En Sıcak Konular

MEHMET AKİF ERSOY TACEDDİN DERGAHI'NDA ANILDI

27 Aralık 2008 14:55 tsi
MEHMET AKİF ERSOY TACEDDİN DERGAHI'NDA ANILDI Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, vefatının 72. yılında İstiklal Marşı'nı yazdığı Taceddin Dergahı'nda anıldı.

ANKARA - Şair Mehmet Akif Ersoy, vefatının 72. yılında İstiklal Marşı'nı yazdığı Taceddin Dergahı'nda anıldı.
     Türkiye Yazarlar Birliği ve İlim Yayma Cemiyeti'nce dergah yakınındaki Mehmet Akif Ersoy Kültür Parkı'nda düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı. Törende konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, Ersoy'un, İstiklal Marşı'nı bugün Taceddin Dergahı olarak bilinen evde yazdığını hatırlattı.
     1920'li yılların koşullarında ''orta derecede'' bir bina sayılabilecek evin korunması, düzenlenmesi ve ziyarete açılması için yıllardır gayret gösterdiklerini anlatan Doğan, buradaki restorasyonun kısa zamanda bitirilmesini ümit ettiklerini belirtti.
     Doğan, park içindeki İstiklal Marşı'nın yazılı olduğu anıtı eleştirirken, bu tür önemli projelerin tek bir kişinin inisiyatifiyle tasarlanmaması gerektiğini, anıtın bir proje yarışması açılarak yeniden yaptırılmasının doğru olacağını söyledi.
     Dergah çevresindeki yapılaşmayı da eleştiren Doğan, Hacettepe Üniversitesi'nin yeni yapılan yüksek binaları nedeniyle Ersoy'un evinin çukurda kaldığına dikkati çekti. Çevredeki yapılaşmanın bu binaya göre düzenlenmesi gerektiğini savunan Doğan, Ersoy'un dergah yakınına dikilen heykelinin de şairin mütevazı kişiliğine yakışmadığını söyledi.
     Doğan, müze evin yönetiminin Hacettepe Üniversitesi yerine başka bir kuruma verilmesinin daha uygun olacağını kaydetti.
     Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt da, dergahın restorasyonunun tamamlanmak üzere olduğunu, İstiklal Marşı'nın kabulü nedeniyle 12 Martta yapılacak törene yetiştirilmesini ümit ettiklerini söyledi.
     Beyazıt, Ersoy'un evinin yerli ve yabancıların 24 saat ziyaret edebilecekleri bir görünüme kavuşturulmasını arzu ettiklerini belirtti.
     Törende daha sonra Ersoy'un ''Bülbül'' şiiri okundu.

GÜL VE ERDOĞAN'IN ''MEHMET AKİF ERSOY'UN VEFATININ 72. YILI'' MESAJI

     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy gibi değerleri yaşatmanın, hatıralarına sahip çıkmanın, eserlerini, fikirlerini, felsefesini, kişiliğini, edebi kimliğini bugünkü nesillere anlatmanın önemli bir sorumlulukları olduğunu bildirdi.
     Cumhurbaşkanı Gül, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 72. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Mehmet Akif Ersoy'un, edebiyatçı, şair, mütefekkir, eğitimci, gazeteci kimliğinin yanında, örnek hayatı, çok yönlü kişiliği ve yüksek karakteriyle gönülleri fethettiğini ifade etti.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Mehmet Akif Ersoy, en zor şartların, çözülmenin ve umutsuzluğun hakim olduğu bir dönemde milli mücadele ruhunun canlanmasına ömrünü adamıştır'' dedi. 
    Başbakan Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 72. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
     Başbakan Erdoğan, azim, inanç ve büyük fedakarlıklarla kazanılan istiklal mücadelesini, muhteşem mısralarıyla ebedileştiren Mehmet Akif Ersoy'un eserleriyle fikir ve edebiyat dünyasına silinmez izler bıraktığını belirtti.

TOPTAN'IN "MEHMET AKİF ERSOY'UN ÖLÜMÜNÜN 72. YILI" MESAJI

     TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkçenin bütün inceliklerini ve ifade gücünü büyük bir ustalıkla kullanan Mehmet Akif Ersoy'un, İstiklal Marşı ile milletin çelikleşmiş iradesini dile getirdiğini ve mücadele azmini ölümsüzleştirdiğini kaydetti.
     Toptan, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 72. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Toptan, mesajında şunları kaydetti:
     ''Milli Mücadelemize katkıları ve başta İstiklal Marşımız olmak üzere eşsiz eserleriyle milletimizin gönlünde taht kuran milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u, vefatının 72. yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum.
     Türkçenin bütün inceliklerini ve ifade gücünü büyük bir ustalıkla kullanan Mehmet Akif, İstiklal Marşı'yla milletimizin çelikleşmiş iradesini dile getirmiş ve mücadele azmini ölümsüzleştirmiştir. Mehmet Akif, çağının tanığı bir vatan şairi, toplumun değerleriyle kendi ahlakını bütünleştirmiş geniş ufuklu bir insan ve Milli Mücadelemizi yöneten Gazi Meclis'in kahraman milletvekillerinden biriydi. Milli ruhun uyanışında ve özgürlük mücadelesine dönüşmesinde, Mehmet Akif Ersoy'un vatan ve bayrak aşkını haykıran mısralarının katkısı çok büyüktür. Mehmet Akif Ersoy, tanıklık ettiği, onur ve cesareti ile güç kattığı, engin ruh ve mana dünyasıyla destanlaştırdığı kurtuluş mücadelemizi, şiirleriyle tarihe altın harflerle yazmıştır. Milli şairimizin kişiliği, ruh dünyası, millet sevgisi, mücadele azmi ve bağımsızlık aşkı daima milletimize ışık tutmaya devam edecektir.''



Bu haber 1,099 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,544 µs