En Sıcak Konular

TALABANİ: KÜRT LİDERLERİ TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNDE ÇOK HEVESLİ

22 Aralık 2008 18:41 tsi
TALABANİ: KÜRT LİDERLERİ TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNDE ÇOK HEVESLİ Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ertelenen Irak ziyaretinin yapılsaydı ikili ilişkileri güçlendirmek açısından iyi bir ziyaret olacağını söyledi.

ANKARA - Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ertelenen Irak ziyaretinin yapılsaydı ikili ilişkileri güçlendirmek açısından iyi bir ziyaret olacağını söyleyerek, terör konusunda ise "Artık yeni bir dönem başladı. Siyasi diyalog, barışçıl mücadele, diplomasinin başladığı bir dönemdeyiz. Artık şiddet, terör devri geçmişte kaldı" dedi.
     CNN Türk'e konuşan Talabani, Cumhurbaşkanı Gül'ün ertelenen Irak ziyaretinden çok beklentileri bulunduğunu söyleyerek, "İkili ilişkileri daha da güçlendirmek için çok iyi bir ziyaret olacağından emindim. Türkiye ve Irak arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Nuri El Maliki'nin imzaladığı stratejik anlaşma da daha etkin bir hale gelecekti" ifadesini kullandı.
     "Türkiye ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim arasında başlayan yeni süreçten memnun olup olmadığının" sorulmasına karşılık Talabani, Irak'ın koalisyon güçlerince "özgürleştirilmesinin" ardından Kürtler ve Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin yerini soğuk ilişkiler aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     "Ama şimdi Kürt liderlerin Türkiye ile ilişkilerini güçlendirme konusunda çok hevesli olduğuna eminim. Kürtler Türkiye'nin ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurmanın önemini kavrıyorlar. Bu nedenle Türkiye ve bölgesel Kürt yönetimi arasında başlayan bu sürecin daha da geliştirilmesini bekliyorum. Biz Bağdat hükümeti olarak, Türkiye ile ekonomi, siyasi, petrol ya da doğal gaz, ticaret gibi bütün alanlarda stratejik ilişkilerin geliştirilmesinden yanayız."
     Talabani, Mesud Barzani'nin henüz Türkiye'yi ziyaret etmediğinin anımsatılması üzerine de bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani ve yetkilisi Neçirvan Barzani'nin Türkiye'ye davet edilmesinin iyi olacağını savundu. Barzani'nin 20 yıl boyunca zaten Türkiye'yi ziyaret ettiğini, bunun yeni bir şey olmadığını ileri süren Talabani, şunları söyledi:
     "Şunu da unutmayalım; sayın Barzani'ni partisi PKK'ya karşı Türkiye'nin yanında mücadele ederken çok sayıda üyesini feda etmişti. Bu yüzden Türkiye ve Barzani arasındaki ilişkilerde yaşananları şaşkınlıkla karşılıyorum. Bunu için hiçbir neden yok. Sayın Barzani Türkiye'nin dostudur. Türkiye ile de iyi ilişkiler kurulmasından yana. Bu nedenle Türkiye'nin Barzani ile ilişkilerinde politikasını yenilemesini bekliyorum."
     Terör örgütü PKK ile mücadele konusundaki sorulara karşılık da Talabani, bu sorunun çözümü için alternatifin, "Türkiye'deki kardeşleriyle konuşmak" olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
     "Kardeşim Ahmet Türk'ün başkanlığındaki bir heyetin ziyaretinde sorunun barışçıl, demokratik bir şekilde çözümüne yönelik tavırlarını desteklediğimizi söyledik. Biz her tür şiddete ve silahlı mücadeleye karşıyız. Silahlı mücadele devrinin geride kaldığını düşünüyoruz. Artık diyalog, siyasi bir yaklaşım ve diplomasi zamanı. Birçok Kürt grup, PKK'dan bu silahlı mücadeleyi sonlandırmasını isteyecek ve bu yönde çalışmalar yürütecek. Ben kişisel olarak hala bir ateşkesin olduğu kanısındayım. Irak'taki Kürt tarafı da PKK'dan ateşkesi sürdürmesini istedi. Günümüz dünyasının gerçeklerinden birisi de artık silahlı mücadelenin, askeri faaliyetlerin bu dünyada yeri olmadığıdır. Biz, gereken her şekilde, buradaki Kürt kardeşlerimiz aracılığıyla dağlardaki insanların silah bırakmaya ikna edilmesi ve siyasi sürece devam edilmesine imkan verilmesi konusunda elimizden geleni yapacağız. Artık parlamento içinde Türkiye'deki Kürtleri temsil eden Kürt bir parti var. Bu sorunla baş etmenin yolu budur, şiddet değildir."
     Talabani, barışçıl çağrılarla terör örgütü unsurlarının gerçekten silah bırakacağına inanıp inanmadığının sorulmasına karşılık da artık herkesin silahlı mücadelenin geçmişte kaldığını kavradığını öne sürerek, "Bu devir geçti. Artık yeni bir dönem başladı. Siyasi diyalog, barışçıl mücadele, diplomasinin başladığı bir dönemdeyiz. Artık şiddet, terör devri geçmişte kaldı. Bu bir gerçek. Türkiye'deki Kürtler de şunu anlamalı; sorunun çözümü PKK'nın yöntemiyle değil, DTP'nin yöntemiyle olur" dedi.
     "DTP'den ya da istihbarat raporlarından PKK'nın silah bırakacağına dair bir işaret aldınız mı?" sorusu üzerine de Talabani, DTP'nin bu fikre güçlü bir şekilde destek verdiğini belirterek, "Dağlardaki PKK üyeleri ile irtibatta olanlardan ateşkesin uzatılması ve uzunca bir süre sürdürülmesi yönünde bir mesaj alıyorum" dedi. Talabani, terör örgütü unsurlarının "bazı talepleri karşılandıkça silah bırakacaklarını" düşündüğünü belirterek, "bölgedekilerle irtibatta olan bazı Kürtlerden" aldığı bilgilere göre iki talepleri bulunduğunu, bunların Türkiye'deki Kürtlerin içinde yaşadığı koşulların iyileştirilmesi ve bir de Kürt diline saygı gösterilmesi olduğunu kaydetti.
     Talabani, son Türkiye ziyaretinde neler hissettiğine dair soru üzerine, bölgenin tarihi göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'nin, iyi ilişkiler kurmaları gereken önemli bir ülke olduğunu söyledi.
     "Türkiye de inşallah AB'ye üye olduğunda Irak'ın Avrupa'ya açılan kapısı olacak" diyen Talabani, Türkiye'nin, kendilerine hep nezaket gösterdiğini belirtti.
     Zaman zaman Türkiye'ye geldiğinde Ankara'da kaldığını, orada bir evinin bulunduğunu, İstanbul'u çok sevdiğini anlatan Talabani, röportajı, "Türkiye'ye selamlar gönderiyorum. Türk halkını selamlıyorum. Türkiye çok büyük bir ulus. Tarihte de önemli bir rol üstlenmiş bir ülke. Türkiye'nin dostu olmaktan onur duyuyorum" sözleriyle noktaladı.

Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,420 µs