En Sıcak Konular

İSRAİL, GAZZE'YE SALDIRDI: 225 ÖLÜ

27 Aralık 2008 16:38 tsi
İSRAİL, GAZZE'YE SALDIRDI: 225 ÖLÜ İsrail, Hamas ile 6 aylık ateşkesin geçen hafta sona ermesinin ardından bugün geniş kapsamlı hava saldırısına başladı.

GAZZE -İsrail, Hamas ile ateşkesin sona ermesinden bir hafta sonra, dün düzenlediği hava saldırısında, Gazze kenti ile civarındaki güvenlik noktalarını hedef aldı.
     İsrail uçaklarıyla helikopterlerinin en az 30 füze fırlattıkları bildirilirken, hedef alınan noktaların yerleşim birimlerinin içinde yer alması ve Hamas'a ait bir polis karakolunun mezuniyet töreni sırasında vurulması ölü sayısının artmasına neden oldu. Saldırılarda tespit edilebildiği kadarıyla en az 225 kişi öldü, 300'den fazla kişi yaralandı. Yaralıların 120'sinin durumunun ağır olduğu kaydedildi.
     Saldırılarda 40'tan fazla hedefin vurulduğunu ve saldırıların devam edebileceğini açıklayan İsrail ordusunun sözcüsü, saldırılar çerçevesinde "Hamas'a ait her şeyin" hedef olabileceğini söyleyerek, Hamas yöneticilerinin de vurulabileceği mesajını verdi.
     Gazze saldırıların ardından toz bulutu içinde kalırken, halk yaralıları araçlarıyla hastanelere taşımak için hedef alınan bölgelere akın etti.
     Hamas ile birlikte diğer Filistinli örgütler, saldırının ardından yandaşlarına intikam çağrısında bulundu. Hamas'ın açıklamasında, "Direnişe kanımızın son damlasına kadar devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı. Geçen hafta sona eren ateşkesin devam etmemesi konusunda Hamas'a destek veren İslami Cihad'dan yapılan açıklamada da, tüm yandaşlarına intikam çağrısında bulunuldu.
     İsrail, Gazze yakınlarında yaşayan İsraillilere, misilleme yapılabileceğini göz önünde bulundurarak, daha güvenli bölgelere gitmelerini tavsiye etti. Bu açıklamadan kısa süre sonra Gazze'deki militanlar, İsrail tarafına roket saldırısı düzenledi, bir İsrailli öldü.
     Mısır, İsrail saldırılarında yaralananları taşıyan ambulanslara kolaylık sağlamak için sınır geçişlerini açtı.
     Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in suç işlediğini söyleyerek saldırıları kınadı, uluslararası topluluğa müdahil olması çağrısında bulundu. Mısır da saldırıları kınadı ve ölümlerden İsrail'in sorumlu olduğunu açıkladı.
     Filistin İnsan Hakları örgütü El Hak, diğer örgütler adına da yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunularak İsrail'e karşı, uluslararası insan hakları yasalarına uymasını sağlayacak somut önlemler ve yaptırım kararları alması istendi. Cenevre Sözleşmeleri'ne taraf olan ülkelerden de İsrail'in insan haklarına uymasını, sivillerin zarar görmesine yol açan eylemlerden kaçınmasını, ayrıca sözleşme hükümlerinin ağır ihlalinden sorumlu olanların yargılanmasını sağlayacak hükümlerin işletilmesi gerektiği de kaydedildi.

İSRAİL: OPERASYON GENİŞLETİLEBİLİR

KUDÜS - İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını genişletebileceğini bildirdi.
     Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bir yardımcısı, Reuters'a yaptığı açıklamada, operasyonun sürdürüleceğini ve gerektiği takdirde genişletileceğini belirtti.
     İsrailli yetkili, "zor bir dönemler karşı karşıya bulunduklarını" söyledi.

