En Sıcak Konular

ÇELİK: İŞSİZLİK SİGORTASINDAN ŞU ANDA FONLAMA YOK

20 Aralık 2008 11:26 tsi
ÇELİK: İŞSİZLİK SİGORTASINDAN ŞU ANDA FONLAMA YOK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, küresel krizin Türkiye'ye yansımalarını ve hükümetin aldığı tedbirleri değerlendirdi.

İZMİR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İşsizlik Fonu'nun reel sektör ve bankaları fonlamasına ilişkin bir ihtiyacın şu anda söz konusu olmadığını, ama öyle bir şeye ihtiyaç duyulursa önümüzdeki süreçte, oradaki imkanın, reel sektörün geri dönüşümü ve kriz sürecine has olmak üzere işçi istihdamını korumak şartıyla kullanılabileceğini bildirdi.
     Bakan Çelik, küresel krizin Türkiye'ye yansımalarını ve hükümetin aldığı tedbirleri değerlendirdi.
     ''Türkiye'de işten çıkarmalar artıyor, işten çok çok insan çıkarıldı gibi yaklaşımları doğru bulmuyoruz'' diyen Çelik, iş piyasasının dinamik bir şekilde devam ettiğini söyledi. Bakan Çelik, işten çıkanlar kadar işe girenler de olduğunu ifade ederek, ''Türkiye'de 'her şey oldu bitti' gibi bir tablo olmadığını kamuoyuyla paylaşmak istiyorum'' dedi.
     Hükümetin, 2007'den itibaren, küresel anlamda önüne geleceği bu ve benzeri gelişmelerin farkında olduğunu ve ona göre önlemler almaya başladığını belirten Bakan Çelik, yapılan en önemli düzenlemenin, istihdam paketi çerçevesinde işverenlerin öteden beri beklediği işgücü maliyetini ve istihdam üzerindeki yükleri hafifletmek olduğunu kaydetti.
     Bakan Çelik, şöyle konuştu:
     ''Merkez Bankamızın çok kademeli, düzeyli bir şekilde almış olduğu kararlar var. Eximbank'la ilgili yapılan açılımlar var. Kamu yatırımlarıyla ilgili ortaya koyduğumuz performans var. Gerek GAP, gerek KOP'la ilgili ayrılan çok ciddi kaynak ve şu anda başlanan çalışmalar var. TOKİ'nin daha da hız vererek, dar gelirli ailelere dönük atmış olduğu adımlar var. KÖYDES çerçevesindeki illerimizin, yerel yönetimlerimizin yatırımlarında bir kısıtlama söz konusu değil. Şu anda çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Dolayısıyla kamu yatırımları bu süreçte önem arz ediyor.''
     Faruk Çelik, Türkiye'nin, 2007'den beri istihdam paketiyle başlayan, şu anda da Merkez Bankası, Eximbank, KOBİ ve kamu yatırımlarıyla devam eden bir dizi önlemi sıraladığını dile getirerek, ''küresel krizi en iyi göğüsleyen ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Şu anda elimizdeki tüm verilere baktığımız zaman çok çok olumsuz diyebileceğimiz, birilerinin 'yandık, bittik' havasındaki ifadelerini doğrulamayan bir noktada olduğumuzu ifade edebilirim'' diye konuştu.
     Bu krizin Türkiye'den kaynaklanmadığını, ancak talep daralması, finans temininde güçlükler, üretimde aksamalar gibi bazı etkilerin olabileceğini kaydeden Çelik, tüm bunları dikkate alarak, bu krizin sürecini öngörerek yeni yeni tedbirlerin, ihtiyaca göre devreye girebileceğini söyledi.
     İşsizlik Fonu'na ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Çelik, bu fonun işçi, işveren ve kamudan oluşan bir fon olduğunu, buradaki birikimin zor ve kara günler düşünülerek oluşturulduğunu kaydetti.
     ''Bunun rastgele kullanılması söz konusu değil'' diyen Çelik, şu an 165 bin vatandaşın işsizlik ödeneğinden yararlandığını belirtti.
     Faruk Çelik, işsizliğin iki boyutlu değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, normal dönemlerdeki işsizliğin tahribatının çok fazla olmadığını, iş bulamayan vatandaşın ''başka bir yerde de iş bulabilirim'' ümidini taşıdığını söyledi.
     ''Ama kriz süreçlerinde güzel bir işini kaybeden vatandaş ümidi kırık bir hale geliyor. Geleceğe dönük bakışında bir ümitsizlik hakim oluyor ve bu psikolojik tahribat, aile içinde ve sosyal hayatta başka sıkıntılara neden olabiliyor'' diyen Bakan Çelik, bunun için bu süreçte işçi çıkarmamanın önemini vurguladı.
     Bakan Çelik, hep birlikte direnip, bu 5-6 aylık süreci birlikte geçirmek gerektiğini belirterek, ''biz geçmişte 5 yılı çok pozitif geçirdik. O süreçte, bu imkanları bu işçimizle elde ettiysek elde ettik. O halde 5-6 ay da bu işçimizi kendimize bir yük olarak görmeyelim. O da bir aile geçindiriyor'' dedi.
     Bakan Faruk Çelik, İşsizlik Fonu'nun kullanımına ilişkin olarak da, ''Fonun, bankaları, reel sektörü fonlamasıyla ilgili bir durum şu anda gündemimize gelmedi'' dedi.

Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,538 µs