlilerinin halen yıkıntılar altından ölü ve yaralı onlarca kişiyi çıkarmaya uğraştıklarını da kaydetti.
     Hasaneyn, hastanelerin morglarında yer kalmadığını, koridorların cesetler ve sedyelerle dolduğunu, yaralıların pek çoğunun durumunun kötü olduğunu doğruladı.
Hayatnı kaybedenlerden bazılarının El Fetihli tutuklulardan oluştuğu öğrenildi.
     Ölenler arasında, Hamas polislerinin komutanı Tevfik Cabir ile özel timler oluşturma görevi verilen iç güvenlik sorumlusu İsmail Caberi'nin de bulunduğu bildirildi.
     İsrail saldırısına 60 savaş uçağının katıldığı ve 100 dolayında Hamas'a ait hedefin vurulduğu belirtiliyor.

FİLİSTİN'DE TEPKİ BÜYÜYOR

     Batı Şeria'da Ramallah'ta, El Halil'de, Nablus'ta, Tubas'ta İsrail operasyonuna karşı gösteriler yapıldı. Bu gösterilere, uzun süredir ilk kez olmak üzere Hamas'ın da aralarında bulunduğu tüm Filistinli gruplar katıldı.
     Ramallah'ta Beyt El Yahudi yerleşimi yakınlarında bir grup Filistinli genç, İsrail askerlerine taşlarla saldırdı, askerlerle Filistinli gençler arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri, Filistinli gençlere plastik mermilerle karşılık verdi. Doğu Kudüs'te de Arap gençleri operasyonu protesto etti. Çıkan olaylarda bazı gençlerin polis tarafından tutuklandığı ifade edildi.

PERES, GAZZE'YE SALDIRI KARARINI SAVUNDU

     İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Gazze'de 270'den fazla kişinin ölümüne sebep olan hava saldırılarının haklılığını savundu.
     Peres, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in saldırı kararında haklı olduğunu ve saldırmaktan başka bir alternatifleri bulunmadığını belirtti.
     Halkının, saldırı kararının arkasında durduğunu kaydeden Peres, açıklamasında, "İsrail tarihinde, Hamas'ın bize karşı yürüttüğünden daha yararsız ve mantıksız bir savaş olduğunu hatırlamıyorum. Bu, hangi nedenle ateş ettiğini, ne için savaştığını açıklayamayan mantıksız insanların saçma savaşı" ifadesini kullandı.

İSRAİL 4500 YEDEĞİ ORDUYA ÇAĞIRIYOR

     İsrail ordusu, muhtemel bir kara operasyonu için yedeklerini silah altına çağırıyor.
     İsrail radyosunun haberine göre, İsrail hükümeti, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın talebi doğrultusunda, 4500 yedek askerinin silah altına çağrılmasına onay verdi.
     Dünden bu yana Gazze Şeridi'ne, 280 dolayında kişinin öldüğü, 900'den fazla kişinin yaralandığı hava saldırılarında bulunan İsrail ordusu, "Dökme Kurşun" adlı operasyonunu genişletmeyi planlıyor.
     İsrail bakanlar kurulunun bugün Başbakan Ehud Olmert başkanlığında yapılan toplantısında, Savunma Bakanı Barak hükümetten yedeklerin silah altına çağrılmasına onay istedi. Kabine de Barak'ın istemine olumlu yanıt vererek 4500 yedek askerinin silah altına alınmasını kararlaştırdı.
     Ancak böyle bir onayın, Gazze Şeridi'nde kapsamlı bir kara operasyonuna girişileceği anlamına gelip gelmediği henüz bilinmiyor.

YARDIM KONVOYUNA GAZZE ŞERİDİ'NE GEÇİŞ İZNİ

     İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, İsrail hava kuvvetleri tarafından vurulan Gazze Şeridi'ne yardım taşıyacak bir konvoya izin verdiği bildirildi.
     Bakanlık sözcüsü, Gazze'nin güneyindeki Kerem Şalom geçiş noktasının, konvoyun insani yardım ve ilaç sevkıyatına olanak sağlanması amacıyla açılacağını söyledi.
     İsrail, Hamas'ın Temmuz 2007'de kontrolü ele geçirmesinden bu yana Gazze'yi büyük ölçüde abluka altında tutuyor.