PERES: "GAZZE ŞERİDİ'NE GİRMEYECEĞİZ" DEMİŞTİ 

DUBAİ - İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne girmeyeceğini söylemişti.
     Peres, İsrail'in Gazze'ye yönelik bugün düzenlediği hava saldırılarından önce Suudi Eş Şark El Avsat gazetesine verdiği demeçte, "Savaş olmayacak. Gazze'ye girmeyeceğiz, roket saldırılarını durdurmanın başka yolları var" diye açıklama yapmıştı. 
     İsrail Cumhurbaşkanı, "Gazze'yi geri dönmek için terk etmedik" demişti.
     Peres'in demeci gazetede bugün yayımlandı.

İSRAİL: HAMAS'IN YÖNETİM KADROSUNA SALDIRABİLİRİZ

GAZZE - İsrail, Gazze'deki saldırılarına, Hamas'ın yönetim kadrosunu hedef alarak devam edebileceğini açıkladı.
     Ordu sözcüsü Avital Leiboviç, Gazze'deki saldırıları çerçevesinde Hamas yöneticilerini hedef alabileceklerini söyledi.
     Sözcü, gazetecilerin soru üzerine, "Hamas'a ait her şey hedef olabilir. Bunu istediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz" dedi. 

ARAP BİRLİĞİ ACİLEN TOPLANIYOR

KAHİRE - Arap Birliğinin, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarının ardından acilen toplanacağı açıklandı.
     Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, 150'den fazla kişinin ölümüne neden olan İsrail saldırıları karşısında ortak bir tutum belirlemek üzere Birlik üyelerinin yarın veya ertesi gün Kahire'de toplanacağını söyledi.
     Musa, Arap Birliğinin BM Güvenlik Konseyindeki tek üyesi olan Libya'nın da Konseye acilen toplanması çağrısında bulunacağını belirtti.

ERDOĞAN:"BARIŞA İNDİRİLMİŞ DARBE"

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye saldırısına tepki göstererek, ''Barış için bu kadar çabaları sarf ettiğimiz bu dönemde, İsrail'in böyle bir yola tevessül etmesini her şeyden önce barışa indirilmiş bir darbe olarak görüyorum'' dedi.
     Erdoğan, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, şunları söyledi:
     ''Barış için bu kadar çabaları sarf ettiğimiz bu dönemde, İsrail'in böyle bir yola tevessül etmesini her şeyden önce barışa indirilmiş bir darbe olarak görüyorum. Barış teşebbüslerine indirilmiş bir darbe olarak görüyorum. Ben, bugün doğrusu İsrail-Suriye görüşmeleri ile alakalı İsrail Başbakanı Olmert'i aramayı düşünürken, bu arama işlemini iptal ettim ve aramıyorum. Çünkü bu bize karşı da yapılmış saygısızlıktır. Biz şu veya bu ülke değiliz. Her şeyden önce demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz.''
     Başbakan Erdoğan, BM'yi göreve çağırdı.

