En Sıcak Konular

ÖZCAN: ''ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ÜNİVERSİTEYE GİREMEYEN ÖĞRENCİ KALMAYACAK''

24 Aralık 2008 12:32 tsi
ÖZCAN: ''ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ÜNİVERSİTEYE GİREMEYEN ÖĞRENCİ KALMAYACAK'' YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan,önümüzdeki yıllarda inanıyoruz, dışarıda üniversiteye giremeyen hiçbir öğrencimiz kalmayacaktır'' dedi.

ANKARA - YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''Yeni açılan üniversitelerin kontenjanları, ikinci öğretimdeki gelişmeler, açıköğretimin bütün bölümlerinin ilerleyen zamanda herkese açık hale gelmesi ve yeni uzaktan öğretim programları sayesinde önümüzdeki yıllarda inanıyoruz, dışarıda üniversiteye giremeyen hiçbir öğrencimiz kalmayacaktır'' dedi.
     Özcan, mesleki eğitimde yeni düzenlemeler ile ''Farabi Değişim Programı'' konularında bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, görevde bulundukları 1 yıllık süreçte gerçekleştirdikleri çalışmalardan önemli gördüğü bazılarını anlatmak istediğini söyledi.
     Yükseköğretimdeki en önemli problemin ''her yıl ortalama 1.2 milyon lise mezununa üniversitelerde yer bulmak'' olduğunu kaydeden Özcan, ''En acil ve çözülmesi gereken öncelikli problem budur'' diye konuştu.
     Göreve geldiklerinden bugüne bu problemi çözebilmek için birkaç çalışma yaptıklarını ifade eden Özcan, bu çerçevede kontenjanları yüzde 25 oranında artırdıklarını belirtti. Özellikle tıp fakültelerinin kontenjanında önemli artış yaptıklarını kaydeden Özcan, 5 bin civarındaki kontenjanı 6 bin 600'e yükseltildiğini anlattı.
     Kontenjan artışına paralel olarak taban puanlarının da düşürüldüğünü belirten Özcan, ayrıca ikinci öğretimin daha etkin kullanılması için bu programların kontenjanında da daha fazla artış yapıldığını söyledi.
     Özcan, örgün ve ikinci öğretimindeki artışlar ile taban puanların düşürülmesi sonucunda, geçen yıllarda her 4 öğrenciden 1'i üniversiteye girebilirken bu yıl 2 öğrenciden 1'inin üniversiteye girme şansı bulduğunu kaydetti.
     Son 2 yılda toplam 41 yeni üniversite açıldığını anımsatan Özcan, yeni üniversitelerin açılmasının kontenjan artışı sağlayacağına işaret etti.
     Açıköğretimin daha etkin kullanılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Özcan, bu programlara daha fazla öğrenci alınması konusunda anlaşma sağlandığını, bütün bölümlerinin ''açık'' hale getirilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini, sonucun gelecek ay içinde alınacağını anlattı.
     Yükseköğretimde önemli gördükleri ikinci öncelikli sorunun öğretim üyesi yetiştirilmesi olduğunu söyleyen Özcan, bu çerçevede yaptıkları çalışmalara değindi.
     Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanlarının atanma süreçlerinin yeniden düzenlendiğini ifade eden Özcan, ''yeni sistemde subjektif unsurların minimize edilerek, nesnel sınavlardan elde edilen başarı puanlarının temel belirleyici hale getirildiğini'' kaydetti.
     Türkiye'de 94'ü devlet üniversitesi olmak üzere toplam 130 üniversite bulunduğunu anımsatan Özcan, üniversitelere öğretim üyesi yetiştirilmesi amacıyla MEB ile işbirliği içinde yurt dışına master ve doktora için bu yıl 1400 öğrenci gönderilmesinin planlandığını ancak sınavda 900 civarındaki öğrencinin başarılı olabildiğini, bunlardan da ancak 750'ye yakınının taahhüt imzalayacağının tahmin edildiğini belirtti.
     Özcan, bu rakamı 1400'e tamamlamak için 2009 yılı içinde bir başka sınav açılacağını bildirdi.
     Mevcut öğretim üyelerinden daha etkin yararlanılması için üniversiteler arasında işbirliğini güçlendirmek istediklerini anlatan Özcan, bu konuda iki işbirliği yapıldığını ancak bunu diğer üniversitelere de yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.
     Üniversite personelinin özlük haklarıyla ilgili sorunların çözülmesi gereken acil sorunlardan biri olduğunu kaydeden Özcan, akademisyenlerin mukayese edildiği meslek gruplarıyla aradaki farkın açıldığını, bunun kapatılması gerektiğini söyledi.
     ''Teknoloji transferleri'' konusuna da değinen Özcan, Türkiye'nin hem patent hem de teknoloji transferi konusunda oldukça geri kaldığını belirterek, üniversitelerde teknoloji transferine konu olacak birçok yenilik bulunduğunu tahmin ettiklerini, ancak bu konu dikkatli şekilde ele alınmazsa ''buluşların'' kaybolup gideceğini söyledi.

Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,679 µs