En Sıcak Konular

MESLEKİ VE TEKNİK OKULLARDA YENİ DÜZENLEME

24 Aralık 2008 13:54 tsi
MESLEKİ VE TEKNİK OKULLARDA YENİ DÜZENLEME Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ''Meslek Yüksek Okullarına (MYO) sınavsız girişin kaldırılmasına'' karar verdi.

ANKARA - Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ''Meslek Yüksek Okullarına (MYO) sınavsız girişin kaldırılmasına'' karar verdi.
     Mesleki ve teknik yükseköğretimin yeniden düzenlenmesi ve ''Farabi Değişim Programı'' ile ilgili alınan kararların açıklanması için YÖK'te basın toplantısı düzenlendi.
     Mesleki ve teknik yükseköğretimin yeniden düzenlenmesine ilişkin YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay bir sunum yaptı.
     Günay'ın verdiği bilgiye göre, dört yıllık lisans eğitimi veren ''Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi'', ''Mesleki Eğitim Fakültesi'', ''Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi'', ''Teknik Eğitim Fakültesi'', ''Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi'' kapatılacak. Kapatılan fakültelerin bulunduğu üniversite bünyesinde, alanlarında meslek elemanı yetiştirmek ve aynı zamanda kapatılan fakültelerin işlevini yerine getirmek üzere 3 tip yeni fakülte kurulacak.
     Bünyesinde teknik eğitim fakültesi (TEF) veya mesleki ve teknik eğitim fakültesi (MTEF) bulunan üniversitelerin bu fakültelerinin kapatılıp yerine ''Teknoloji Fakültesi''; mesleki eğitim fakültesi (MEF) bulunan üniversitelerin bu fakültesinin kapatılıp yerine ''Sanat ve Tasarım Fakültesi'', bünyesinde ticaret ve turizm eğitimi fakültesi (TTEF) bulunan üniversitelerin bu fakültelerinin kapatılarak yerine ''Turizm Fakültesi'' kurulmasına, ''Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi'' bulunan üniversitenin bu fakültesinin kapatılmasına karar verildi.
     Yeni kurulacak fakülteler, kapatılan fakültelerin eşiti olan fakülteler olmayacak. Bu fakülteler, uygulama bilgi ve beceri niteliği yüksek elemanlar yetiştirecek. Mesleki ve teknik ortaöğretimin öğretmen ihtiyacı, kurulacak fakültelerin veya diğer fakültelerin mezunlarından 1 yıl (2 yarıyıl) pedagoji eğitimi görerek pedagoji sertifikası alanlar tarafından karşılanacak.
     Türkiye'de ilk olarak kurulacak ''Teknoloji Fakülte''leri için bu tür fakültelerin bulunduğu ülkelerde öğretim elemanları yetiştirilecek.
     Mesleki ve teknik eğitimin planlanması ve koordinasyonu amacıyla YÖK bünyesinde ''Mesleki ve Teknik Eğitim Koordinasyon Merkezi'' kurulacak. Bölüm ve programları uluslararası eğitim alanı ve meslek sınıflandırmalarına göre yeniden adlandırılarak düzenlenecek.
     MYO öğrencilerine iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılacak. İş yeri eğitimi esnasında asgari ücretin 1/3'ü oranında ücret ödenecek. Sigorta kamu kaynaklarından, öğrenciye ödenecek ücret ise iş yeri eğitiminin yapıldığı kuruluş tarafından karşılanacak.
     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Günay, ''sınavsız geçiş kaldırılması'' ile ilgili bir soru üzerine, ''sınavsız geçiş kaldırılacak, bir sınav mutlaka yapılacak ama bunun tarzını, taban puanını düşünüyoruz'' dedi.
     Günay, bir başka soru üzerine, teknik eğitim fakültelerinde öğrenci olanların fakülteye girdikleri şartlarda, unvanda mezun olacaklarını belirterek, ''Fakat bunlar yeni kurulacak fakültelerin diplomalarına sahip olmak istedikleri takdirde nasıl bir eğitim alacakları yeni bir yönetmelik hazırlanacak'' yanıtını verdi.

Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,440 µs