-BU BİZE KARŞI DA YAPILMIŞ SAYGISIZLIKTIR-

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i aramayı düşünürken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olunca aramaktan vazgeçtiğini belirterek, ''Çünkü, bu bize karşı da yapılmış saygısızlıktır. Biz, şu veya bu ülke değiliz. Her şeyden önce demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Barışı yaygınlaştırmak, onu egemen kılmak için gayret eden bir ülkeyiz'' dedi.
     Erdoğan, TBMM'de, gazetecilerin, ''İsrail'in, Gazze'ye yönelik hava saldırılarını'' anımsatarak, ''İsrail tarafıyla bir temasınız oldu mu?'' sorusu üzerine, şu anda İsrail ile herhangi bir diplomatik girişim içerisine girmeyi bile gereksiz gördüğünü söyledi.
     Dışişleri Bakanlığının, bu konuyla ilgili sert bir açıklama yapacağını ifade eden Erdoğan, hava harekatını, tamamen orantısız bir güç kullanımı olarak gördüğünü kaydetti.
     Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
     ''Şu ana kadar, elimize gelen bilgilere göre, 120'yi bulan insan kaybı var. Barış için bu kadar çaba sarf ettiğimiz bu dönemde, İsrail'in böyle bir yola tevessül etmesini, her şeyden önce barışa, barış teşebbüslerine indirilmiş bir darbe olarak görüyorum. Süratle bu yaklaşımın durdurulmasını, bundan vazgeçilmesini özellikle vurguluyorum.
     Dışişleri Bakanlığı da yapacağı açıklamada, zaten bunları çok daha detaylı olarak verecek. Bugün İsrail-Suriye görüşmeleri ile alakalı olarak, İsrail Başbakanı Olmert'i aramayı düşünürken, bu arama işlemini iptal ettim ve aramıyorum. Çünkü, bu bize karşı da yapılmış saygısızlıktır. Biz, şu veya bu ülke değiliz. Her şeyden önce demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Barışı yaygınlaştırmak, onu egemen kılmak için gayret eden bir ülkeyiz. Biz, bu tür girişimler içinde bulunurken, öbür tarafta Filistin'de, zaten adeta bir açık hava hapishanesi içinde bulunan Gazze'deki insanlara karşı yapılan bu hareket, barışa indirilmiş bir darbedir.''
     Başbakan Erdoğan, Gazze'ye yönelik insani yardımlar için, bazen kapıların açıldığını, bazen kapandığını ifade ederek, ''İnsani yardımlar konusunda da Türkiye olarak, şu ana kadar olan tavrımız neyse, bu yardımları devam ettirme kararlılığındayız'' dedi.
     İsrail'in buradaki yaklaşımını da bundan sonraki süreçte göreceklerini belirten Erdoğan, ''Dünyaya, uluslararası camiaya bunu sürekli olarak duyurmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Birleşmiş Milletleri de süratle burada göreve davet ediyorum. Arayacaksam, ilk etapta arayacağım kişi, şu anda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun olacaktır ki bu konuya yaklaşımını görelim'' diye konuştu.

TÜRK DIŞİŞLERİ: "ŞİDDETLE KINIYORUZ"

     Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava harekatı sonucunda çok sayıda Filistinlinin yaşamını yitirmesini "şiddetle" kınayarak, İsrail'e askeri harekatı "derhal durdurma" ve itidal çağrısında bulundu.
     Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde yaşanmakta olan gelişmelerden "derin endişe" duyulduğu belirtildi.
     "İsrail'in Gazze'ye yönelik hava harekatı sonucunda çok sayıda Filistinlinin yaşamını yitirmesini şiddetle kınıyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, Gazze'deki bu gelişmelerin bölge istikrarını son derece olumsuz etkileyecek nitelikte olduğu kaydedildi.
     Açıklamada, sivil halkın da mevcut durumdan büyük zarar görmesinden endişe edildiği, harekat sonucunda çok sayıda can kaybı meydana gelmesi ve şiddet sarmalının artması ihtimalinin kaygı ve infiale yol açtığı belirtildi.
     Dışişleri Bakanlığı açıklaması, şöyle devam etti:
     "İsrail'e askeri harekatı derhal durdurma ve itidal çağrısında bulunuyoruz.
     Gazze'de yaşayan halka yönelik insani yardımların aksamadan yerine ulaştırılması, bunun sağlanması amacıyla uygulanan ablukanın kaldırılması, bir insani trajedi yaşanmaması bakımından elzemdir. Uluslararası toplumu bu trajediye tepkisiz kalmamaya ve acil insani yardım elini Gazze halkına uzatmaya davet ediyoruz.
     Türkiye, çatışmaların sona erdirilmesi ve sükunetin tesis edilmesi için taraflar nezdindeki girişimlerini sürdürecek, öte yandan ilaç ve gıda başta olmak üzere, Gazze'ye insani yardım çalışmalarını da kararlılıkla devam ettirecektir." 

