En Sıcak Konular

AKDAĞ: SİGARA YASAĞINA UYMAYANLARA KESİNLİKLE MÜSAMAHA ETMEYECEĞİZ

20 Aralık 2008 14:51 tsi
AKDAĞ: SİGARA YASAĞINA UYMAYANLARA KESİNLİKLE MÜSAMAHA ETMEYECEĞİZ Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigarayla ilgili kanun ve kuralları özellikle bazı resmi daireler ve resmi kuruluşlarda göz ardı edenler bulunduğunu ifade etti.

İSTANBUL - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigarayla ilgili kanun ve kuralları özellikle bazı resmi daireler ve resmi kuruluşlarda göz ardı edenler bulunduğunu ifade ederek, ''Kamuoyunun huzurunda açık söylüyorum; buna kesinlikle müsamaha etmeyeceğiz'' dedi.
     Bütün toplum için konunun en önemli tarafının sigara ve benzeri tütün maddelerinin kullanımı olduğunu vurgulayan Akdağ, 2008 yılında Tütüne Karşı Ulusal Eylem Programı çerçevesinde yapılan ve uygulamasına başlanılan kanunla, sigara içmeyen kişilerin sigara içenlerin dumanının zararlı etkilerinden korunması için tedbir alındığını hatırlattı.
     Akdağ, uygulamaların, toplumun büyük bölümü tarafından memnuniyetle kabul edildiğini ve uygulamadan bir yıl için istisna tutulan lokanta, kahvehane, kafe ve bar gibi mekanlarda da sigara içilmesini gelecek yıl temmuz ayı itibarıyla tamamen yasaklayacaklarını belirtti.
     Uygulamaların ''Dumansız Hava Sahası'' şeklinde kamuya lanse edildiğini dile getiren Akdağ, ''Açıkça görüyoruz ki sigara dumanını kapalı mekanlarda etrafına salan kişiler, aslında başka insanların sağlık hakkını ellerinden alıyorlar. Sağlıkla ilgili hürriyetlerine zarar vermiş oluyorlar'' diye konuştu.
     Bakan Akdağ, ''Sigara içme hürriyetine böyle katı biçimde niçin engel olunuyor?'' şeklinde tartışmalar yaşandığını anımsatarak, aslında sigara içmeyenlerin yanlarında sigara içilmesi halinde çok ciddi zarar gördüklerini kaydetti.
     Türkiye'de kanserler içerisinde akciğer kanserinin görülme sıklığının çok yüksek olduğuna işaret eden Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     ''Akciğer kanserlerinde sigara içmeyerek veya sigara dumanını solumayarak korunmanın büyük ölçüde mümkün olduğunu biliyoruz. O nedenle bu kuralları çok kararlı bir biçimde uygulayacağız. Sigara konusunda koyduğumuz kanun ve kuralları yakından takip ediyoruz. Müşahede ettiğimiz, gözlediğimiz bir husus var. Özellikle bazı resmi daireler, resmi kuruluşlarda meseleyi göz ardı edenler var. Yönetim kademesi üste doğru çıktıkça bu göz ardı etme biraz daha kolaylaşıyor. Kamuoyu huzurunda açık söylüyorum; buna kesinlikle müsamaha etmeyeceğiz. Yani birtakım uyarıların, gerekli cezalandırmaların yapılmasını sağlamak için gerekli teşebbüsleri yaptık ama bundan böyle bu hususta daha da kararlı duracağız.''
     Çevreyle ilgili alınan tedbirlerin olumlu etkilerinin yıllar sonra ortaya çıktığını, asbestle ilgili alınan tedbirlerin 40 sene sonra kendisini göstermeye başladığını aktaran Akdağ, ama sigara konusunda alınan tedbirlerin etkilerini, kardiyovasküler ve diğer hastalıklar açısından hemen görmenin mümkün olduğunu kaydetti.
     Bakan Akdağ, kanserden korunma konusunda alınan çevresel etkilerin uzun sürede kendisini göstereceğini, bu nedenle zaman kaybetmemek gerektiğini vurgulayarak, hem yöneticilere hem de gönüllü kuruluşların, toplumun sağlığının korunması konusunda el ele çalışması gerektiğini belirtti.
     Bu konuda TBMM'de bile bazı sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Akdağ, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın bu konuda çok kararlı davrandığını, kapalı yerlerde sigara içen milletvekillerine ceza uygulaması yaptığını anlattı.
     Akdağ, bazı milletvekillerinin buna tepki gösterdiğini ve sigara içmek için özel alanlar istediklerini ancak bunun yapılmasının mümkün olmadığını ifade etti.
     Kurulan merkezler aracılığıyla erken teşhiste iyileşme olasılığı çok yüksek olan meme kanseri, barsak (kolon) kanseri ve rahim ağzı kanseri için ücretsiz tarama hizmeti verdiklerini söyleyen Akdağ, toprakta bulunan asbestle ilgili çalışmalarda da büyük başarı gösterdiklerini dile getirdi.

Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,694 µs