En Sıcak Konular

ERDOĞAN - MGALOBLİŞVİLİ GÜRÜŞMESİ

23 Aralık 2008 19:00 tsi
ERDOĞAN - MGALOBLİŞVİLİ GÜRÜŞMESİ Başbakan Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Grigol Mgaloblişvili ile başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi, soruları cevapladı.

ANKARA -Başbakan Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Grigol Mgaloblişvili ile başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı. 
      Erdoğan, ''Abhazya ve Güney Osetya sorunlarına, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına Türkiye olarak önem verdiğini" söyledi.
     Başbakan Erdoğan, basın toplantısında, Mgaloblişvili'nin Türkiye'ye yabancı olmadığını, 4 yıl süreyle Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi olarak Türkiye'de bulunduğunu ve kısa bir süre önce de Başbakanlık görevini üstlendiğini hatırlattı.
     Konuk Başbakan'ın, Türkçeyi de bildiğini belirten Erdoğan, ''Belki de biraz sonra açıklamasını Türkçe yapacaktır'' dedi.
     Mgaloblişvili'nin diplomatik kariyerinin önemli bir bölümünü Türkiye'de tamamladığını kaydeden Başbakan Erdoğan, Konuk Başbakan'ın Brüksel'den sonra ilk çalışma ziyaretini Türkiye'ye yapmış olmasının iki ülke arasındaki yakınlığın ayrı bir göstergesi olduğunu dile getirdi.
     Başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin gayet verimli geçtiğini vurgulayan Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını ve kapsamlı değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.
     2008 Ağustos'un da Gürcistan'da yaşanan olayların ardından, Güney Kafkasya'nın uluslararası toplumun ilgisinin yoğunlaştığı bir bölge haline geldiğini belirten Erdoğan, bunda bölgenin enerji, ulaştırma ve ticaret koridorlarındaki kilit konumu ile bölge ülkelerinin sahip olduğu zengin doğal kaynakların da etkisi olduğunu ifade etti.
     Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
     ''Bölgenin istikrarı, tüm Avrasya coğrafyasının istikrarı bakımından büyük önem taşımaktadır.
     Ağustos ayında yakın komşumuz Gürcistan'da meydana gelen gelişmeleri endişe ile izledik. Türkiye olarak, çatışmanın başladığı ilk günlerden itibaren sorunların barışçıl yollardan çözümü için çaba sarf ettik. Bu çerçevede, ateşkesin sağlanmasının hemen ertesinde Moskova ve Tiflis'i ziyaret ederek temaslarda bulunduk.
     1990'lı yıllarda belirginleşen ve şimdilerde daha da derinleşen Abhazya ve Güney Osetya sorunlarına, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına Türkiye olarak önem veriyoruz. Tarafların, bu ihtilafların çözümü yönünde en kısa sürede mutabakata varmalarının bölge istikrarına ve refahına hiç şüphesiz ki olumlu katkısı olacaktır.
     Bölge ülkeleri arasında var olduğunu gözlemlediğimiz güven eksikliğinin giderilmesi düşüncesinde Ağustos 2008'de Kafkas İşbirliği ve Dayanışma Platformu kurulması önerimizi gündeme getirdik. Gürcü makamları da önerimize destek verdiler.''
     Bu çerçevede, Rusya Federasyonu'na bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, ''Buna katılacaklarını, destek vereceklerini söylediler'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, önümüzdeki dönemde de Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun somutlaştırılmasına yönelik bu ziyaretleri sürdüreceğini bildirdi.