BAYKAL: "ULUSLARARASI DAYATMAYA İHTİYAÇ VAR"

     CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısına ilişkin ''Kararlı, uluslararası dayatmaya ihtiyaç var'' dedi.
     İzmir'de milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticileriyle yediği yemeğin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal,İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısına ilişkin soru üzerine, saldırı karşısında çok acı bir tabloyla karşı karşıya kalındığını söyledi.
     İki ülkenin yeniden çatışma noktasına gelmesinin çok üzüntü verici olduğunu ifade eden CHP lideri Baykal, ABD'de bir liderlik değişiminin hemen öncesinde bu olayın yapılmış olmasının ayrı bir anlamı olduğunu söyledi.
     ''Bu yollarla, bu yöntemlerle bu konu çözülemez'' diyen CHP lideri ''Bunu anlamamız lazım ve konuyu kalıcı biçimde çözmek için uluslararası büyük güçlerin devre girmesi lazım. Bölgede sürdürülebilir, tarafların kabul edebileceği bir barışı, mutlaka taraflara kabul ettirmek lazım. Kendi içlerinde bunu başarıya ulaştıramayacakları görülmüştür. Kararlı, uluslararası dayatmaya ihtiyaç var'' dedi.

GÜL: ''SALDIRIYI KINIYORUM''

     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıyı çok üzücü bulduğunu ve kınadığını belirterek, ''Son olayı sorumsuzluk olarak görüyorum'' dedi.
     İsrail'in Gazze'ye saldırısını sabahtan itibaren yakından takip ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Gerçekten çok üzücü. Yapılan saldırıyı kınıyorum. İsrail Başbakanı da geçenlerde buradayken, kendisinin bölgenin yeni bir şiddet sarmalına girmemesi için dikkatini çekmiştim'' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Son olayı sorumsuzluk olarak görüyorum. Bugün bir çok insan öldü, daha ne kadar ölecek bilinmiyor. Dünyanın her yerinden de bu olay izleniyor. Olay sadece İsrail ve Filistin arasında değil, bütün bölgeyi istikrarsızlığa sokacak bir olaydır.
     Ayrıca yine bir sorumsuzca olan, yeni Amerikan yönetimine de böyle bir Orta Doğu'yu bırakmak... Bunu da doğrusu çok anlamlı buluyorum. Büyük bir üzüntü duyuyorum ve gerçekten bu olayı kınıyorum.''

DÜNYADAN SALDIRILARA TEPKİLER

     İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara dünyadan da tepkiler gelmeye başladı.
     *İsrail'in, Gazze Şeridi'ni hedef alan şiddetli hava taarruzunun ardından Beyaz Saray, İsrail'in saldırılarını kınamaktan kaçındı ve saldırıların durmasını talep etmedi. Ancak sivil kayıpların önüne geçilmesini istedi.
     *Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise İsrail'in Gazze'ye saldırılarından sonra ateşkesi bozan Hamas'ı suçladı.
     *BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırıları kınayarak, İsrail'in güneyindeki şiddetin acilen durması çağrısında bulundu.
     *Ortadoğu Dörtlüsü temsilcisi Tony Blair yazılı bir açıklama yaparak, "sükunet" çağrısında bulundu ve "Gazze'deki can kaybı ve ürkünç olaylar, derhal sakin bir ortam sağlanmasını şart koşuyor" ifadesini kullandı.
     *Filistin lideri Mahmut Abbas ve Suudi Kralı Abdullah da İsrail saldırılarının durmasını istedi.
     *Öte yandan Kral Abdullah'ın, ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı telefon konuşmasında, "Süper güçler, bu saldırıların durması için sorumluluk almalı" dediği bildirildi.
     *İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarını kınadı.



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,556 µs