En Sıcak Konular

PUGAÇEV (Yemelyan ivanoviç):

10 Aralık 2007 10:30 tsi
PUGAÇEV (Yemelyan ivanoviç): Don Kazaği .1742'de Zimoveyskaya'da doğdu.10 Aralık 1775'de Moskova'da idam edildi. 1773-74 Rus Halk ayaklanmasının önderidir.

Don Kazaği .1742'de Zimoveyskaya'da doğdu.10 Aralık 1775'de Moskova'da idam edildi. 1773-74 Rus Halk ayaklanmasının önderidir.

Pugaçev,1771'de imparatorluk ordusundaki askerlik gorevini terk ederek, İayk vadisindeki (Ural) Kazaklar'ın ve Starovyerıylar'ın yanına siğındı.1773-74'te, "mujiklerin ve Kazaklar'ın çarı" imparator Pyotr III olduğunu ileri sürerek, onun tahtını gasbeden Yekaterina ll'yi devirmek üzere Kazaklar'dan, köylülerden ve azınıklardan oluşan birçok birlik topladı.

Kazaklar'a özerklik sözü verdiği İayk Kazakları'nı,kendisine silah sağlayan Ural'daki metalürji fabrikalari işçilerini ve Baskurtlar'ı çevresine toplayarak, Orenburg eyaletinin büyük bölümünü egemenliği altına aldı. Bununla birlikte mart 1774'te, altı aydan beri kuşattıgı Orenburg'dan ayrılmak zorunda kalması üzerine Kazan'a ve Volga bolgesine geçti.

Temmuz 1774'te yaymladıgı bir bildiriyle serfliğin ve soyluluğun kaldırıldığını ilan etti ve Volga havzasındaki köylülerin genel ayaklanmasına yol açtı. Ayaklanan köylüler, memurları ve senyörleri öldürdüler. Ağustos ayından başlayarak Yekaterina II, Türk-Rus savaşının son bulmasıyla serbest kalan orduyu isyancılar üstüne gönderebildi.

Pugaçev tutuklanarak yetkililere teslim edildi (Eylül 1774). Moskova'da yargılandı ve dört arkadaşıyla birlikte idam edildi. Serflik* kaldırılana kadar Rus yonetici sınıflar,yeni bir Pugaçevşçina'nın patlak vermesi korkusu yaşadılar.(Büyük Larousse)

1774'te çıkan Pugaçev isyanı sonunda Kazanlar, Ruslardan bir takım dini ve ticari serbestlik aldılar. 1789'da yayınlanan bir kararnameyle Orenburg'da müftülük kuruldu ve İslam Dini resmen Ruslar tarafından tanınmış oldu.Cami, mescid, mektep ve medreselerin kurulmasına izin verildi.O tarihte yapılan mescidlerden biri, bugün de ibadete açık bulunan Mercani Mescidi'dir.

Mir Haber

*Serf:

Latince servus, köle, kul, uşak anlamını içeriyor. Serflik, kiracı çiftçilerin, alt katmanının bağlı olduğu koşulların toplamını ifade eder. Bu da, beylere,senyörlere, ve aynı zamanda toprağa bağımlılık demektir.



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,042 µs