En Sıcak Konular

YILMAZ: KRİZDEN TEK BAŞINA ÇIKMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

27 Aralık 2008 13:37 tsi
 YILMAZ: KRİZDEN TEK BAŞINA ÇIKMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin krizden tek başına çıkmasının mümkün olmadığına işaret ederek, krizden bütün dünya ile birlikte çıkılacağını söyledi.

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin krizden tek başına çıkmasının mümkün olmadığına işaret ederek, krizden bütün dünya ile birlikte çıkılacağını söyledi.
     Yılmaz, ''dolayısıyla ne zaman çıkmaya başlayacağımız sorusunun cevabı da ABD'de. Konut sektöründeki fiyat düşüşlerinin durması, fiyat artışlarının, tekrar konut fiyatlarının artmaya başlaması, orada hafif bir enflasyonun başlaması elbet krizin sona erdiğinin işareti olacak'' diye konuştu.
     Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ATAUM konferans salonunda düzenlenen ''Küresel Bunalım ve Türkiye Ekonomisi'' konulu çalıştayda, katılımcıların sorularını yanıtladı.
     Türkiye'nin küresel kriz ortamında dış borçlarına ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, dış borcun önemli bir bölümünün özel sektöre ait olduğunu bunda da en önemli bölümün şirketler kesimine ait olduğunu söyledi.
     Yılmaz, şöyle devam etti:
     ''2009'da uluslararası kredi piyasalardaki daralmayı ve çalkantıları da göz önüne alarak acaba Türk ekonomisi ve onun alt kesimleri dış piyasalardan bir önceki dönemlerde olduğu gibi borçlanabilecek mi? Merkez Bankasının yaptığı bir çalışmaya göre, 1995'ten 2007 sonuna kadar Türkiye'de şirketler kesiminin, mali kesimin ve kamunun borç çevirme oranlarına baktık ve şunu gördük ki 2001 krizi dahil Türkiye'de borç çevirme oranları %100'ün altına düşmemiş.
     En son Eylül ayında Lehman Brothers'ın battığı, çalkantıların, iflasların zirveye çıktığı dönemde bile bizim reel kesimin şirketleri %100'ün üzerinde %180 oranlarda borçlarını çevirmişlerdir. Ancak bir şeyi göz ardı etmememiz lazım 2001 yılında kriz Türkiye'nin kriziydi dışarıda likidite boldu, bugün kriz dünyanın krizi dünyada likidite eskisi kadar bol değil. Bolluk dönemi bitti. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Türkiye'nin dış borcunu çevirme kabiliyeti kapasitesi önceki yıllardaki gibi yüksek olmayacak.''
     Söz konusu çerçevede Merkez Bankası olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını, 15'ten fazla varsayım geliştirdiklerini anlatan Yılmaz, yaptıkları varsayımlar çerçevesinde Türkiye'nin 2009 yılında dış borç çevirme ihtiyacının daha az olacağını, olumlu bir gelişme olarak cari açığın azalacağını bildirdi.
     Ancak bunun bir büyümeyle ilgili başka bir yönü daha olduğuna dikkati çeken Yılmaz, söz konusu varsayımın olumsuz etkisi olarak da büyümenin daha düşük şekilde gerçekleşeceğini kaydetti.

Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,465 µs