İHH'DAN GAZZE İÇİN ACİL YARDIM KAMPANYASI

     İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, İsrail'in hava saldırıları düzenlediği Gazze için acil yardım kampanyası başlattı.
     İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan yapılan açıklamada, Gazze'ye ilaç ve gıda yardımında bulunulacağı, ayrıca İsrail saldırılarında yaralanan Filistinliler'in İstanbul'a getirilerek tedavi edileceği bildirildi.
     Açıklamada görüşlerine yer verilen İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, "İsrail günlerce, aylarca aç ve susuz bıraktığı Gazze halkını şimdi de tepesine bomba yağdırarak öldürmeye başladı. Buna sessiz kalmayacağız. Filistin'e şifahen değil, acilen yardım lazım. Biz dün olduğu gibi bugün de Gazze halkının yanındayız. Yeni bir yardım çalışması başlattık. Gazze'ye ilaç ve gıda yardımında bulunacağız. Hayırsever halkımızın da desteklerini bekliyoruz. Gazze halkının yalnız olmadığını tüm dünyaya göstermeliyiz" ifadesini kullandı.
     Açıklamada, kampanyaya ilişkin bilgilerin 0212 631 21 21 numaralı telefon ya da "www.ihh.org.tr" adresli internet sitesinden alınabileceği vurgulandı.

TÜRK KIZILAYI'NDAN GAZZE'YE 10 TIR GIDA YARDIMI

     Türk Kızılayı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırının ardından bölgeye 10 tırlık bir konvoyla 11 bin gıda kolisi gönderdi.
     Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, Etimesgut Yerleşkesi'ndeki Afet Operasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı'nın dünyanın her yerinde yardıma ihtiyaç duyan insanların yanında olduğunu belirterek, "Mağdur olan Filistinliler, Türk halkının Türk Kızılayı aracılığıyla yaptığı yardımlar ile hayata tutunuyor" dedi.
     Türk Kızılayı'nın 1996 yılının Mayıs ayından bu yana bölgeye 18 insani yardım gönderdiğini hatırlatan Taşlı, "2008 içerisinde 20 ton pirinç, 10 ton şeker, 5 ton sıvı yağ, 800 kilogram hazır çorba, 50 ton un, 20 ton mercimek, 20 ton nohut, 5 ton çay, 26 ton çeşitli ilaç ve çok sayıda tıbbi malzeme bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı" diye konuştu.
     Ömer Taşlı, bugüne kadar bölgeye ulaştırılan insani yardım malzemelerinin toplam değerinin 18 milyon 750 bin YTL'yi bulduğunu belirterek, Türk Kızılayı'nın 2 afet uzmanından oluşan bir ekibinin de hala bölgede görev yaptığını söyledi.

TÜRKİYE, GAZZE İÇİN DEVREDE

     Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki olaylarla ilgili yoğun diplomatik girişimlerde bulunuyor.
     Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bu girişimler çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın çeşitli bölge ve bölge dışı ülkelerdeki muhatapları ve uluslararası kuruluşların Genel Sekreterleriyle telefon görüşmeleri yaptıkları, endişe ve görüşlerini aktardıkları belirtildi.
     Başbakan Erdoğan'ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la görüşerek, İsrail'in askeri harekatının derhal durdurulması ve Gazze'deki halka insani yardım ulaştırılması için BM'nin aktif olarak devreye girmesi gerektiğini vurguladığı kaydedildi.
     Açıklamada, şöyle denildi:
     "Sayın Bakanımız da, İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'yla bir telefon görüşmesi yaparak, İKÖ Dışişleri Bakanlarının Gazze Şeridi'ndeki olayları görüşmek üzere olağanüstü toplanmasını önermiştir. İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu, bu çerçevede gerekli çağrıyı yapmıştır."



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,686 µs