En Sıcak Konular

AŞI YAPTIRMASI GEREKEN 17 MİLYON YETİŞKİN VAR

20 Aralık 2008 11:24 tsi
AŞI YAPTIRMASI GEREKEN 17 MİLYON YETİŞKİN VAR Türkiye'de 65 yaş üzerindekiler dahil, grip ve zatürre aşıları açısından risk grubunda yaklaşık 17 milyon kişi bulunduğunu, ancak her 2 aşı için de aşılama oranlarının çok düşük olduğunu bildirildi.

ANKARA - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Türkiye'de 65 yaş üzerindekiler dahil, grip ve zatürre aşıları açısından risk grubunda yaklaşık 17 milyon kişi bulunduğunu, ancak her 2 aşı için de aşılama oranlarının çok düşük olduğunu bildirdi.
     Usluer, erişkinlerde aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölümlerin, çocuklardan 100 kat daha fazla olduğunu söyledi.
     Grip mevsiminde bazen bu nedenle 100 binin üzerinde hastaneye yatış olduğunu ifade eden Usluer, bir yılda erişkin yaştaki 15 bin kişinin akut hepatit A ya da hepatit B olduğuna dikkati çekti.
     Her yıl 40 bin erişkinin, aşıyla önlenebilen grip, zatürre ve Hepatit B'den hayatını kaybettiğini anlatan Usluer, ''Bunlara ek olarak, erişkinlerde kızamık, kızamıkçık, kabakulak, su çiçeği ve hepatit A da ölüm nedeni olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu hastalıklara karşı korunmada etkin ve güvenilir aşılar olmasına karşın, halen erişkinlerde aşılama oranları istenilen düzeylerde değil'' diye konuştu.
     Çocukluk döneminde aşılanmayan bazı yetişkinlerin çeşitli enfeksiyonlara duyarlı kaldıklarını, bazılarının da yaşam stilleri; meslekleri; şeker, kalp, akciğer ve böbrek hastalıkları gibi zemindeki kronik-metabolik hastalıklar ya da ileri yaşta olmaları nedeniyle özellikle grip ve zatürre açısından risk taşıdıklarını vurgulayan Usluer, şöyle konuştu:
     ''Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2010 yılı Sağlıklı İnsanlar Projesine göre, erişkinlerde aşılanma oranları artırılarak aşıyla önlenebilir hastalıklarda azalma sağlanmaya çalışılıyor. Bu projeye göre, 65 yaş üzerinde grip ve zatürre aşılarının uygulanmasının yüzde 90'lara çıkarılması, risk gruplarındaki aşılanma oranlarının ise yüzde 60'a ulaştırılması hedefleniyor.''
     Grip aşısının 65 yaş ve üzerindekilerle şeker, kalp, akciğer ve böbrek hastalığı bulunan risk grubundakilere her yıl uygulandığında, hekime başvuru sıklığının yüzde 34-44, iş gücü kaybının yüzde 32-45, gereksiz antibiyotik kullanımının ise yüzde 25 oranında azaldığını belirten Usluer, şunları kaydetti:
     ''Aşının ideal uygulanma zamanı Ekim-Kasım ayları olmakla beraber, grip mevsimi devam ettiği sürece isteyen herkes aşılanabilir. Son yıllarda grip mevsimi ülkemizde Nisan ayına kadar uzadığı için aşı daha geniş bir zaman diliminde uygulanabiliyor. Önemli bir yan etkisi olmayan grip aşısını gebeler de güvenle yaptırabilir.''
     Zatürre aşısının da 65 yaş üzerindekilerle grip aşısı önerilen risk gruplarına uygulanması gerektiğini bildiren Usluer, bu yıl, söz konusu aşıyı sigara içenlerin de yaptırmasının önerildiğini söyledi.
     Usluer, aşının bazı özel durumlar hariç, tek doz uygulamayla ömür boyu bağışıklık sağladığına işaret ederek, şunlara dikkati çekti:
     ''Ülkemizde 65 yaş üzerindekiler dahil, grip ve zatürre aşıları açısından risk grubunda yaklaşık 17 milyon kişi bulunuyor. Bunların yaklaşık yüzde 90'ının durumlarını belgeleyen sağlık raporu var. Bu durumda aşı bedelini Sosyal Güvenlik Kurumu karşılıyor. Ülkemizde aşılama oranlarındaki düşüklük dikkat çekici.''
     Türkiye'de önemsenmeyen, fakat hayati önemi olan yetişkinlerin aşılanmasına yönelik ''Erişkin Aşı Kılavuzu'' hazırladıklarını bildiren Usluer, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de aralarında bulunduğu uzmanların kaleme aldığı bu kılavuzun Türkiye'de bir ilk olacağını söyledi.

Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,714 µs