En Sıcak Konular

OBAMA'DAN OTOMOTİV ŞİRKETLERİNE YARDIM

20 Aralık 2008 14:00 tsi
OBAMA'DAN OTOMOTİV ŞİRKETLERİNE YARDIM ABD'nin 44. başkanı seçilen Barack Obama, mevcut ABD hükümetinin zor durumdaki General Motors ve Chrysler'e 17,4 milyar dolarlık kredi vermesini, ''otomotiv sektöründe çöküşün önüne geçmek için atılmış gerekli bir adım'' olarak değerlendirdi.

WASHINGTON - ABD'nin 44. başkanı seçilen Barack Obama, mevcut ABD hükümetinin zor durumdaki General Motors ve Chrysler'e 17,4 milyar dolarlık kredi vermesini, ''otomotiv sektöründe çöküşün önüne geçmek için atılmış gerekli bir adım'' olarak değerlendirdi.
     ABD Başkanı George W. Bush'tan görevi 20 Ocakta devralacak Obama, düzenlediği basın toplantısında, Bush hükümetinin kararında memnun olduğunu belirterek, ''Otomotiv şirketleri bu reform şansını kötü yönetim pratikleriyle boşa harcamamalı ve bu kritik sektörü ve kendilerine bağlı milyonlarca Amerikalının işini kurtarmak için kesinlikle gerekli uzun vadeli yeniden yapılanma çalışmalarına başlamalı'' dedi.
     Sektöre sağlanan kısa vadeli yardımla, otomotiv şirketlerinin uzun vadeli yaşamayı başarmak için gerekli zor seçimleri yapmada bütün hissedarlarını biraraya getirmesi gerektiğine işaret eden Obama, şöyle konuştu:
     ''Nihai yeniden yapılanma paketini gördüğümüzde bunun ceremesini sadece işçilerin çekmeyeceğinden emin olmak istiyoruz. Bu yönetimde benim ilk önceliğim 2,5 milyon yeni iş yaratmak ve bu işlerin bazılarının otomotiv sektöründen olmasını istiyorum.''
     ABD yönetimi, derin krizdeki iki şirketten GM'ye bu ay ve gelecek ay 9,4 milyar dolar, Chrysler'e de 4 milyar dolar acil kredi sağlayacak. Şubat ayında ise Kongre'den onay çıkması durumunda, oto şirketlerine 4 milyar dolar daha yardım sağlanması öngörülüyor. Böylece otomotiv sektörünü kurtarma planının boyutu 17,4 milyar dolara yükselecek.
     Yardım planı karşılığında otomotiv şirketleri, karlı işletmelere dönüşebilmelerini öngören yeniden yapılanma planlarını 31 Marta kadar başaramamaları durumunda, aldıkları kredileri iade edecekler.
     Plana göre, hükümet, büyük bankalarda olduğu gibi vereceği kredi karşılığında şirketlerde hissedar olma seçeneğine sahip olabilecek. Şirketler yönetici tazminatı ve ücretlerine sınırlama getirecek ve bütün kredileri devlete geri ödemek zorunda olacaklar. Ayrıca şirketlerin kar edebileceğini gösterecekler.

Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,241 µs