En Sıcak Konular

OKÇU: TÜRKİYE'DE 4.5 MİLYON KİŞİ HEPATİT B VİRÜSÜ TAŞIYOR

25 Aralık 2008 18:38 tsi
OKÇU: TÜRKİYE'DE 4.5 MİLYON KİŞİ HEPATİT B VİRÜSÜ TAŞIYOR Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Okçu, dünya genelinde 2 milyar, Türkiye'de ise 4.5 milyon kişinin hepatit B virüsü taşıdığını belirtti.

ERZURUM - Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Okçu, dünya genelinde 2 milyar, Türkiye'de ise 4.5 milyon kişinin hepatit B virüsü taşıdığını belirtti.
     Prof. Dr. Okçu, Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nce Erzurum'daki Yakutiye Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen panelde, hepatit B'nin dünyada yaygın görülen bulaşıcı hastalıklardan olduğunu söyledi.
     Bu hastalığın doğum, kan teması ve cinsel ilişkiyle bulaştığını belirten Okçu, ''Dünya genelinde 2 milyar, Türkiye'de ise 4.5 milyon kişi hepatit B virüsü taşıyor. Yine dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kişi kronik hepatit B hastasıdır. Bu hastalık insan sağlığı için ciddi bir tehlikedir'' dedi.
     Türkiye nüfusunun yüzde 5'inin hepatit B virüsü taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Okçu, Güney Doğu Anadolu'da bu oranın yüzde 10'a çıktığını bildirdi.
     Hepatit B virüsünün özellikle karaciğere büyük hasar verdiğini belirten Okçu, şöyle devam etti:
     ''Zaman içinde hepatit B virüsü, karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Hepatit B nedeniyle karaciğer kanserine yakalanan hastaların ancak yüzde 50'si tedavi edilebiliyor. Türkiye'de her yıl 5 bin kişi karaciğer kanserinden, yaklaşık 15 bin kişi de siroz ve siroza bağlı hastalıklardan kaybediliyor.''
     Okçu, Hepatit B'ye yakalananların yüzde 90'ının çok rahat şekilde hastalığı atlattığını, yüzde 10'luk kesimde ise hastalığın kronikleştiğini söyledi.
     Hepatit B virüsü taşıyanlar ile bu kişilerin yakınlarına sağlık ocaklarında ücretsiz Hepatit B aşısı yapıldığını bildiren Prof. Dr. Okçu, hastalık riski taşıyanların sağlık kuruluşuna giderek kan testi yaptırmaları gerektiğini kaydetti.
     AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Parlak ise tüm anne adaylarının gebelik süresinde hepatit B testi yaptırmaları gerektiğini, sonuçların pozitif çıkması durumunda ise doğum sonrası yapılacak aşıyla bebeklerin bu hastalıktan korunabileceğini belirtti.

Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,605 µs