En Sıcak Konular

BİLGİN: KARŞIMIZA BİR DE TEFECİ FAİZİ ÇIKTI

27 Aralık 2008 14:14 tsi
BİLGİN: KARŞIMIZA BİR DE TEFECİ FAİZİ ÇIKTI Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, içinde bulunduğumuz dönemde Merkez Bankası faizi ve piyasa faizi dışında üçüncü bir faizin ortaya çıktığını belirtti.

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, içinde bulunduğumuz dönemde Merkez Bankası faizi ve piyasa faizi dışında üçüncü bir faizin ortaya çıktığını belirterek, ''Bu her zaman olan bir faizdi ama biraz daha fazla gündeme geldi, tefeci faizi. Maalesef bu dönemde en aktif çalışan piyasalardan biri de tefeci piyasası ve faizleri de çok yüksek'' dedi.
     Türkiye Ekonomi Kurumu, Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans Salonunda ''Küresel Bunalım ve Türkiye Ekonomisi'' konulu çalıştay düzenledi.
     BDDK Başkanı Bilgin toplantının açılışında yaptığı konuşmada, krizi değerlendirirken, dönemin Amerikan Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'ın 11 Eylül saldırısını öğrendiğinde ''artık B planına geçebiliriz'' dediğini anımsatarak, her şeyin bu ölçüde dizayn edildiği bir ülkenin, ''yıllarca bu kadar şişmiş bir balonu'' nasıl göremediğini anlamakta zorlandığını belirtti.
     Kriz hakkında bir çok veri ve endeks bulunduğunu, ancak kendisinin bir takım başka göstergelere de baktığını ifade ederek, ''Ankara'da OSTİM'de 6-7 aydır elektrik tüketimi giderek azalıyor. Bankaların çağrı merkezlerine gelen telefonlar şiddetli bir şekilde azalıyor. Bilgisayar oyun satışları çok yüksek bir oranda artıyor ve Milli Piyango biletlerinin yüzde 90'ı dün itibariyle satılmış...bunlar da farklı göstergeler'' dedi.
     Konuşmasında, kriz sürecinde ''tefeci faizinin'' gündeme geldiğine dikkati çeken BDDK Başkanı Bilgin, konuya ilişkin şunları kaydetti:
     ''Şu anda piyasada 3 tür faiz bulunuyor. Birincisi Merkez Bankası faizi, ikincisi piyasa faizi ki normal dönemlerde Merkez Bankası faizi ile bankaların uyguladığı faizin birbirine yakın olması lazım, ama arada bayağı bir fark görüyoruz şu anda, bu da piyasadaki tansiyonu gösteriyor.
     Yalnız bu dönemde üçüncü bir faiz daha çıktı karşımıza. Bu her zaman olan bir faizdi ama biraz daha fazla gündeme geldi, tefeci faizi. Eğer bankalara gidemeyen iş adamı varsa ya da paraya ihtiyacı olan kesimler varsa... maalesef bu dönemde en aktif çalışan piyasalardan biri de tefeci piyasası ve faizleri de çok yüksek.''

GELECEK YIL ÇOK DAHA RAHAT OLACAĞIZ

     Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların Ekim, Kasım, Aralık döneminde 16 milyar dolar ödeme yükümlülüğü altında olduğuna dikkati çekerek, ''Gelecek yıl yapacağımız tüm ödeme 22 milyar dolar. Bu 3 aya sıkışması nedeniyle sistemde bir stres oluştu. Gelecek yıl çok daha rahat olacağız göreceksiniz'' dedi.
     Türkiye Ekonomi Kurumu, Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans Salonunda ''Küresel Bunalım ve Türkiye Ekonomisi'' konulu çalıştay düzenledi.
     Banka ve reel sektörün birbirinin tamamlayıcısı olduğunu vurgulayan Bilgin, ''Türkiye'de en şeffaf sektör bankacılık sektörü. Bankacılığın bilançosu benim bildiğim ile sizin bildiğiniz arasında hiçbir fark yok. En şeffaf bilançoya sahip ama bazı reel sektör firmaları için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Onu da sizin takdirinize bırakıyorum'' dedi.
     BDDK Başkanı, ülkenin geleceğinin önemli olduğunu, bu dönemde işbirliğinin hat safhada önem taşıdığını kaydederek, ''Bankacılarımızın üzerine titremeliyiz. Bu dönemde özellikle bankacılığımızla ilgili, bankalarımız üzerine sürpriz vergiler çok olumsuz etki yapar'' dedi.



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,836 µs