En Sıcak Konular

İYİMAYA:KİRACIYI MAĞDUR EDECEK HÜKÜM YOK

22 Aralık 2008 15:19 tsi
İYİMAYA:KİRACIYI MAĞDUR EDECEK HÜKÜM YOK TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Borçlar Kanunu Tasarısında, kiracıların, "çatı, boya, badana ve diğer onarımları karşılayacağına" dair bir hükmün bulunmadığını bildirdi.

ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Borçlar Kanunu Tasarısında, kiracıların, "çatı, boya, badana ve diğer onarımları karşılayacağına" dair bir hükmün bulunmadığını bildirdi.
     TBMM'de gazetecilerin, Türk Borçlar Kanunu Tasarısında, kiracıların, apartmanın bakım-onarımı için yapılacak harcamalardan sorumlu olduğunu öngören bir hüküm bulunduğu yönündeki haberlerle ilgili sorusu üzerine İyimaya, kanunda ve tasarıda böyle bir hükmün yer almadığını vurguladı.
     İyimaya, bu iddiaların görüşülen tasarının yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını işaret ederek, bu hükümleri doğru yorumlamak için sadece kiracının değil, kiraya verenin sorumluluğuna ilişkin ifadeleri de okumak gerektiğini belirtti. İyimaya, şöyle devam etti:
     "Kiraya veren; kiralananın kullanımı dışında kalan yapıyla ilgili giderleri, onarımı, ayıpsız teslim edecek. Bu konuyla ilgili iki ayrı maddede hüküm var.
     Kiracı; kiralananın kullanımıyla ilgili giderleri karşılayacak. Örneğin musluk bozulmuş, akmış, parkeler kabarmış, bunu kiracı ödeyecek. Kanun, kiralananın kullanımıyla ilgili giderleri, kural olarak kiracı ödemekle birlikte, -sözleşmede hüküm yoksa- sözleşmede aksine kararlaştırılabilir. O da 'bunu dahi mal sahibi ödemelidir' diye hüküm konabilir. O hüküm, kiracı lehine, komisyonun, güçlü durumda olanlar ile zayıf durumda olan arasındaki menfaat dengesini, konumu veya zayıflığı düşünerek bir bağdaştırma yapması, hukuk kuralını ona göre üretmesi mümkün. Kaldı ki o konuda karşı önerge de yok, arkadaşlar müzakerelerin yenilenmesini isteyebilirler."

Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,502 µs