MGALOBLİŞVİLİ: TÜRKİYE İLE GÜRCİSTAN ARASINDA ÇÖZÜLMEYECEK BİR KONU YOK

     Gürcistan Başbakanı Grigol Mgaloblişvili, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin "çok sağlam bir zemine" dayandığını, iki ülke arasında çözülmeyecek bir konunun bulunmadığını söyledi.
     Mgaloblişvili, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Başbakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkçe olarak yaptığı konuşmada, Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Türkiye'de kendini yabancı bir devlete gelmiş gibi görmediğini ifade eden Konuk Başbakan, kariyerinin büyük bir bölümünün Türkiye'de geçtiğini ve Türkiye'den iki ay önce ayrıldığını belirtti.
     Mgaloblişvili, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Erdoğan ile kapsamlı görüşmeler yaptıklarını, tüm konuları ele aldıklarını kaydetti.
     İki ülke arasındaki ilişkilerin çok sağlam bir zemine dayandığını ifade eden Mgaloblişvili, hem zor, hem de iyi günde Gürcistan'ın yanında olan Türkiye'nin her zaman ülkesinin toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığını desteklediğini söyledi.
     Son yıllarda iki ülke arasındaki önemli gelişmelere dikkati çeken Konuk Başbakan, vizenin kalktığını ve Serbest Ticaret Anlaşması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın imzalandığını anımsatarak, ticaret hacminin de 10 ay içinde bir milyar dolara yaklaştığını kaydetti.
     Yeni projeler üzerinde çalışılması ve yeni fikirlerin üretilmesini isteyen Mgaloblişvili, enerji konularının arz ettiği büyük öneme işaret etti.
     Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinin yanı sıra 500 kilovoltluk elektrik gerilim hattının kurulması ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu inşaatının bölgeye yeni bir ivme ve önem kazandıracağını söyleyen Gürcistan Başbakanı, bu konularla ilgili istişare halinde olunacağını belirtti.
     "Türkiye ile Gürcistan arasında çözülmeyecek bir konu yok" diyen Mgaloblişvili, iki ülkenin diğer bölge ülkeleri için siyasi, ekonomik ve insani bakımdan iyi komşuluk örneği teşkil ettiğini ifade etti.
     Yaz aylarında bölgedeki yaşanan gelişmelere atıfta bulunan Mgaloblişvili, bu süreçte Gürcistan'a giden ilk insani yardımın Türkiye'den olduğunu, yangın sündürme çalışmaları için ilk uçakların Türkiye'den geldiğini, ayrıca evlerini terk etmek zorunda kalan Gürcü vatandaşları için yine Türkiye'nin yardımcı olduğunu kaydetti.
     İkili ilişkilerin her boyutta geliştiğini belirten Mgaloblişvili, özellikle Erzurum'daki kültürel yapıların renovasyon çalışmalarının başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bu girişiminden dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.
     Mgaloblişvili, göreve geldikten sonra Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaretiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya gelmesini ve yeni fikirler üretilmeye başlanmasını temenni etti.
     Konuk Başbakan, küresel ekonomik krizin etkilerine yönelik bir soru üzerine, Türk iş adamlarının bölgede çok zor şartlar altında çalıştıklarını belirterek, Türk iş adamlarının daha aktif şekilde ülkesine gelerek, yatırım yapacaklarına olan inancını dile getirdi.
     Mgaloblişvili, Ocak ya da Şubat ayı içinde büyük bir Türk iş adamları heyetini Gürcistan'a beklediklerini, Türk iş adamlarının yatırımlarının artmasını ümit ettiklerini kaydetti.

ERDOĞAN: ANKARA DA BİZİM İÇİN ÇOK ÇOK ÖNEMLİ BİR İLİMİZ

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın kendileri için çok çok önemli bir il olduğunu belirterek, ''Kamuoyu araştırmaları bu hafta sonuna kadar gelirse zaten bekletmeyip açıklarız'' dedi. 
     Bir gazetecinin, ''Ankara Büyükşehir Başkanı adayınızın belirlenmesi sürecinde bir takım sıkıntılar yaşandığı yorumları yapılıyor. Gerçekten bu tür sıkıntılar yaşanıyor mu? Adayınızı ne zaman açıklayacaksınız?'' şeklindeki sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:
     ''Sürece girerken büyükşehir belediyelerimizle alakalı yaptığımız gerek temayül yoklamaları, gerek kamuoyu araştırmaları ve bütün bunlarla birlikte belli aralıklarla büyükşehir belediye başkan adaylarımızı açıklayacağımı söyledim. Bildiğiniz gibi şu ana kadar 5 ilimizi açıkladım. Ankara da bizim için çok çok önemli bir ilimiz, başkentimiz. Değerlendirmeleri yapıyoruz. O değerlendirmeleri yaptıktan sonra... Kamuoyu araştırmaları bu hafta sonuna kadar gelirse zaten bekletmeyip açıklarız. Şu anda arkadaşlarımız Ankara'da çok ciddi sayıda denek üzerinde çalışmalarını yapıyorlar. Bu çalışmalar neticelendikten sonra da bizler Ankara Büyükşehir Belediyesiyle ile ilgili kararımızı vereceğiz.''

ERDOĞAN: AŞAMALARDAN NE KASTEDİLDİĞİNİ MALİKİ'DEN ÖĞRENECEĞİZ

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Temennimiz odur ki bir an önce özellikle bu terör belasından ülkemizi kurtaralım. Irak'ta bu terör bölgesinde, terör örgütünden kendi ülkesini kurtarmış olsun'' dedi. 
      Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin ''PKK'nın tasfiyesi için 4 aşamalı bir plandan bahsediyor. Talabani eve dönüş için Ankara da bazı yöntemler düşünmeli'' şeklinde açıklamalarının hatırlatılarak, ''Irak yönetimi ile PKK'nın tasfiyesi konusunda yürütülen bir program var mı? Herhangi bir af gündeminizde var mı?'' şeklindeki sorular üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
     ''Biliyorsunuz Eve Dönüş Yasası, Türkiye'nin gündemine yeni gelmedi. Yeni bir olay değil. Çok eski bir olay. Biz bu konuyla ilgili biliyorsunuz yasamızı bile çıkardık. Fakat Sayın Talabani'nin Türkiye ziyaretinde bu konu zaten görüşülmüştü. Özellikle silahların bırakılmasıyla alakalı konular görüşülmüştü. Biz de bunları kendisiyle görüştük. Daha sonra benim Irak ziyaretimde bunları yine görüşme fırsatımız oldu. Yarın biliyorsunuz Sayın Maliki geliyor. Sayın Maliki ile de bu konuları tekrar değerlendireceğiz ve bu aşamalardan ne kastedildiğini, kastedilmediğini bunları öğreneceğiz. Kaldı ki bu arada İçişleri Bakanımız ile biliyorsunuz bir heyeti Irak'a göndermiştik. Yine bununla ilgili bazı konular yine görüşüldü. Dolayısıyla güvenlikle ilgili bütün bu konuları yarın sayın Başbakan ile de ele alıp değerlendirme fırsatımız olacak.''

 



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,378 µs